A legfinomabb farsangi fánk receptje
Ezzel a recepttel garantáltan olyan puha és foszlós farsangi fánkot készíthetsz, amilyenről mindig is álmodtál!
A farsangi szezon elképzelhetetlen a klasszikus, könnyű és foszlós fánk nélkül. Ha te is szeretnéd otthon elkészíteni a hagyományos farsangi fánkot, kövesd ezt az egyszerű, de tökéletes receptet!
Hozzávalók kb. 12-15 darab farsangi fánkhoz:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag instant élesztő)
- 2,5 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 kanál sütőrum
- Bő olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
- Porcukor
- Baracklekvár vagy szilvalekvár
Elkészítés:
Egy kis tálba morzsold bele az élesztőt, adj hozzá 1 dl langyos tejet és egy teáskanál cukrot, majd keverd el. Hagyd állni 10-15 percig, amíg felfut.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, a közepében alakíts ki egy kis mélyedést, és öntsd bele az élesztős tejet, majd add hozzá a maradék cukrot, a sót, a rumot, a vajat, a tojássárgájákat, és a vaníliát.
Alaposan dolgozd ki a tésztát, míg szép sima és rugalmas nem lesz. Takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd 45-60 percig, amíg a duplájára nő.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítsd, majd ujjnyi vastagra nyújtsd ki. Egy pohárral vagy fánkszaggatóval szúrd ki a korongokat. A közepükbe az ujjaddal nyomj egy kis mélyedést. A kiszaggatott fánkokat letakarva még 20 percig pihentesd.
Egy mélyebb serpenyőben hevíts bőséges olajat kb. 170-180°C-ra, majd a fánkokat óvatosan helyezd az olajba, a mélyedéses felükkel lefelé. Fedő alatt süsd kb. 1-2 percig, majd fordítsd meg, és fedő nélkül süsd tovább aranybarnára.
Végül szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívják, majd szórd meg porcukorral, és kínáld lekvárral.
Babanet, 2025. február 04.