Meggyes kókuszgolyó, amit a gyerekkel is könnyedén elkészíthetsz

Nincs sütés, nincs bonyolult méricskélés, csak egy egyszerű és nagyszerű nasi!
A kókuszgolyó az egyik legjobb első közös nass, amit gyerekkel el lehet készíteni. A meggy pedig még izgalmasabbá teszi a klasszikust.
A meggyes kókuszgolyó praktikus vendégváró, gyors hétvégi desszert vagy délutáni nasi. Előre is elkészíthető, nem szárad ki, jól bírja a hűtést, és ez a recept gluténmentes keksszel is működik.
A meggyes kókuszgolyó hozzávalói (kb. 20–25 golyóhoz):
-
25 dkg darált háztartási keksz
-
3–4 evőkanál porcukor
-
2 evőkanál kakaópor
-
1 csipet só
-
1 dl tej vagy növényi ital
-
8–10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
-
1 kis üveg magozott meggybefőtt (lecsepegtetett)
-
1 teáskanál vaníliaaroma vagy reszelt narancshéj
-
kókuszreszelék a hempergetéshez
A meggyes kókuszgolyó elkészítése:
Egy nagy tálban keverd össze a darált kekszet, a porcukrot, a kakaóport és a csipet sót — ez a rész tökéletes a gyerekeknek, hiszen kedvükre kanalazhatnak és keverhetnek. Add hozzá a vajat, a tejet, a vaníliát és a narancshéjat, majd dolgozd össze a masszát. Az állaga akkor jó, ha könnyen formálható, nem túl száraz és nem is ragacsos; ha keménynek érzed, adj még kevés tejet, ha lágy, mehet bele még egy kis darált keksz.
A meggyet csepegtesd le, majd minden golyó közepébe tegyél egy szemet. A gyerekek imádják ezt a részt: először diónyi adagokat szedjetek, lapogassátok el a tenyérben, majd bujtasd a közepébe a meggyet, és gömbölyítsd össze. Ha kész, hempergesd a golyókat kókuszreszelékbe.
A kész golyókat tedd legalább egy órára hűtőbe, hogy szépen megdermedjenek és összeérjenek az ízek.
Babanet, 2025. december 10.













