Az érintés befolyásolja a baba agyának fejlődését

Az ölelés serkenti a babák agyának fejlődését. Egy tanulmány szerint a csecsemők fejlődésében jelentős szerepet tölt be az érintés, konkrétan a bőr-bőr kapcsolat.


Egyetlen szülő sem felejti el azt, amikor először öleli meg a babáját. A kutatások szerint, ezek a legkorábbi ölelések fokozzák az agyi reakciókat, és segíthetnek ellensúlyozni az újszülöttek esetlegesen átélt egyéb traumáit.

Az Ohio állambeli Columbusban található Nationwide Gyermekkórházban 125 teljes idejű és koraszülött újszülött körében végeztek felmérést. Az eredmények azt mutatták, hogy a szülők és a gondozók korai, gyengéd szeretetnyilvánításai tartósan befolyásolják, hogy a babák agya hogyan reagál a gyengéd érintésekre. Ez azt jelenti, hogy a korai ölelésnek való kitettség segíthet a koraszülött csecsemőknek abban, hogy a szeretetet kellemesnek és ne nyomasztónak éljék meg, miközben pozitív agyi reakciókat is stimulálnak.

Bárki, aki az elmúlt évtizedben járt szülészeten, kétségtelenül hallott a kenguru-módszer és a bőr-bőr kapcsolat előnyeiről, de ez az új információ azt bizonyítja, hogy az anya vagy apa mellkasán töltött órák még a sérülékeny koraszülöttek negatív élményeit is ellensúlyozhatják.

A kutatók a csecsemők feje fölé feszített puha EEG-hálót használtak az agyi válaszok mérésére. A kicsiket gyengéden megérintették, közvetlenül azelőtt, hogy hazaküldték őket a kórházból. A teljes idejű babáknál erősebb agyi reakciót tapasztaltak, mint koraszülött társaiknál, és a koraszülöttek közül azoknál volt a leggyengébb az agyi reakció, akiknek röviddel a születés után fájdalmas orvosi beavatkozáson kellett átesniük.

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a koraszülöttek érintésérzékelését befolyásolhatják a korai orvosi beavatkozások (gyakran kapnak fájdalomcsillapítót). A jó hír azonban az, hogy az ölelés segíthet ellensúlyozni a negatív élményeket. A felmérés szerint minél több támogató érintést kapott egy koraszülött baba a szüleitől vagy a kórházi személyzettől, annál erősebb volt az agyi reakciója.

A kutatás vezetője, Dr. Nathalie Maitre szerint a felmérés azt mutatja, hogy a bőr-bőr kapcsolat elengedhetetlen a hosszú időt az újszülött intenzív osztályon töltő csecsemők számára. Amikor egy baba az újszülött intenzív osztályon ragad, az anya és az apa nem mindig tudja őt megölelni. "Ha a szülők erre nem képesek, a kórházaknak érdemes lehet megfontolniuk a foglalkozás- és fizikoterapeutákat, hogy gondosan megtervezett érintési élményt nyújtsanak, ami néha hiányzik a kórházi környezetből" – mondta Maitre a Science Daily napilapnak.

Azok a szülők, akik jelen tudnak lenni az újszülött intenzív osztályon, az extra gyengéd érintésekkel maguk is visszavehetik egy kicsit az irányítást egy olyan helyzetben, amelyben az anyukák és apukák gyakran eléggé tehetetlennek érzik magukat.

A tudat, hogy egy gyengéd ölelés segíthet ellensúlyozni a tűszúrást, csak egy újabb ok arra, hogy a szülők minél többet ölelgessék koraszülött gyermeküket – nem mintha bárkinek is szüksége lenne még egy okra. Mi szülők gyakran úgy érezzük, hogy a szívünk egyre nagyobb lesz, valahányszor megöleljük a babáinkat, de az igazság az, hogy az agyuk még gyorsabban növekszik, mint a mi kötelékeink.

 

 

Forrás:  Mother.ly 

 
B.Edina , 2022. január 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?