10 tipp nemrég szült anyáknak baby blues ellen

A hormontornádóval akkor sem könnyű megküzdeni, mikor a gyerek még odabent van, és csak a hasad kerekedésén látszik, hogy itt bizony fel lesz forgatva az élet alaposan. Amikor megszületik, vagyis amikor megszüljük a gyereket, akkor ismét átrendeződés kezdődik a hormonháztartásban.

Csakhogy az ekkor keletkező viharokat tovább súlyosbítja, hogy még nem regenerálódtunk rendesen a szülés után, hogy a babával és gondozásával kapcsolatban akadnak kétségeink, és hogy az éjszakáink sem folyamatos alvással telnek. Nem csoda hát, ha sok nemrég szült anyuka megtapasztalja azt az érzelmi hullámvasutat, amit baby blues néven emlegetünk a köznyelvben.

És amit nem szabad összekeverni a gyermekágyi depresszióval, ami konkrétan és feltétlenül szaksegítséget követel, és ami nem megoldható tippekkel és tanácsokkal. De a baby blues esetén mi magunk is tehetünk azért, hogy mielőbb helyreálljon odabent a rend – vagyis inkább kialakuljon egy újfajta rend. A kulcs ehhez az, hogy önmagaddal is törődsz!

1. Szervezz magadnak segítséget! Nem, attól nem vagy rossz anya, ha nem bírsz egyszerre megbirkózni a gyermekággyal, az újszülöttel, a háztartással meg minden egyébbel. És nem is a te dolgod mindezt elrendezni! A te dolgod az első hetekben az, hogy minél fittebb formába lendülj fizikailag-lelkileg a mögötted álló csodás, de kimerítő 9 hónap és szülés után, és hogy minél alaposabban megismerd a kisbabádat. Szóval, jöjjenek a közeli és távolabbi rokonok és barátok, és segítsenek takarítani, mosni, bevásárolni és főzni, ha kell! Ne csak egy csörgőt vagy egy csomag pelust hozzanak, hanem egy fazék levest is. Ha pedig ez nem működik, és megengedhető anyagilag, akkor keress egy szimpatikus házhoz szállító céget.

2. Aludnod kell! Azt nem fogod megúszni, hogy éjszaka 2-3 óránként ne fújjon a baba ébresztőt, de ha este úgy 8-9 körül te is lefekszel vele, és megengeded magadnak azt a luxust, hogy legalább az első hetekben csak 10 körül kelj ki az ágyból, talán sikerül összeszedni azt az alvásmennyiséget, amivel megőrizheted a józan eszed. Persze, ezen a téren is lehet segítséget kérni, nyilván elsősorban gyermekünk apjától az ágy másik feléről – de ha ő egyébként dolgozni jár, talán a nagymamák, barátnők is bevethetők. Ha másra nem, hát arra, hogy délelőtt vagy délután felugorjanak 1-2 órára és átvegyék tőled a gyereket, míg te esetleg ledőlsz egy hunyásra.

3. Mozogj! Igen, az első pár hétben még nem javallott, de utána kifejezetten hasznos! Ha az orvos zöld utat ad, próbálj meg heti 2-3 alkalmat szakítani valamilyen mozgásformára. Csatlakozz pl. Nóriékhoz, és végezd a Gyerünk, Anyukám! online tornáit, vagy jógázz, menj sétálni-kocogni-futni, akár a babával együtt. A mozgás pozitív hatásait már rég bizonyították, a hatására felszabaduló endorfin akkor is jókedvűvé fog tenni, ha alig tudtál aludni éjszaka. Arról nem is beszélve, hogy a megmaradt kis pluszok eltüntetésében is segít.

4. Közösség! Sokunknak a bezártság is nehéz, így mindenképp előnyös, ha csatlakozol valamilyen csoporthoz Ez lehet online – akár a Babanet Társalgóban, akár a FB oldalunkon -, vagy offline: valamilyen baba vagy mamaklub. Nemcsak társaságot kaphatsz így, de sokszor gyors és hatékony segítséget is, hiszen általában hasonlóak a gondjaink, problémáink, így aki egy helyzeten már keresztüljutott, talán ad olyan támpontot, ami téged is továbblendít.

5. Mozdulj ki! Igen, újszülött babával nem mehetsz rögtön emberek közé, de amint lehet, lépj ki a bejárati ajtón. Még akkor is, ha nehéz rávenned magad, hogy összekészítsd magad és a gyereket, tessék keresni a barátokat és programokat szervezni! Nem arról van szó, hogy te légy a társaság közepe, de a barátokkal és családtagokkal megélt programok és élmények jót tesznek a lelkednek, és sokkal hamarabb érzed majd ismét kerek egésznek magad.

6. Készülj fel a napra! Ez ismét nem az első napokra szóló tanács, de amíg a baba késő reggeli vagy délelőtti szunyálását folytatja, te gyorsan lezuhanyozhatsz, felöltözhetsz, és ha van kedved-lehetőséged, még a szempillaspirált is előveheted. Még akkor is, ha aznap nem mozdultok ki, és a párod hazaérkezéséig nem találkoztok mással. Nem azért fontos ez, hogy csinos és nőies legyél (de, azért is), hanem azért, mert ezzel megadod magadnak a minimális énidőt, ami jót tesz a hangulatodnak és az önbecsülésednek is – és így a babának is.

7. Nyomjad rutinból! Ha híve vagy, ha nem, a napirend segíthet fennmaradni a hullámok felett. Persze, nem kellenek kőbe vésett szabályok, de egy jól kialakított napi rutin minden családtagnak segíthet. Például neked is abban, hogy tudd, melyik része lesz az a napnak, amikor a baba mellett tudsz magadra is fordítani egy kis időt.

8. Vegyél pár cuccot szülés után! A kismamaruhákról rengeteget írnak, nem beszélve úgy általában a szimpla női ruhákról. De senki sem számol a szülés utáni állapotokkal. Amikor már nem olyan a tested, mint a várandósság alatt, de még nem olyan - vagy nem is lesz PONT olyan -, mint terhesség előtt. Viszont lelkileg lehet, hogy lendít egy nagyot, ha a még kicsit képlékeny testedet is olyan ruhákba bújtathatod, amik már nem kismamaruhák és még jól is mutatsz bennük. És jól is érzed magad bennük.

9. Menj fodrászhoz! De tényleg! Próbáld meg a baba születése utáni első, második hónapra ütemezni, ha már otthon tudod hagyni 2-3 órára. Jár neked ennyi, jót tesz léleknek-házasságnak és így a picinek is. És felkészítheted magad arra, hogy 1-2 hónap múlva jelentős hajhullásban lesz részed – ami azért egyszerre aggasztó és önbizalom-romboló. Kivéve egy jól kitalált és könnyen kezelhető frizurával!

10. Kényeztesd magad! Találj magadnak valamit, amit csak magadért, a te jó közérzetedért csinálsz. Pl. hetente egyszer vegyél magadnak egy finom – és méregdrága – kávét a kedvenc helyeden. Vagy vásárolj be pár körömlakkot. Esetleg egy könyvet az antikváriumból. Vagy hetente egyszer legyen egy óra, amikor egyedül vagy és a kedvenc zenéidet hallgathatod – ne adj isten, még táncolsz is rá. Egy kisbabával hosszúak a napok, az etetések, büfiztetések, pelenkacserék és nyugtató ringatások végeláthatatlan sorát csinálod végig nap mint nap. Megérdemled, hogy megjutalmazd magad! Még akkor is, ha a kedvenc kávédat úgy veszed meg, hogy az előtted tolt babakocsiban ott alszik a kicsi.

Akárhogy is nézzük, ez bizony az a csónak, amiben mindannyian evezünk – de érdekes lenne tudni, nektek milyen tippeitek lennének, hiszen nem vagyunk egyformák! Szóval?

Szilágyi Diána , 2014. október 10.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(7 hozzászólás) 

2014 10 19. 12:04
Én kikapcsolódásnak kutyázom és sportolok. Vagy egyik vagy másik, vagy mindkettő egyszerre. Addig apa elpesztrálja a lurkókat. :)
→ válasz erre
2014 10 26. 22:56
A 10 pontbol nekem 1 sikerul :D a vásárlás.
A tobbi sajnos kivitelezhetetlen, ugyanis a kicsi (4 ho) nem alszik napközben, a nagy (3 ev) pedig ejfelkor fekszik, 7-kor kel. Nincsenek nagyszülők, Apa egesz nap dolgozik, a baratok plane. Emellett mosni-fozni-takaritani-konyvelni... Na nem baj, majd alszunk 10 ev mulva! :D
→ válasz erre
2014 10 29. 11:00
dia
@guera: Alszol ám... Akkor már magától ébred az ember korábban, aztán noszogathatja a kiskamasz mamlaszát, hogy édesfiam, keljél ki az ágyból!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (7) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó