4 dolog, ami imádni való a kisbabákban, és amit később hiányolni fogsz!

A kisbabák két szóban összefoglalva; elragadóan fárasztóak. Legalább annyi nehézséggel és fáradtsággal jár egy újszülött gondozása, mint amennyi gyönyörű, megható és mókás pillanatot okoz. Amikor az ember benne van a folyamatban; a kimerítő hétköznapok sodrásában nem is gondolná, hogy később mennyire hiányozni fognak ezek az első hónapok!

 

Nem árulunk el nagy titkot, és nem hisszük, hogy bárkit is újdonságként ér, amikor azt írjuk, hogy bizony egy teljesen új élet kezdődik, amikor egy nő anyukává válik és az idő, az otthona és a kakis pelusok „rabságába” kerül, hosszú hónapokra. Persze minden anyuka és minden bébi más és más, de azért általánosságban elmondható, hogy a legtöbbünk számára kicsit „túlélés” is ez a fázis: kísérlet arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból és a legtöbbet adjuk a kicsinek (mindezt állandó alváshiány mellett).

Mégis… Akármilyen furcsán is hangzik, utólag visszasírjuk ezeket a heteket-hónapokat, ezért most összeszedtük azokat az indokokat, amik miatt érdemes megpróbálni átszellemülni és olykor meg-megállni egy percre és átadni magunkat a jelennek: csak csodálni, milyen tökéletes is a karunkban fekvő csöppség (amíg még lehet!).

  1. A kisbabák még nem önállóak és nem képesek nagyobb mozgásokra.

Nos, ez az egyik legfőbb veszélyforrás is, hiszen, ha valami diszkomfortos Nekik, nem képesek arrébb tenni, vagy arrébb menni (esetleg szólni), ugyanakkor rendkívül megnyugtató is. Gondolj csak bele, hogy mennyivel nehezebb egy páréves totyogóssal, aki bárhova felmászik, bárhonnan leeshet, mindent ki akar próbálni, bár még nem tökéletes a koordinációja, de állandóan rohangálni akar, felnyúlkál az asztalra, vagy a konyhapultra… Tehát mindamellett, hogy minden szülő természetes vágya, hogy a gyermeke mielőbb megtanuljon kúszni-mászni és végül járni; élvezd, hogy most még olyan kis mozdulatlan és nem kell fogócskáznod Vele, ha le akarod ültetni a vacsorához!

  1. Isteni babaillatuk van.

Minden édesanya imádja szaglászni a kisbabáját. Egész egyszerűen valami tiszta és semmivel össze nem hasítható „boldogság illatuk” van; egy sajátságos, természetes parfümjük. Aztán, ahogy cseperednek, észre sem vesszük, és egyszer csak elmúlik ez a kisbaba illat. Szívd magadba jó mélyen minden nap, hogy örökre emlékezhess rá!

  1. Mindössze egyféle dologgal táplálkoznak és az tökéletesen elég is nekik.

Reggel, délben és este: anyatej vagy tápszer… az első hetekben-hónapokban nem igényel túl nagy fantáziát egy apróság táplálása (ám annál nagyobb körültekintést). Bár előfordulhatnak ilyenkor is emésztési nehézségek, vagy, hogy a pici nem akar enni, de az igazán problémás hónapok-évek majd csak ezután jönnek. Az újszülött kor az egyetlen olyan időszak, amikor a gyerkőcöd azt eszi, amit „elé raksz”.

  1. A kisbaba holmik annyira édesek!

Persze nem ez a legfontosabb dolog egy bébi születése kapcsán, de mégis… Mutass olyan nőt (vagy akár férfit!), aki nem áll meg egy pillanatra és nem érzékenyül el, amikor meglát egy aprócska rugdalózót vagy egy icipici cipőcskét a babaosztály polcain! Hát most nem csak a bolt, hanem az otthonod is tele van ezekkel a falatnyi, színes textíliákkal… Egyszerűen imádni való látvány!

Nektek mik azok az élmények, amiket szívesen újra átélnétek a baba-korszakból? Mik voltak azok az apró részletek a kisbabátokban, amiket a legjobban imádtatok?

Plézer Panna , 2018. július 07.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

kisbaba

babaillat

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?