Recept: Sütés nélküli epertorta bazsalikommal
Gyors, sütés nélküli epertorta receptet hoztunk, amit biztos, hogy többször is el fogsz készíteni a nyáron!
Itt a nyár, amikor egyre kevésbé vágyunk arra, hogy a sütő mellett hosszasan időzzünk. Helyette inkább valami friss, gyümölcsös, könnyű finomságot kívánunk, éppen ezért imádjuk ezt a sütés nélküli epertortát, amit nemcsak gyorsan összedobhatunk, de lelkiismeret-furdalás nélkül repetázhatunk belőle. A recept alapja teljes kiőrlésű keksz és méz, a töltelék pedig krémes görög joghurt friss eperrel és egy csipetnyi bazsalikommal – ami elsőre meglepő lehet, de zseniálisan működik!
Az epertorta hozzávalói (egy 20 cm-es tortaformához) :
Az alaphoz:
-
200 g teljes kiőrlésű keksz
-
70 g olvasztott kókuszolaj (vagy vaj)
-
2 evőkanál méz
A krémhez:
-
400 g sűrű, natúr görög joghurt
-
200 g friss eper + pár szem a tetejére
-
1 teáskanál vaníliakivonat
-
1 evőkanál méz (vagy ízlés szerint több)
-
1/2 evőkanál friss citromlé
-
4 db zselatinlap (vagy 1 csomag porzselatin)
-
4-5 kisebb levél friss bazsalikom, finomra vágva
Az epertorta elkészítése:
Először elkészítjük az alapot: a kekszet aprítógépben finom morzsává zúzzuk, majd összekeverjük az olvasztott kókuszolajjal és a mézzel. Ezt a masszát egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk – minél egyenletesebben tesszük mindezt, annál szebben mutat majd. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a krém.
Az epret megtisztítjuk, és botmixerrel pürésítjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk pár percre, majd miután megpuhultak, egy kis lábasban (pár evőkanálnyi eperpürével együtt) kis lángon feloldjuk. Nem forraljuk, csak épphogy felolvadjon! Ezután a zselatint gyorsan belekeverjük a maradék eperpürébe.
A görög joghurtot összedolgozzuk a mézzel, vaníliával, citromlével, az eperpürével és a finomra vágott bazsalikommal – utóbbi kellemesen frissítő, fűszeres réteget ad a krémnek, és jól kiemeli az eper ízét.
A krémet az előhűtött kekszalapra öntjük, majd minimum 3-4 órára, de ha lehetséges egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, hogy szépen megdermedjen. Tálalás előtt friss eperszeletekkel és apróra tépkedett bazsalikommal díszítjük.
Babnanet, 2025. június 04.