2012-től ismét három évig járna a GYES

A szociális, család- és ifjúságügyi államtitkárság egyik fontos feladata a családtámogatási rendszer megerősítése és különválasztása a szociális segélyezési rendszertől - mondta Soltész Miklós szociálpolitikai államtitkár az MTI-nek adott interjújában. Szavaiból kiderült: a tervek szerint a gyermeket nevelő házaspároknak keresetük egy bizonyos részét nem kell majd leadózniuk. Az államtitkár megemlítette azt is, hogy a kormány intézkedései között szerepel majd a gyes három évre való visszaállítása 2012-től.

Értékelése szerint az elmúlt időszakban teljesen összekeverték a szociális segélyezést a családtámogatási rendszerrel, olyannyira, hogy a szociális segélyből szerezhető jövedelem elérte a munkából szerezhető jövedelem szintjét. Éppen ezért a szociális támogatást rászorultság alapján kell, hogy kapják az emberek - tette hozzá. Megjegyezte, ehhez szorosan kapcsolódik az a célkitűzése, hogy "produktív szociálpolitikát" kíván megvalósítani, ami annyit tesz, hogy ha a közösség ad valakinek segélyt, támogatást, akkor a rászorulttól is elvárható valamilyen munka, vagy feladat teljesítése, amit el tud végezni.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a családtámogatási rendszernek ösztönzőnek kell lennie, egyaránt ösztönözni kell a családokat a gyermekvállalásra és a gyermek felnevelésére is. Ennek része a családi pótlékon belüli változtatás, a devizahitelesek és a hitelkárosultak védelme és segítése, valamint a fiatalok otthonteremtési támogatása is - mondta.

Kitért arra, hogy a családtámogatási rendszer ösztönző részét képezi az úgynevezett "családi jog" is (eddig családi adókedvezmény), ami szerint ha egy házaspár vállalja azt, hogy felnevel egy gyermeket, akkor keresetük egy bizonyos részét nem kell, hogy leadózzák. Ide tartozik az édesanyák részmunkaidős foglalkozatásának segítése, valamint a gyes három évre való visszaállítása 2012-től - folytatta.

Elmondta még: államtitkársága feladatkörébe tartozik a miniszterelnök által kedden bejelentett akciótervek közül az adományozás áfamentessé tétele, valamint az a javaslat is, hogy a kormány 2010. december 31-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot, és egyúttal tárgyalásokat kezdeményez az adósok és a hitelezők között a bajba jutott lakáshitelesek jövőjének rendezéséért.

Fontos szociális és családokat érintő intézkedésnek nevezte azt a javaslatot is, ami a közüzemi díjak emelésének moratóriumára és az új árképzés szabályainak kidolgozására irányul.

2010. június 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó