Az anyai érintés jelentősége

Van valami megmagyarázhatatlanul intim és megismételhetetlenül varázslatos abban a pillanatban, amikor egy édesanya először pillantja meg és fogja kezébe a kisbabáját. A születést, a teremtés csodáját évezredek óta „ünnepeljük” és millióféleképpen örökítjük meg. Ott, akkor, abban a pillanatban elkezdődik valami, egy örök szövetség kötődik.

Bár a legtöbben rengeteget készülünk az anyaságra, könyveket, cikkeket bújva, tapasztalt szülőket faggatva, mégis a legmélyebb, és legősibb tudással már ALAPBÓL rendelkezünk, belénk van kódolva. Minden nőbe.

Az anyák és a csecsemők egészségéért, 1969-ben létrehozott nemzetközi szervezet, az AWHONN (Association of Women’s Health, Obstetric and Neonatal Nurses) egyik nővér-tagja, Lynn Erdman, a Föld szinte minden részéről találkozott már várandós anyákkal, és rengetegszer szemtanúja lehetett annak az első, megható pillanatnak, ahogy egy anya először tartja kézben a gyermekét. Többek között Indiában és Kínában is járt, ahol megismerkedhetett az ottani kulturális szokásokkal, és a szülést övező tradíciókkal.

Lynnhez hasonló módon, a szervezet több tagja is folyamatos megfigyeléseket végez és kutatja, hogy a „skin-to-skin” azaz az anya és a bébi érintés általi kapcsolata, hogyan, milyen módon befolyásolja egy kisbaba fejlődését. A témában történt kutatások és megfigyelések eredményei egyértelműen alátámasztják, hogy már a legapróbb fizikai érintkezés is nagy jelentőséggel bír, a megszületés első percétől kezdve; óriási hatással van a baba testi-lelki egészségére.

De vajon miért olyan fontos az érintés?

Az érintés az első érzékelési forma a baba számára, ami kifejlődik már a terhesség 7-8. hetében, az anyaméhben. A bőr általi érzékelés az összeköttetés megszületésünk után a külvilággal; a tapintás segít az újszülötteknek az első „élettapasztalatok” megszerzésében, ezért gyakran a bőrt külső, a testünket fedő idegrendszerként is szokták definiálni.

Szintén a bőr-kontaktus lenyűgöző hatására épül az úgynevezett kenguru-módszer (KMC - kangaroo mother care), ami rengeteg koraszülött vagy túl alacsony súllyal időre született bébi életét mentette már meg, világszerte. A módszer lényege abban áll, hogy korai, hosszan tartó és megszakítás nélküli bőr-kontaktust létesít az anya az újszülöttel, azaz nem választják el az anyát és gyermekét, hanem a mellkasára helyezve marad hosszú időn át, közvetlenül a szülés után.

Az egészséges kisbabáknál a korai bőr-kontaktus segíti a szoptatás „gördülékenységét”, megkönnyíti a baba légzését, a normál testhő stabilizálását, és a világra jövetelt követő fájdalmak miatt is kevesebbet sír a baba.

De nem csak az anya, hanem az apuka érintése is létfontosságú!

A kórházból hazatérve az alábbiak szerint tudod biztosítani a kicsinek a megfelelő minőségű és mennyiségű bőr általi érintkezést:

  • Napi rendszerességgel szakíts időt arra, hogy a meztelen bébi a fedetlen mellkasodon feküdjön (kiváló alkalom erre a szoptatás utáni időszak). Az apuka mellkasa is tökéletes „fekhely”.
  • Maga a szoptatás is remek módszer, ha viszont nem szoptatsz, akkor is a melleidhez közel etesd a babát.
  • Fürdetés után ölelgesd, dédelgesd hosszan.

            Nem beszélve arról, hogy az anyának is óriási örömöt szerez a kicsi finom bőrének érintése, szeretete, ragaszkodás, közelsége!

Forrás: www.huffintogtonpost.com 

Plézer Panna , 2018. június 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?