8 tipp a munkába történő sikeres visszatéréshez! Milyen hibákat követnek el a kismamák, kisgyerekes anyukák? HR-szakembert kérdeztünk!

Melyek azok a tipikus hibák, amit a várandós kismamák a terhességük bejelentésekor legtöbbször elkövetnek? Milyen szempontokat mérlegel a munkaadó a száraz munkajogi előírásokon túl, amikor a kisgyerekes anyuka a gyes-ről visszatérne? Hogyan kellene kulturáltan visszatérni a korábbi munkahelyre? Szakembert kérdeztünk.

Amikor egy fiatal nő értesül az örömhírről, hogy várandós lett, akkor máshol sem járnak a gondolatai, mint a születendő kisbaba körül, természetes, ha az állapotával intenzíven foglalkozó kismama munkakedve, munkához való hozzáállása jelentősen megváltozik.

A várandós kismamában ilyenkor két fontos kérdés vetődik fel: szülés előtt mennyi idővel fejezze be a munkát, illetve mikor és hogyan térjen majd vissza a munkába, ami a babavárás kezdetén még oly távolinak tűnik.
Még akkor is, ha a munkáltató osztozik a várandós kismama örömében, nem vehető zokon tőle, hogy a fejében már ott tornyosulnak az ezzel járó megoldandó feladatok és a sok nyitott kérdés, például, hogy ki és mikortól fogja ellátni a várandós kismama addigi munkakörét.

- Úgy vélem ez az egyik, ami a mai munkaerőhiányos piacon elég súlyos kérdés, és ami komoly feszültségeket, alkalomadtán indulatokat tud kiváltani. Hiszen nem mindegy, hogy például miként távozik a várandós kismama a szülési szabadságra, együttműködik-e a munkáltatóval, van-e már a terhessége időszakában konkrét visszatérési terve. Ezek a körülmények gyakran befolyásolják a későbbi munkába való visszatérés lehetőségeit – mondja Kállay Csongor hr-szakember, aki a jelenlegi Schiller-csoport hr-igazgatójaként közel 18 éve foglalkozik nagyvállalatok munkaügyeinek igazgatásával.

A fentiek után, nézzük, melyek azok a tipikus hibák, amit a várandós kismamák, illetve a munkába visszatérő kisgyerekes anyukák gyakran elkövetnek. A téma munkavállalói aspektusát Kállay Csongor szakmai meglátásaival járjuk körül.

Nem mindegy, hogyan hagyjuk ott a munkahelyet
- Amikor értesül róla a munkáltató, hogy el fogja „veszíteni” időlegesen a jól teljesítő munkavállalóját, akkor valójában kész helyzetbe kerül, sürgősen pótolnia kell a kieső kollégát.  A feladat felülír egy sor, amúgy is fontos és határidős feladatot, ami könnyen feszültséget szül, és mivel emberek vagyunk, óhatatlanul is kivetítjük indulatainkat annak okozójára, a munkavállalóra – magyarázza a szakember a bejelentés szokásos helyzete mögötti pszichológiát.

- Emlékszem, amikor a 3 fős osztályomon ugyanazon a napon 2 munkavállalóm jelentette be egymás után, hogy ők várandós kismamák, ráadásul veszélyeztetett terhesek is, és eldöntötték, hogy ők holnaptól nem jönnek dolgozni. De komolyan, mekkora annak az esélye, hogy ez megtörténjen? Semekkora. Mégis megtörtént, és másnaptól nem is jöttek a kolléganők. Gondoljunk csak bele, vajon mire fog emlékezni a munkáltató abban a helyzetben, amikor a kisgyerekes anyuka évek múltán bejelentkezik, hogy vissza szeretne térni a munkába? Mennyire érdemes ilyenkor kizárólag a száraz jogszabályokhoz ragaszkodni – világítja meg a kényes kérdést Kállay Csongor.

 

A cikk további folytatása és nyolc szuper tipp a sikeres visszatérés itt papasmamasmagazin.hu >>> 

2018. február 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?