8 dolog, amit szeretnék megtanítani a lányomnak, amikor elég idős lesz hozzá

Néha azt kívánjuk, hogy a gyermekeink bárcsak megmaradnának örökké ilyen kicsinek és ártatlannak; bárcsak soha ne kellene belenőniük ebbe a kemény és sokszor kegyetlen világba. De a szívünk mélyén mind tudjuk, hogy ez az élet rendje, és csak a szülői féltés belső hangja mondatja velünk ezeket a szavakat.

Laura lányom még csak tízéves, és szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy nem sokára fiúk és a barátnői miatt fog sírni, nem amiatt, hogy tönkre ment a kedvenc hajcsatja. Szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy eljön az az időszak, amikor már nem én leszek a legfőbb bizalmasa, titkolózni kezd és veszekedni fogunk a szoknyája hosszán vagy egy tetoválás, testékszer felhelyezése miatt… De tudom, hogy így lesz, hiszen én is ilyen voltam, és minden kamasz átéli ezt, ahogyan minden szülő is.

Egyik nap, amikor ezen elmélkedtem, elhatároztam, hogy amennyire csak lehet, felkészítem az élet csatáira; ezért összeírtam pár hasznos tanácsot, hogy évek múlva se felejtsem el, mit akartam neki mondani. Kedves Szülőtárs, arra bíztatlak, hogy Te is tedd meg! Sok szeretettel osztom meg Veled az én tanácsaimat, hátha ihletet merítesz belőle:

8 dolog, amit szeretnék megtanítani a lányomnak, amikor elég idős lesz hozzá

  1. Vannak pillanatok, amikor igenis ki kell állnod magadért és azt mondani, hogy „elég volt!”. Ha valami nem tetszik, nem értesz egyet, úgy érzed, hogy kihasználnak; mondj nemet! Megteheted ezt csupán a nézéseddel, a testbeszédeddel, kimondhatod akár hangosan is (ha kell, ordítva), és ha azt kívánja a helyzet, „fuss el” – vagy legalábbis fordulj sarkon és hagyd ott az illetőt. MEGTEHETED. Mindig van választásod!
  2. Ismerd fel a különbséget a között, hogy valaki csak vágyik Rád (kíván), és valaki odavan érted (értékel). Soha ne tegyél semmit csak azért, hogy elfogadjanak: valakinek vagy így kellessz, szőröstül-bőröstül, vagy sehogy. Soha ne tölts el egy éjszakát egy olyan sráccal, aki másnap reggel már nem akarja, hogy mellette ébredj – hacsak nem erre vágysz épp Te is.
  3. Élj a pillanatban. Vásárolj egy új cipőt, szürcsölj el egy finom kávét, nézz meg egy jó filmet a moziban és élvezd a Napsütést, még akkor is, ha éppen egyedül vagy és nem tudod, kivel megosztani ezt az élményt.
  4. Ne aggódj (túlságosan) a külsőd miatt. A külső fontos, hiszen egy bizonyos mértékben a belső kivetülése. Étkezz egészségesen, de azért ne megszállottan; nem kell örökre lemondanod a fánkokról (tudom, mennyire imádod őket)! Mozogj sokat és járj gyakran társaságba. Ha pedig úgy érzed, mindent megtettél az egészségedért, akkor ne stresszelj azon, hogy milyen magas vagy, mennyire széles a csípőd, stb. Ne feledd, ez az egyetlen életed, és a minősége nem attól függ, hogy mekkora a popsid, és mennyi fagyit ettél, hanem, hogy hogyan érzed magad a világban. Gyűjts élményeket és feledkezz meg egy pillanatra a külsőségekről (miben vagy, milyen a hajad, mekkorák a combjaid… stb.).
  5. Ne erőltess semmit és ne spirázd túl a dolgokat. Mert én gyakran ezt tettem és utólag mindig rájöttem, hogy semmi jó nem sül ki belőle, ha egy barátságot, szerelmet vagy akár csak egy programot is erőltetünk. Légy spontán; fogadd el, amit az élet kínál! És ha valahol/valakivel nem érzed jól magad; tudod: mindig van választásod.
  6. Ne szégyelld a sebezhetőségedet. Ha valaki megbánt, ha elhagynak, ha szomorú vagy, ne félj megmutatni (tudod, jobb kint, mint bent). Ne foglalkozz túl sokat azzal, hogy „vajon most mit gondolnak rólam mások” – ez nem a Te dolgod; úgysem felelhetsz meg mindenkinek. A lelked mélysége egy gyönyörű dolog, örülj, hogy képes vagy sírni és nem csak felszínes érzésekre. Add ki magadból, aztán lépj tovább.
  7. Sose csinálj semmit félgőzzel. És itt nem a szombat reggeli takarításra gondolok, amihez ugyan semmi kedved, de muszáj megcsinálnod, hanem a nagy dolgokra: a karrieredre, az életmódodra, a párkapcsolatodra, a családalapításra.
  8. Ne másoktól várd a megerősítést, hogy jó vagy valamiben. Hidd el, tökéletes vagy! És tényleg hidd el! Persze, kell olykor a külső megerősítés is, de légy tisztában vele, hogy mennyire értékes vagy és ne add alább! Ne másokhoz hasonlítsd magad, hanem önmagad legyen a mérce; hogy mennyit változtál, fejlődtél az elmúlt években.

Végezetül azt is szeretném elmondani majd a lányomnak, hogy akármilyen veszekedéseken esünk is át és akármilyen változásokon is megy át a kapcsolatunk; én mindig itt leszek, én mindig az anyja leszek és bármikor, bármiben számíthat rám, még akkor is, ha nagy hülyeséget követett el!

 

 

Linda , 2018. május 21.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

lányomnak

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?