Ajándéktippek Anyák Napjára

Rajz

Mivel minden gyerek imád rajzolni, a legegyszerűbb és a legjobb ajándék a saját kezűleg készített rajz vagy festmény. Az apukák segíthetnek bekeretezni a kész műalkotást, így az mindjárt a falra is kerülhet.

A családról készült fényképekkel díszített ajándék is remek megoldás egy anyuka elkápráztatására. Biztosan tetszeni fog neki egy olyan papírszív, amelyet a gyerekek vágnak ki egy nagy alakú papírlapból. A maradék papírból két kis téglalap alakú darabot ragaszthatnak úgy a szív közepére, mintha egy kis ablak két szárnya lenne. Arra figyeljünk oda, hogy a kiválasztott fényképet be lehessen majd ragasztani a két ablakszárny közé. Ezután a kicsik fessék és díszítsék kedvük szerint a szívet, majd száradás után ragasszák be a fényképet a közepébe. Így ha a mama kinyitja az aprócska képet, mindig ott mosolyoghatnak rá a csemeték.

Gyurma

Készíthetnek a gyerekek ember vagy állatfigurát, megpróbálkozhatnak gyurmavázával és gyurmavirágokkal is. Van már olyan gyurma is, amit sütőben kiégetve, maradandóvá lehet tenni az ajándékot. A kiégethető gyurma beszerzésében, és a kiégetésben is szükség lesz egy felnőtt segítségére. Ahogy a következő só-liszt gyurma kikeverése is olyan feladat, ami egy felnőtt férfin nem foghat ki.

Só-liszt gyurma

Otthon is elkészíthető, szintén maradandó alkotás létrehozására alkalmas a só-liszt gyurma. A formázás után kiszárítható sütőben – természetesen felnőtt felügyeletével -, így sokáig megmarad.

Hozzávalók:

3/5 rész sót, 2/5 rész lisztet annyi vízzel kell összekeverni, hogy gyúrható legyen. Ha van otthon, tehető bele egy kis tapétaragasztó és egy kis étolaj is. (Az olívaolaj nem avasodik, ezt használva hosszabb ideig megmarad az ajándék.)

Ha egy kis pirospaprikát is gyúrunk az alapanyagba, még festeni sem kell az elkészült művet.

Ezután a gyurma bátran formázhat, de készülhet belőle kép is. Utóbbihoz a só-liszt gyurmát ki kell lapítani, és bele kell karcolni a körvonalakat. Szárítás után a képet ki lehet festeni. Másik megoldás, ha a képet különböző fűszerekkel rakják ki a gyerekek /egész bors, szegfűszeg, fahéj, köménymag, szezámmag, tökmag, dióbél, mogyoróbél, napraforgómag, csillagánizs/. Ekkor már festeni sem szükséges, úgy szép, ha a természetes színek, formák látszanak.

Végül a képet lepréselt virágokkal is lehet díszíteni. A virágokat könnyű begyűjteni, tiszta papírlapok között le lehet préselni, majd pár nappal később ezekből szép képet lehet összeállítani.

A gyurma szárítása:

A sütőt kis hőfokra állítsuk be, az alkotásotoknak, nagyságától függően, 20-30 perc száradásra van szüksége. Figyelem! A gyurma átforrósodik, ezért óvatosan, csak kesztyűvel nyúljunk hozzá! Ha kihűlt, szükség esetén lehet festeni, egy kis lakkréteggel pedig még tartósabbá tehető az alkotások.

Nyaklánc-karkötő

Készíthetnek a csemeték ékszert is. Alapanyagnak jó a só-liszt gyurma is. Ebből apró, a közepükben lyukas golyócskákat vagy virágokat készítsenek a gyerekek. Szárítás után az elemeket meg lehet festeni, majd már lehet is őket fűzni.

Természetesen bármilyen apró figura alkalmas a felfűzésre. Az alkotórészeket érdemes damilra fűzni, mert ez nehezen szakad el. Itt csak arra kell figyelni, hogy megfelelő hosszúságú legyen a lánc.

A saját készítésű ékszer alapanyaga lehet apró száraztészta is. Olyat válasszunk, ami a közepében lyukas, hogy fel lehessen fűzni. A tésztát az apuka pirítsa meg. Ehhez a tészta egy részét lábasba tesszük, és folytonos, óvatos kevergetés mellett lassan megpirítjuk. A tészta, attól függően, hogy mennyit tölt a tűzön, a barna szín különböző árnyalatait veszi fel. Amikor eléri a kívánt színt, egy tányérra téve hagyjuk kihűlni. Ezután fűzhető, itt is érdemes damilban gondolkozni. A különböző színű tészták szép mintát adnak.

Egy kis kényeztetés

Minden anyukának jól esik, ha az évnek legalább ezen a napján ő áll a gondoskodás középpontjában. Emlékezetes élmény lesz neki, ha reggel egy finom reggelit kap az ágyba! Egy gusztusos szendvics vagy egy ízletes rántotta, egy pohár narancslével, kávéval vagy teával, biztosan jókedvre deríti ébredés után. A főzést, a kávé és teakészítést ne bízzuk teljesen a gyerekekre, csak ha már gyakorlottnak számítanak - máskülönben itt is elkél a papák segítsége!

A család házimunka-kártyákkal is kedveskedhet a mamának: pár vastagabb kártyára a gyerekek írják rá, vagy még inkább, rajzolják rá egy-egy házimunka nevét-képét, hogy az anyuka a későbbiek során a kártyát felhasználva akkor kapjon segítséget a háztartásban, amikor úgy érzi, szüksége van egy kis pihenőre.

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?