A legfinomabb vendégváró füstölt sajtos pogácsa

A füstölt sajtos pogácsa klasszikus vendégváró falat: kívül ropogós, belül puha, és a füstölt sajttól abbahagyhatatlan.
Ha vendégeket vársz, vagy egyszerűen csak ennél valami sósat, akkor ez a füstölt sajtos pogácsa recept jól fog jönni!
A füstölt sajtos pogácsa hozzávalói (kb. 40–45 darabhoz)
-
600 g finomliszt
-
200–250 g puha (szobahőmérsékletű) vaj vagy margarin
-
200–250 g reszelt füstölt sajt
-
250–300 ml tejföl
-
12–15 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
-
2 teáskanál só
-
1 teáskanál cukor
-
1 tojássárgája a kenéshez
-
reszelt füstölt sajt a tetejére (kb. 100–150 g)
A füstölt sajtos pogácsa elkészítése
Langyos tejfölben oldd fel a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni néhány percig, amíg kezd habosodni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a puha vajat, majd a reszelt füstölt sajtot. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztős tejfölt, és gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Takard le a tésztát, és meleg helyen hagyd kelni kb. 40–45 percig, amíg körülbelül duplájára nő.
Lisztezett felületen nyújtsd kb. 1–1,5 cm vastagra a tésztát. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Kend le a tetejüket felvert tojássárgájával, majd szórd meg bőségesen további reszelt füstölt sajttal.
Hagyd pihenni a sütőlemezen kb. 15–20 percig, hogy még egy kicsit keljenek.
Előmelegített sütőben, 180–200 °C-on süsd 15–20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Babanet, 2025. december 27.













