Babonák, tévhitek és anyaság

Biztosan minden várandósnak van olyan nőrokona, ismerőse, szomszédasszonya, aki már a pocakja formájából, vagy abból, hogy a kismama édeset avagy sósat kíván, megmondja csalhatatlanul a baba nemét. Amióta internetes honleány vagyok, azóta már sokkal nagyobb csacskaságokkal is találkoztam a babona, a tévhit, vagy az általam csak ööö… hát… izé kategóriájába sorolható szösszenetek között. Álljon itt egy rövid gyűjtemény, amely természetesen korántsem teljes (a helyesírást a szerzők utólagos engedelme nélkül is fogyaszthatóra korrigáltam).

Megesküszöm, hogy nem én találtam ki az alábbiakat, ennyire még én sem vagyok fantáziadús! Van közte ártalmatlan butaság, de kifejezetten veszélyes tévhit, káros tanács is, amit ha megpróbálunk kiigazítani, csúnya vita közepén találhatjuk magunkat.

,,Éjjel én négynél többet vagyok kint pisilni. Védőnéni azt mondta, ez a kismama szoktatása az időpontok betartására, ha időre mész valahova és az éjjeli felkelések baba szopiztatására. És tényleg, megfigyeltem, háromóránként megyek ki, igaz, amint visszabújtam ágyba, már alszom is.”

,,A dokim szerint, aki örömmel várja a babát, az nem tapasztal hányingert vagy émelygést. A hányinger egy tudatalatti tiltakozás, félelem, bizonytalanság miatt alakul ki. Jó, ez egy kicsit sarkos így, de lehet, hogy van benne valami.”

,,Nem tanácsos narancsot enni, mert besárgulhat tőle a baba fogcsírája.”

,,A doki megnézte a papirkáimat, megvizsgált (az nem volt valami kellemes), majd ellátott házi feladatokkal. Vérvétel, testsúlymérés minden héten ugyan azon a napon, védőnő felkutatása, géndiagnosztika. Mondta, hogy feküdjek hason, mert hátrahajló a méhem.”

,,Én azt olvastam valahol, hogy aki nem megy el a 12. hétig a védőnőhöz, az bűncselekményt követ el.”

,,Párommal gyermeket szeretnénk, a közösülés lelki okok miatt nem lehetséges. Ha házilag szeretnénk megoldani, egyelőre elkerülve az inszeminációt, akkor járható út szerintetek egy fecskendőbe felszívni az ondóváladékot, majd hüvelybe fecskendezni?”

,,Én úgy tudom, hogy a lány babánál émelyeg jobban az anyuka, mert a baba női hormonjai is hozzáadódnak az anyukájéhoz.”

,,Nem idegesítés, inkább felkészítés gyanánt: az ikerterhesség egyik jele a korai és igen erős émelygés, rosszullét (tudod, minden duplán).”

,,Engem a barátnőm és még egy anyuka leszúrt, hogy terhesen mézet ettem, mert állítólag allergiát okoz és nem is rád veszélyes, hanem a babára.”

,,A nyújtózkodásról jut eszembe: valaki azt írta, hogy ne nyújtózkodjon az anya, mert attól a gyerek nyakára tekeredik a köldökzsinór.”

,,Egy régi melltartót ki kell vágni a bimbónál, otthon ezt kell hordani, hogy erősítse a bimbót a szoptatáshoz azzal, hogy a ruha dörzsöli egy kicsit.”

,,Védőnő azt mondta - toxémia megelőzéseként -, hogy no só, kevés (max. másfél liter) folyadék/nap.”

,,Amit még mondtak tegnap és fontos!!!!! Az elején nagyon rövid ideig szabad alkalmanként szoptatni. Mert akkor még nincsen rendes mennyiségű tej, a baba csak rágogatja a cicit. És mire lenne tej, addigra sebes, véres lesz a cici.”

,,Tegnap azt mondta a szülésznő, hogy amíg nincs tejünk, addig érdemes a babát éjszakára beadni a csecsemősöknek. Azt mondta, felesleges kitolás vele is és magunkkal szemben is, ha csak egész éjszaka sír, mert éhes és még nincs tejünk. Azt mondta, ha viszont beindul a tej, akkor nincs gond éjszaka, mert eszik, és már alszik is vissza.”

 

Tévhitek a szoptatásról
Számtalan olyan tévhitet hallhat egy kezdő anyuka a környezetétől, amelyek komolyan elbizonytalanítják, esetleg tévútra terelik a szoptatás során - és ezen akár az anyatejes táplálás sikere is múlhat. A leggyakoribb tévhitekről szóló cikkünkből megtudhatod, melyik pontosan miért is nem állja meg a helyét. Bővebben...

,,Lényeg, hogy nektek teljesen új védőnőtök lesz, hátha a fiatal még lelkes, jó ötletekkel és nyitottsággal és mindenre válasszal. Én pl. ma azt mondtam neki, hogy tegnap a sima lassú sétától szúrt, fájt a hasam alul-felül. Megint azt felelte: nem kell sétálni. A Balcsiban való fürdésre is annyit mondott, hogy nem szabad, esetleg tamponnal. Belegondoltam a műveletbe... (amúgy sem túl kellemes, pláne ilyenkor).”

,,Ha terhesen kihúzzák valamelyik fogadat, a babának ott már nem fog kinőni, úgyhogy vigyázzatok!:)”

,,Levike kb. 2 hónapos volt, amikor rájöttem, hogy már egyáltalán nem hasfájós, én meg még adtam neki hol Infacolt, hol Espumisiant. Nekünk a védőnőnk azt javasolta, hogy kamillateát nem szabad adni, mert megzavarja a kisbabát. De ha adod, biztos, hogy meg kell cukrozni, legyen bármilyen tea. Ráadásul én édesköményt sem mertem adni, mert arra is azt írták, hogy 4 hónapos kortól. Csak addigra nem lesz hasfájós.”

,,Vagyis sok a tejem, de szünetet kell tartanom a poci-fájás miatt, mert már minden etetés után ment a cirkusz, szélcső, ordítás, nem aludt, nyűgős volt, stb., én meg nagyon sajnáltam. A csecsemő-osztályon dolgozó ismerősöm beszélt a főorvossal és mondta, csináljak két, csak tápszeres napot, és ha minden oké, akkor a tejemmel nem stimmel valami. Hát az első nap olyan büdös záptojás-szagú kakit termelt és zöldet kakilt, hogy nagyon megijedtem. Doki szerint ez beleiben lévő pangó cukortól van, erjedt már a tejecske. Nagyon el vagyok keseredve, mert most kell vennem a patikába egy még érzékenyebb hasra való tápot, mert még mindig szenved. Aztán, ha minden oké, akkor szép lassan adagoljuk vissza az anyatejet, de csak akkor, ha nem fáj tőle a poci.”

,,Nekem 3 gyerekem van, mind a háromnak elég korán elkezdtem a hozzátáplálást (2,5-3 hónaposan), híg darakását, almát, banánt, őszibarackot, krumplit, 4-5 hónaposan csirkehúst krumplival stb. Lehet, hogy most majd sokan ki fognak akadni, de én tejet is adtam nekik, soha semmi bajuk nem volt. A legkisebbik 23-án lesz 10 hónapos, és már azt eszi, amit mi (persze, ami nem túl fűszeres), és még mindig szopik. Sokan azt mondják, hogy nem szabad féléves kor előtt adni mást az anyatejen kívül, hát nem tudom, a barátnőm is így tett a fiával, most meg nem akar szinte semmit sem megenni a gyerkőc. Nekem ilyen problémám nincs, mert mindent megesznek, amit eléjük teszek."

,,A fiam 6 hetesen már az alma levét nyalogatta a kanálból! Elsőre elfogadta a kanalat, a védőnő csak az első látogatásakor mondta, hogy csak anyatej 6 hónapig. Aztán elmondtam neki a véleményemet erről, és többet szóba sem hozta ezt a témát. Ma már 4 éves lesz, nincs sem ételallergiája sem más, lekopogom.. Igaz, kruppos, de az egy hathónapos korában kapott nyavalyától maradt vissza, semmi köze máshoz! Egyéves koráig kapta a tápszert, utána UHT-tejet kapott néhány hétig, majd a házi tehéntejet, semmi baja! Bébikaját is 1 éves koráig kapott, azóta azt, amit a család eszik. Nem kell mindent a védőnő orrára kötni, teát vagy babavizet is kell adni a születésétől fogva! A WHO csak ajánlás, nem kell véresen komolyan venni! De hát ki hogy gondolja... Én tuti nem tartom be a következő gyerekemnél sem, ha a baba nem szokja meg az új ízeket időben és a kanál használatát, később komoly fennakadásokat okozhat a baba etetésében! Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie!"

,,Nálam a cumisüveg és a cumi alapfelszereléshez tartozik, olyan fontos, mint a ruha és a pelenka. Mi van akkor, ha valamilyen oknál fogva cumisüvegre szorul valaki, és a baba nem tudja használni a cumisüveget? Poharazással kínlódik, miközben a baba ordít az éhségtől? Ez miért jó? Nekem 4 és fél éves és még a mai napig cumisüvegből issza a kakaóját reggel-este. Újszülött korától használja a cumisüveget és szopott is, ez így volt természetes! Ezen mit kell csodálkozni?"

,,Ismerőseim körében volt olyan kisgyerek, aki még 7 évesen is cumisüvegből itta a reggeli és az esti kakaóját! Szóval az én 4 és fél éves fiam még ráér... A cumit magától tette le, majd elhagyja ezt is, amikor ő jónak látja. Van, aki 10 évesen is szoptatja a gyerekét, az nem baj? Csak az, ha cumisüvegből iszik? Utána fogat mos, és nem cumizik rajta fél órát, csak addig van nála, amíg megissza a kakaót. A szoptatás alatt cumizik is gyerek, ami árt a fogaknak, az anyatejben is van cukor, nem?"

Ti milyen babonákkal, tévhitekkel találkoztatok a terhesség, szülés, gyerekgondozás során?

Zsuzska

Zsuzska , 2011. július 28.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(7 hozzászólás) 

2011 08 05. 06:45
ez egy próba komment...
→ válasz erre
2011 08 05. 18:47
Én csak bíztam benne,hogy a második babavárásom végén egy kislányt tarthatok a kezemben,mert annyira más volt minden, mint a fiamnál...elég korán eldőlt az uh-nak köszönhetően,hogy tévedtem és ismét fiam lesz:))
Nekem anno nagymamám mondta az esküvőm napján amikor főzték az ebédet, hogy biztos fiam lesz elsőre, mert kakast vett ki a ládából:)))
→ válasz erre
2011 08 05. 23:01
Hát mit is mondjak, lehet hogy mindez babona, de valahol van igazságmagja, igaz nem mindegyiknek. Valahogy csak kitalálták ezeket is. Mobilbeának üzenem hogy két kolleganőm is van olyan akiket míg pocakban voltak az anyukájukat megdobták vagy leöntötték persze véletlenül és mindkettejükön ott a helye, egyik se volt se súlyos sérülés talán ha szúnyogcsípésnyi fájdalommal jártak. Érdekes dolgok ezek nekem a kisfiamnak van ott egy foltja ahol én valamikor bárányhimlős voltam kb. 10 évesen és rajta is ott van. Lehet ezek a véletlen kategóriába sorolnád de annyi ilyen van és innen indulnak ezek a babonák. De igazatok is van van köztük rengeteg hülyeség is. Nem felkeléshez csak annyit hogy kinek mi válik be. Én például minden vasárnap megfogadom hogy na hétfőtől nem ringatva altatom a most 10 hónapos és 11 kg-os kisfiam és öt perc sírás után egyszerűen nincs szívem hallgatni, tudom hogy a végén nekem lesz rosszabb és már nem fogom bírni de akkor sincs hozzá szívem. Jó annak akinek van, már nagyon nehéz tud lenni sokszor. Babonára visszatérve mindig is volt és lesz is, hiszen az emberek beszélnek aztán tovább mondják és a végén teljesen mást hallanak ki a dologból. Ja még sirkici-nek írnám hogy ne nézzen le senkit. Te vagy Ön nem tudom tegeződhetünk-e? még sose hittél el olyasmit ami nem volt igaz? Én mindent meghallgatok aztán majd megfogadom amit akarok, és szerintem mindenki eldönti maga hogy mit tesz, de ahogy olvastátok itt nem csak anyós és vénasszonyok fecsegtek a leírtakban hanem orvosok és védőnők is! Egy friss anyuka akkor kinek is higgyen? Nem mindenki olyan szerencsés mint pl. én hogy az anyukája ott tudott vele lenni az első két hétben és még most is mondja a dolgokat. Az internet se százas, mindenhol olvastam nagyon jó és nagyon rossz dolgokat. Ez van. Reméljük azért tragédia nem lesz sehol. Sziasztok!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (7) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó