A SZÜLÉS KÖZBENI ORGAZMUS LÉTEZIK ÉS CSODÁKRA KÉPES

Általában szülni nem egy leányálom, és akkor még finoman fogalmaztam. Vannak, akiket az első szülés olyan rosszul érint, hogy emiatt komolyan elgondolkoznak azon, akarnak-e a jövőben még gyereket. Sokakat viszont nem tántorít el a korábbi rossz tapasztalat, inkább mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkellemesebb szülésélményben legyen részük.

A szülés és születés minden nehézség ellenére csodálatos folyamat. Szerencsére már Magyarországon is egyre több lehetőség van arra, hogy a lehető legnagyobb kényelemben, az anya és a baba érdekeit szem előtt tartva történjenek a dolgok. De mennyit ad a fájdalommentes, kellemes élményhez, ha az anya orgazmust él át a szülés közben? Erre kereste a választ a Medium.

A szülés és a szexualitás nem is áll olyan távol egymástól 

Sarah Buckley, ausztrál orvos és hormonkutató szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a szülés a szexualitásunk része, hiszen így fogant meg a gyermek. A szülés szenvedéllyel teli élmény, azonban a kórházak, a különböző gépek és monitorok, valamint az orvosok jelenléte hozzájárult a szülés deszexualizálásához. Ez hat a tapasztalatok értelmezésére, de az elemi testi történésekre kevésbé. 

Ha megnézzük, mit történik szülés és szex közben az emberi testben, akkor kiderül, hogy a méhösszehúzódások mellett szülés közben ugyanaz a hormon, oxitocin szabadul fel az agyban, ami orgazmus hatására is. A vajúdás során felszabaduló oxitocin és endorfin nagy szerepet játszik a fájdalomcsillapításban is, méghozzá úgy, hogy megváltoztatják az agy fájdalomérzékelését. Ez lehetővé teszi a nők számára, hogy kevésbé legyen stresszes és fájdalmas a szülés.

Buckley szerint azonban az oxitocin intenzívebb hatását a nők jelentős része csak szülés után érzi. Ennek evolúciós oka van, hiszen ezek a hormonok indítják be a sokszor emlegetett anyai ösztönt, amely segít életben tartani az újszülöttet. Ám ahogy a hormonjaink befolyásolhatják a viselkedésünket, épp olyan hatékonyan képes a viselkedésünk is befolyásolni a hormonjainkat. Ez azt jelenti, hogy amikor az ember fél vagy szorong, az agya blokkolja az oxitocin áramlását, ezáltal pedig sokszor nagyobb fájdalmat élünk át, például szülés közben.

A SZÜLÉS KÖZBENI ORGAZMUS LÉTEZIK ÉS CSODÁKRA KÉPES

Dr. Randi Hutter Epstein professzor és író szerint a szülés folyamata messze túlmutat a méhösszehúzódásokon, nagy hatással lehet rá a gondolkodásmódunk is, hiszen sok esetben le kell küzdenünk a félelmeinket. A szülés nem azért fájdalmas, mert rá vagyunk görcsölve és feszültek vagyunk, hanem azért, mert önmagában kellemetlen érzés, ahogy a szülőcsatorna kitágul, hogy ki tudjunk rajta préselni „valamit”, aminek a mérete leginkább egy görögdinnyéhez hasonlít. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az anyák ne csak fizikai, de mentális, érzelmi segítséget is kapjanak.

A cikk folytatása: divány.hu

2019. augusztus 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó