6 tipp, hogyan nevelj boldog gyerkőcöket

Ezerből ezer szülő válasza egybehangzóan a boldogság lenne, arra a kérdésre, hogy mit szeretnének leginkább a lurkójuk számára. De mitől lesz valóban boldog, kiegyensúlyozott egy kisember?!

 

Kutatások szerint általánosságban is elmondható, hogy a felnőttek számára mindennél fontosabb, gyermekeik boldogsága: előrébb való a népegészségnél, az idősek megfelelő orvosi ellátásánál, a normális életszínvonalnál, vagy a világbékénél. Nem csoda, hiszen Bennük van a jövő és ha a lurkókkal valami nem oké, világ szinten, akkor minden másnak is „annyi”.

Mégis a legtöbbet arról olvashatunk, hogyan nevelj okos, sikeres, szófogadó stb. gyerekeket, és vajmi kevés az infónk arról, hogy lesznek boldogok, hogyan lesz az életük örömteli. Persze, olykor elég nehéz megtalálni azt a középutat, hogy ne legyünk felelőtlenek, ám túl szigorúak se a rosszcsontokhoz, ám mégsem lehetetlen! Ráadásul a boldog gyerkőcökből nagyobb valószínűséggel válnak sikeres felnőttek is.

Tudományos oldalról megközelítve, az alábbi 6 lépést kell követned ahhoz, hogy a gyerkőcöd boldog legyen:

  1. Először magadat tedd „tisztába”, legyél Te magad elégedett és kiegyensúlyozott. A Te boldogságod drámaian befolyásolja azt, hogy a lurkód mennyire az. Ha ehhez az kell, akkor legyél kicsit önző, gondold át, mi tesz Téged boldoggá és rendszeresítsd azt az életedbe (sport, heti találkozó a barátnőkkel, stb.).
  2. Tanítsd meg a gyermekednek, hogyan alakítson ki kapcsolatokat. A kapcsolatok fontosságát ugyan senki sem tagadja, mégsem tanítjuk meg a lurkóinknak, hogyan kössenek barátságokat. Kezdhetjük az empátiával; mutassuk meg, hogyan segíthetnek másoknak, vagy hogyan osztozkodjanak azon, ami az övéké.
  3. A teljes erőbedobást várd el a gyerkőcödtől, ne a tökéletességet/ a tökéletes eredményeket. A legtöbb gyerek a könnyebb játékot választja, noha a képességei alapján a nehezebbel is megbirkózna, attól félve, hogy elveszíti az „okos” sztátuszt, azonban az is igaz, hogy azok a porontyok, akiket úgy nevelnek, hogy ne féljenek a kudarctól és merjenek belevágni új dolgokba, a legnehezebb kirakóshoz nyúlnak.
  4. Taníts optimizmust a fiadnak/lányodnak. Minthogy a boldogság maga abban rejlik, hogyan látjuk a dolgokat, olyan szorosan összefügg az optimizmussal, hogy szinte elválaszthatatlanok. Az optimista gyerkőcök sikeresebbek az iskolában, a sportban, hosszabb ideig élnek és egészségesebbek, a házasságaik kiegyensúlyozottabbak, ritkábban esnek depresszióba.
  5. Fejleszd az érzelmi intelligenciáját. Hiszen az EQ fejleszthető, nem pedig csupán egy velünk született adottság. Tanítsd meg a porontyodnak, hogyan beszéljen az érzéseiről, hogyan fejezze ki azokat, mások számára is érthető módon.
  6. Engedélyezz több játékidőt. A gyermekek készségei a leghatékonyabban a különböző játékok által fejleszthetőek. Ugyanakkor arról is rengeteget lehet olvasni manapság, hogy maga a boldogság, a jelen pillanat kiélvezésében áll. A kicsik leginkább a játék során tudják beleengedni magukat ebbe az érzésbe (gondolj csak bele, amikor valami olyat csinálsz, amit igazán szeretsz: teljesen szabadjára engeded minden ézésed, gondolatod, és nem görcsölsz semmin, csak arra a bizonyos dologra koncentrálsz).

 

Plézer Panna , 2018. július 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?