Anyák Napja

Õ az, akihez örömünkben, bánatunkban elõször fordulunk, aki számára mindig mi, a gyerekei vagyunk a legfontosabbak. Jelenléte, munkája életünk része.

Az édesanya minden gyermek és felnőtt szívében különleges helyet foglal el. Õ az, akihez örömünkben, bánatunkban először fordulunk, ő az, aki számára mindig mi, a gyerekei vagyunk a legfontosabbak. Jelenléte, munkája életünk része. Gyakran észre sem vesszük, mennyit fárad, hogy az asztalon legyen kedvenc süteményünk, hogy mindig legyen tiszta ruhánk, meleg, biztonságot jelentő otthonunk. Számára mindez természetes, annyit kér csupán, hogy legyünk jó gyerekei. És hiába vagyunk már mi magunk is édesanyák és édesapák, anyáink nekünk is vannak, akiknek örökre a kislányuk-kisfiuk maradunk.

A gyerekeket és a felnőtteket is egész évben elfoglalják a hétköznapok feladatai, örömei, bánatai. Néha nem sikerül jónak lennünk, néha bánatot okozunk, néha nagy örömet. Előfordul, hogy elfelejtünk valamit, lehet, hogy fontos dolgokat is. Minden évben van azonban egy nap, amiről sosem feledkezünk meg – gyerekként és felnőttként sem. Ez május első vasárnapja, ekkor köszöntjük az Édesanyákat.

Régi gyökerek

Ez az ünnep nagyon régi, már az ókori Görögországban is tartottak tavaszi ünnepségeket az anyák tiszteletére. Akkoriban az istenek anyjának, Rheának adóztak tisztelettel. A történelem során később is mindig volt egy olyan nap, vagy ünnep, amikor az anyákat is köszöntötték. A kereszténység elterjedésével az anyaszentegyház tisztelete került előtérbe, mivel ez adja az életet és véd meg minden ártalomtól. Az idő folyamán az egyházi ünnep egybefonódott az anyák napja megünneplésével.

A philadelphiai Anna Jarvis nevéhez fűződik az anyák napjának hivatalos ünneppé tétele. 1914-ben lett az Egyesült Államokban nemzeti ünnep, ott május második napján köszöntik az Édesanyákat. Ez az ünnep az első világháború után gyorsan népszerűvé vált Európában is, köszönhetően a virágkereskedők szervezeteinek, akik elsőként kezdték propagálni az akkor már Amerika szerte elterjedt ünnepet. Dániában, Törökországban, Belgiumban, Ausztráliában, Olaszországban és Finnországban az Egyesült Államokbeli hagyományoknak megfelelően május második vasárnapjára tették az anyák ünnepét.

Magyarországon az ünnepet a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg, a májusi Mária-tisztelet hagyományával összekapcsolva. Az első anyák napi köszöntést 1925-ben szervezték meg, majd három évvel később egy miniszteri rendelet a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta ezt a napot. Hazánkban így tehát május első vasárnapján köszöntjük az Édesanyákat.

Hogyan készülhetnek gyermekeink?

Május első vasárnapján sokféle módon lehet köszönteni az Édesanyákat. Az apukák segíthetnek a kisebb csemetéknek, a nagyobbacskák pedig már egyedül is készülhetnek valami apró, de életreszóló meglepetéssel. Ez az az ünnep, aminek nem a drága ékszerekről, parfümökről kellene szólnia, hanem a személyre szabott, netán saját kezűleg készített ajándékról. Hiszen egy édesanyának leginkább ezzel szerezhetjük a legnagyobb örömet, és ezzel mutatható meg, mennyire fontos a vele való kapcsolat. A készülődést természetesen jó, ha titokban tartják a családtagok.

És még valami: ne feledkezzünk meg a NAGYMAMÁKRÓL sem! Az ajándék mellé - vagy helyett - pár szál virág, egy szép köszöntő vers is kerülhet. Összegyűjtöttünk néhány verset is, hogy kiválaszthassátok a nektek legjobban tetszőt.


 

Ajándéktippek Anyák Napjára
Anyák napi versek

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó