#baba#anya

A legfinomabb farsangi fánk receptje

Ezzel a recepttel garantáltan olyan puha és foszlós farsangi fánkot készíthetsz, amilyenről mindig is álmodtál!

A farsangi szezon elképzelhetetlen a klasszikus, könnyű és foszlós fánk nélkül. Ha te is szeretnéd otthon elkészíteni a hagyományos farsangi fánkot, kövesd ezt az egyszerű, de tökéletes receptet!

Hozzávalók kb. 12-15 darab farsangi fánkhoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag instant élesztő)
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kanál sütőrum
  • Bő olaj a sütéshez

Tálaláshoz:

  • Porcukor
  • Baracklekvár vagy szilvalekvár

Elkészítés:

Egy kis tálba morzsold bele az élesztőt, adj hozzá 1 dl langyos tejet és egy teáskanál cukrot, majd keverd el. Hagyd állni 10-15 percig, amíg felfut. 
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, a közepében alakíts ki egy kis mélyedést, és öntsd bele az élesztős tejet, majd add hozzá a maradék cukrot, a sót, a rumot, a vajat, a tojássárgájákat, és a vaníliát.

Alaposan dolgozd ki a tésztát, míg szép sima és rugalmas nem lesz. Takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd 45-60 percig, amíg a duplájára nő.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítsd, majd ujjnyi vastagra nyújtsd ki. Egy pohárral vagy fánkszaggatóval szúrd ki a korongokat. A közepükbe az ujjaddal nyomj egy kis mélyedést. A kiszaggatott fánkokat letakarva még 20 percig pihentesd.

Egy mélyebb serpenyőben hevíts bőséges olajat kb. 170-180°C-ra, majd a fánkokat óvatosan helyezd az olajba, a mélyedéses felükkel lefelé. Fedő alatt süsd kb. 1-2 percig, majd fordítsd meg, és fedő nélkül süsd tovább aranybarnára.

Végül szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívják, majd szórd meg porcukorral, és kínáld lekvárral.

Babanet, 2025. február 04.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?