8 gondolat, ami megfordulhat egy kismama fejében a vajúdás közben

Mint mindent az életben; a szülést is egészen különbözőképpen éljük meg, mi nők. Millió és egy dologtól függ, hogy inkább a határtalan boldogság, vagy épp az örömmel vegyes teljes kétségbe esés és pánik uralja a terhesség 9 hónapját és a vajúdás pillanatait. Sokszor még olyan dolgok is megfordulnak a fejünkben, amit előre nem is sejtenénk…

Van, aki élete legszebb és legizgalmasabb háromnegyed éveként tekint vissza a várandósságra, alig szed fel pár kilót és szinte nem is vizesedik, míg mások folyton puffadnak, érzékenyek, nyűgösek és alig várják, hogy kipottyanjon a csöppség. Ám, minden esetre, amíg a saját bőrödön nem tapasztalod, nem tudod megjósolni, Rád milyen hatással lesznek a hormonális változások, a növekvő pocakod és az egyéb, a bébi kihordásával járó „mellékhatások”. Azt pedig végképp nem tudhatod, hogy a szülés óráit hogyan fogok viselni…

Ahogy a hormonjaid, a gondolataid is cikázhatnak, az egészen pesszimista hangulattól a kicsattanó jókedvig, mindenféle emóció megjelenhet Benned, akár egyszerre, vagy közvetlenül egymás után; váltakozva. Ez teljesen oké! Összeszedtük, hogy mik azok az érzések, kételyek, amik a kismamákat leggyakrabban „elöntik”a szülőszobában.


Íme, a top 8 gondolat:

  1. Tökéletesen fel vagyok készülve a szülésre!

Egyes kismamákból az összehúzódások egyfajta eufórikus állapotot váltanak ki, az az érzésük támad, hogy az elmúlt hetek-hónapok nehézségeit leküzdve, a terhesség végéhez közeledve, mindenre képesek; minden rendben lesz!

  1. Egyáltalán nem állok még készen az anyaságra!

Sok leendő anyuka viszont pont az ellenkezőjével szembesül a szülés előtti percekben: meg van róla győződve, hogy egyáltalán nem áll készen egy kisember gondozására, felnevelésére, és bár már hetekkel a szülés előtt szerette volna kézbe fogni a kisbabáját, most hirtelen bármit megtenne azért, hogy még egy kicsit bent maradjon. Ez a kétely azonnal szertefoszlik, ahogy megpillantod a picit!

  1. Nem tudom megcsinálni!

Amikor az első erősebb összehúzódások jelentkeznek, sok kismama teljesen pánikba esik, hogy nem fogja tudni végig csinálni a szülést. S bár az effajta kínok teljesen szokatlanok és semmihez sem mérhetőek, biztosíthatunk róla, hogy teljesen normálisak és a nők évezredek óta sikeresen bánnak el velük!

  1. Erős nő vagyok és bármit kibírok!

Hát igen: a „szerencsésebbeket” pedig pont, hogy egyfajta adrenalinlökettel tölt fel az a hihetetlen fájdalom, ami a vajúdás során éri őket, és szinte szuperhősnőként üvöltenék a világba, hogy „meg tudom csinálni!”.

  1. Teljesen kezelhető ez a fájdalom!

Olyan széles skálán mozog a szülés közbeni fájdalom mértéke, hogy míg egyesek kibírhatatlan szenvedésről, mások – bár nagyon ritka esetben – orgazmus-közeli állapotról számolnak be. Ki tudja, lehet, te is ez utóbbiak táborát erősíted majd.

  1. Ez sokkal fájdalmasabb, mint azt valaha is gondoltam!

Ha esetleg mégis az előbbiek (a kibírhatatlan szenvedést átélő anyukák) körébe tartozol, gondolj mindig arra, hogy ennek a kínnak célja van: minden nehéz pillanattal közelebb kerülsz ahhoz a csodához, hogy végre kézbe foghasd a gyermeked!

  1. Takarodjon mindenki a szobából!!

Míg néhány terhes nőt tökéletesen megnyugtat, ha a párjuk vagy a legkedvesebb barátnőjük körében tölthetik ezeket a perceket, mások, bár előre megtervezik, mennyire jó lesz, ha a férjük is bent lesz a szülőszobában, az utolsó órákban kiküldik őket – mindegyik eset teljesen normális! Tedd azt, amit akkor és ott érzel!

  1. Az sem érdekel, ki látja, mi folyik itt, hogyan viselkedem!

Az is előfordulhat, hogy te éppenséggel abba a csoportba tartozol, akik számára totálisan megszűnik a külvilág, a vajúdás perceiben és utólag szinte képtelenek visszaemlékezni rá, kik vettékőket körül a kórházban; csak egy volt a fontos, hogy végre megszüljék és a karjukban tarthassák a pocaklakót!

            Ne félj, bármit is történik majd az utolsó órákban – percekben, nem kell szégyenkezned miatta, hiszen életed egyik legfontosabb „küldetését” hajtod végre éppen: bármit tehetsz közben, ami ösztönösen jön Belőled, senki nem fog elítélni miatta!

Plézer Panna , 2018. február 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó