Aggályos a családi pótlék szabályozása

Szabó Máté szerint sérti a gyerekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy az élettársi kapcsolatban együtt élő szülők - a családtámogatási törvény alapján - összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának az MTI-hez eljuttatott jelentése arra is rámutat, hogy más állami támogatásoktól is elesnek azok a nagycsaládok, amelyekben a szülők együtt élnek, de nem kötöttek házasságot.

Szabó Máté szerint alkotmányos visszásság, hogy a törvény a támogatás megállapítása szempontjából nem tekinti családnak a valóságos családi formaként funkcionáló életközösségeket, mivel nem engedi a korábbi házastársi vagy élettársi kapcsolatból származó, közösen nevelt gyermekek együtt számítását. Az ilyen helyzetben lévők évente mintegy 50-100 ezer forintos támogatástól esnek el, és számos további támogatásra (tankönyvtámogatásra, kedvezményes térítési díjra) sem jogosultak. Egyes szülők éppen az élettársi kapcsolatuk hivatalos bejelentésével kerültek a korábbinál is hátrányosabb helyzetbe, ugyanis így mindketten elestek a gyermeküket egyedül nevelő szülőnek járó, magasabb összegű családi pótléktól is - hívja fel a figyelmet az ombudsman.

Megjegyzi azt is: a családtámogatási törvény rendelkezéseit több panaszos is kifogásolta. A biztos a beadványokban jelzett problémákkal megkereste a nemzeti erőforrás minisztert, és ő úgy válaszolt, hogy a törvényi szabályozás alkotmányossági szempontból nem kifogásolható, éppen hogy a házasság intézményének védelmét érvényre juttató, tudatos állami értékválasztást tükrözi.

Nemcsak a házasságon alapuló család érdemel elismerést és védelmet, a család fogalma pedig jóval tágabb, mint a gyermeket nevelő házaspárok köre - foglalta össze jelentésében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint a gyermekek jogainak védelme érdekében a családtámogatási joganyagot a jogalkotónak minden esetben a valós életviszonyokhoz kell közelítenie. A biztos ezzel összefüggésben arra is felhívta a figyelmet, hogy nő az élettársi kapcsolaton alapuló családok száma és szerepe.

A biztos kiemelte, hogy az államnak nem az általa kívánatosnak tartott, hanem a valós családszerkezeti formákat kell támogatnia, és a gyermekneveléshez való állami hozzájárulás, a családtámogatási rendszer alapjainak kialakításakor a gyermekek jogait kell a középpontba állítania. Szabó Máté álláspontja szerint emiatt sem tekinthető érdemi tényezőnek a szülők közötti jogi kapcsolat, az állam házasságvédelmi kötelezettsége.

Az ombudsman felkérte a minisztert, kezdeményezze a törvény olyan módosítását, amely a különböző családi formák egyenlőként kezelését azzal is biztosítja, hogy megteremti az egymás gyermekeit élettársi kapcsolatban, közös háztartásban nevelő szülők esetében is az együtt számítás lehetőségét.

Babanet / MTI , 2011. szeptember 29.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 

2011 10 03. 14:55
Ezt nem értem...a jövőben lesz így vagy jelenleg? Mert két gyermekem nem egy apától van, de ezt a csp-n nem veszem észre!
→ válasz erre
2011 10 05. 09:07
Szerintem ez azokra érvényes akiknél mindkét fél hozott gyermeket az új családba.Őket nem lehet összevonni.

→ válasz erre
2011 10 05. 11:43
Hát ez fantasztikus! Igaz én házas vagyok, de ilyet? Mit vesz ki még a zsebünkből ez a kormány? Félre ne értsétek az előzőt még jobban utáltam. Elegem van már nagyon ezekből. Most a legújabb hogy mindenkit kompenzálnak. Na most én itthon vagyok még GYED-en engem ki fog kompenzálni? Hiszen a munkáltatóm hiába emeli a fizum én abból csak akkor látok valamit ha visszamegyek dolgozni. Most meg azt olvasom valahol hogy ahol egy gyerek van ne járjon csp csak Öt éves korig. Hol itt az igazság? Egy gyerek nem gyerek? Vagy nem ér annyit mint az amelyiknek testvére van? Vagy legyen több a csp miatt de azok éhezzenek? Hogy is van ez? Nem tudom mit gondolnak ezek hogy lesz így több gyerek én csak annyit tudok hogy mikor táppénzre jöttem még kismamaként és vissza fogok majd menni mire kettő lesz a gyerek kb. 30 azaz harminc ezer forinttal fogunk kevesebbet kapni a férjemmel együtt, úgy hogy közben emelték is a bérünk! De jó! Gyorsan szüljünk még hátha mire az a gyerek is lesz kétéves már ennivalóra se fog jutni, ruháról, pelenkáról, stb-ről már nem is beszélve! Fújjjjj! Elég volt! A baj csak az hogy külföldön se rózsás már a helyzet, de ennek ellenére lehet kimegyünk ebből az országból, hiszen lehet mi még ellenénk de a gyerekemre milyen jövő vár itt?
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó