10 ok, miért jó Y-Anyunak lenni

Y- gererációs vagyok. Kétségtelenül az vagyok, igaz, nem így születtem. Tudom, milyen, amikor hétfőn nincs adás a tv-ben, tudom, mire jó egy videótéka, hogy mennyit ér egy válogatás kazetta a kedvenc zenéimmel, amit még a rádióból vettem fel. Tudom milyen díszes levélpapírra írni, kézzel írott levelet várni. Tudom, milyen szakácskönyvből főzni, és egy 24 kockás filmtekerccsel nyaralni menni. Játszottam a betonból és vasból készült játszótereken, elengedtek otthonról mobiltelefon nélkül, hiszen tudták, hol találnak és azt is, hogy a megbeszélt időpontban otthon leszek. Volt idő, amikor egy előre egyeztetett találkozóra mindenki oda tudott érni, mert módunk se volt az utolsó percben lemondani.
 

Tudom, hogy volt élet okostelefonok és internet nélkül is. Azonban ma már nem szeretnék máshogy élni. Szeretem, hogy mindennek utána tudok járni pillanatok alatt, ami érdekel. Szeretek netről filmezni, találkozókat szervezni, kapcsolatot tartani, akár otthonról is dolgozni. Szeretem, hogy mindenhova oda találok, mert nálam van a telefonom. Szeretek bármit lefotózni és megosztani másokkal, amit fontosnak, viccesnek, szépnek, vagy meghökkentőnek tartok. Szeretek netről vásárolni, olyan ételeket főzni, amit anyukám nem szokott, vagy éppen egy online tanfolyamot végezni. 

 


Szeretek önálló döntéseket hozni, örölök, hogy lehet véleményem, lehetnek elvárásaim és nem azért élem úgy az életem, ahogy, mert így illik, így szokás, így kell...Olyan jó, hogy most lehetek édesanya, és nem 20-30 évvel ezelőtt. Íme néhány példa, hogy miért:

1. Felkészítő videók minden mennyiségben

Milyen lesz szülni? Mit kell csinálni egy újszülöttel? Hogyan kell pelenkázni? Mit kezdj a köldökcsonkkal? Hogyan fürdess? Hogyan kell egy újszülöttet öltöztetni? Hogyan rendezzem be a gyerekszobát? És egyáltalán mit csinál egész nap egy kisbaba? Hogyan fejlődik, mit érdemes vele játszani? Mindenre találok videót. Olyan jó ezeket közösen nézni apával és íly módon is készülni a közös életre a babával.

2. Kismamás, anyukás, kérdezz-felelek fb csoportok

Hacsak a tesód, barátnőd nem ugyan akkor lesz várandós, mint te, akkor bizony lesznek témák, amiket velük érdemben nem tudsz megbeszélni. Ilyenkor olyan jók ezek a csoportok.  Kismamaként és kezdő anyukaként rengeteg kérdés merül fel benned, olyanok is, amiket a szakkönyvek nem feltétlenül érintenek. Védőnővel, orvossal ritkábban találkozol, mint amilyen sűrűn választ vársz egy kérdésre. Gyakran pedig már csak az is elég, ha tudod, nem vagy egyedül, más is épp ugyan azon megy át, mint te. 

3. Babamozi

Hónapokig növekszik benned anélkül, hogy érezhetnéd Őt. Ilyenkor annyira jó bekukucskálni! Döbbenetes, hogy egy pár hetes kis magzat mennyire éli világát odabent, és reagál már azelőtt, hogy ezt érezhetnéd. 

4. Kismama ruhák

Nem kell a pocakodat zsákruha alá rejteni, mint ahogy azt anyáink tették. Csodaszép, trendy, vagány, vicces kismama ruhák közül válogathatsz kedvedre. 

5. Kórházi változások

Sajnos köztudott, hogy a kórházi állapotok még a legjobb helyen sem tökéletesek, itt van bőven hova fejlődni, azonban van pozitív változás bőven. Több kórház is szervez szülésfelkészítőt, szülőszoba látogatást, kismama tornát. Apa végig támogathat a szülés alatt, ahol van beleszólásod, hogy hogyan akarsz szülni, nem idegenek közt lekötözve, parancsszóra kell világra hoznod gyermeked, mint azt sokak tették elődeink közül. Lehetőség van az aranyóra háborítatlanságára, első perctől veled lehet a kicsi. Úgy mész haza a kórházból, hogy ismered a gyermeked, el tudod látni, meg tudod nyugtatni, hiszen már a kórházban összeszoktok, nem csak etetésre kapod meg.

6. "Szoktasd a kiságyba!", "Ne vedd fel, elkényezteted!", "Éjszaka már csak teáztasd és napközben 3 óránként etesd csak!" WTF?! Hála Istennek és a "modern" szemléletnek már szeretni is szabad azt a gyereket és figyelni a jelzéseire, nem pedig megtörni, mint valami bűnözőt.

Ma már nem csak az anyukákat tartják elég intelligensnek a csecsemőjük ellátására, hanem arra is rájöttek, hogy egy kisbaba tudja, mikor és mennyit szeretne cicizni, nem hízik el tőle, sőt, szabad nekik elaludni is közben. Az anyatej pedig mindent tartalmaz, amit kell, ráadásul fájdalomcsillapító és altató hatása is van? Erősíti az anya-gyerek kapcsolatot, növeli az anyuka boldogság érzetét és kötődését, így nem lesz depressziós? Anti testeket is tartalmaz és még az intelligencia szintet is növeli? De érdekes! Rájöttek arra is, hogy a kisbabáknak jót tesz a kendőzés is. Ma már azért kampányolnak, hogy kössük magunkra a picit akár egész napra és bármikor helyezzük mellre, amikor csak kér. Szuper, hogy ez már orvosi szempontból is alá van támasztva, hogyha a kisbabád sír, az nem jó, az ellen tenni, vagy még inkább megelőzni érdemes. Ezt is megéltük! 

7. Internetes vásárlás, csere-bere, eladás háztól házig

Fárasztó lenne nagy pocakkal vagy kisbabával a vásárlás? Nem baj! Nézd ki a neten, vedd meg, fizess online és holnap után már az ajtódban lesz. 

8. Egy szó: ebédrendelés

Valaki minden nap meleg ebédet hoz neked és ezzel több órányi futkosástól gyerek és tűzhely között, illetve kupi felszámolástól ment meg közel annyiért, mintha te főznél? Annyira jó! 

9. Fotózhatod, videózhatod minden mennyiségben

Kérdés, mi marad meg ezekből, hogyan fogod tárolni, de szuper, hogy bármit csinál megörökítheted és azonnal látod is az eredményt, nem 2 hét múlva derül ki a boltban, hogy lemaradt a fél feje.

10. Y-Apu

Végül, de nem utolsó sorban jöjjenek az apukák, akikkel közös az élmény, a munka és a felelősség. Akik szülős és pelusozós videókat néznek veled, fagyiért és kóláért rohangálnak éjjel, mert megkívántad, büszkén mutogatják az ultrahang képeket, végig szenvedik veled együtt a szülést, utána pedig hősként tisztelnek,  kérés nélkül pelenkáznak, böfiztetnek, énekelnek, ökörködnek, vásárolnak, mosogatnak, teregetnek, megetetnek, amikor mozdulni se tudsz a rajtad alvó picitől, és a legfontosabb, éreztetik veled minden nap, hogy mennyire szeretnek és milyen jó anyuka vagy.

Csercsa-Kincses Anita , 2016. június 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?