A baba portál - Babanet.hu

A legfinomabb vendégváró füstölt sajtos pogácsa

A füstölt sajtos pogácsa klasszikus vendégváró falat: kívül ropogós, belül puha, és a füstölt sajttól abbahagyhatatlan.

Ha vendégeket vársz, vagy egyszerűen csak ennél valami sósat, akkor ez a füstölt sajtos pogácsa recept jól fog jönni!

A füstölt sajtos pogácsa hozzávalói (kb. 40–45 darabhoz)

  • 600 g finomliszt

  • 200–250 g puha (szobahőmérsékletű) vaj vagy margarin

  • 200–250 g reszelt füstölt sajt

  • 250–300 ml tejföl

  • 12–15 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő

  • 2 teáskanál só

  • 1 teáskanál cukor

  • 1 tojássárgája a kenéshez

  • reszelt füstölt sajt a tetejére (kb. 100–150 g)

A füstölt sajtos pogácsa elkészítése

Langyos tejfölben oldd fel a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni néhány percig, amíg kezd habosodni.

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a puha vajat, majd a reszelt füstölt sajtot. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztős tejfölt, és gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. 

Takard le a tésztát, és meleg helyen hagyd kelni kb. 40–45 percig, amíg körülbelül duplájára nő.

 Lisztezett felületen nyújtsd kb. 1–1,5 cm vastagra a tésztát. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

Kend le a tetejüket felvert tojássárgájával, majd szórd meg bőségesen további reszelt füstölt sajttal.

Hagyd pihenni a sütőlemezen kb. 15–20 percig, hogy még egy kicsit keljenek.

Előmelegített sütőben, 180–200 °C-on süsd 15–20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

Babanet, 2025. december 27.

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?