Egy kétgyermekes anya feljegyzései Brokkoli labda, avagy a kis kukta bére

Rájöttél, hogy két gyerek mellett muszáj kicsit átgondolni a háztartás vezetését. Végiggondoltad, mivel megy el a legtöbb idő. Valószínűleg a lista élén nálad is a konyha szerepel. Bevásárlás, étel előkészítése, főzés, mosogatás. Végtelenszer ismétlődve. Te sem szereted a félkész bolti húsokat, és azt se teheted meg, hogy ételt rendelj? Viszont szeretnéd, ha minden nap enne meleg ételt a család? Még a legnyűgösebb napokon is? 

Nálam ezért mindig van pár csomag hús előkészítve a fagyasztóban zöldségekkel, szalonnával vagy épp sajttal kombinálva. Ebéd előtt egy órával beteszem a sütőbe 200 fokra, és csak köretet készítek hozzá frissen. (Vagy azt se, de ez majd egy következő bejegyzés témája lesz.) Persze, nagyon jól kell időzíteni, hogy mikor tudod lefagyasztani az ételt! 

étel előkészítés


Szóval egy óvatlan pillanatban gyorsan nekiállsz előkészíteni a hozzávalókat. Megmosod, összevágod, amit kell. A kicsi persze csak rád kötve alszik el, de legalább nyugton van, és az edzett anyuka hát úgyis mindent kibír… Húsz perc múlva leteszed a kicsit, és elkezded összevágni a húst is. Ezalatt a kicsi felsír… Egészen 10 percet aludt az ágyában. Gyors kézmosás után újra magadra kötöd, de már nem alszik vissza, így végül leteszed a szőnyegre, hogy tudjon pörögni-forogni. Befejezed a húst, egy kis darabot kockákra vágsz, a többit besózod. A húskockákat egy pillanat alatt elcsomagolod, azokat már a nemsokára kezdődő hozzátápláláshoz fagyasztod le a kicsinek. (Ha felszisszensz arra a kijelentésre, hogy egy pillanat elcsomagolni a húskockákat, akkor mutatok egy trükköt a végén!) Előkerül a fagyasztóból gomba és vegyes zöldségköret. Ennél a pontnál hallod, hogy a nagyobbik gyerek elunta a könyvek böngészését. Sietni kell! (Én elkövettem azt a hibát, hogy székre állva fotózni kezdtem. Te ne tedd, mert a gyerek azonnal utánozza!) Felméri tehát a nagyobbik a helyzetet, és máris elkezdi megkóstolni a fagyott sárgarépát, zöldborsót és a gombát is… Villámgyorsan bepakolod a hozzávalókat az alumínium dobozokba (így közvetlenül a sütőbe rakva készítheted el. Azonban tiszta zacskóban is lefagyasztható adagonként az étel, amiből egy agyagedénybe átönthető sütéshez. Akkor viszont előtte annyira ki kell olvasztani, hogy ki lehessen önteni a zacskóból). 

étel előkészítése

Szóval megtöltöd az alumínium dobozokat: olívaolaj, hús, majd pár dobozba sózott paradicsom-paprika (ez jó szoptatás mellett is), a többi dobozba póréhagyma, gomba és zöldségkeverék kerül (a nagyobbik odavan a zöldborsóért és a karfiolért). Ennél a pontnál a kicsi kezd újra nyűglődni, a nagy pedig elkezdett labdázni egy brokkolival, amit a kamrában talált. Sóhajtasz egyet, és ahelyett, hogy elvennéd a hirtelen szerzett szórakozását, gyorsan feliratozod az ételt. A fagyasztóba pakolásban már boldogan segédkezik, és a brokkoli is túlélte a játékot. Másfél óra volt a két kicsivel, jópár megszakítással, de végre kész! 


Ti szoktatok húsfélét fagyasztani? Hogyan készítitek elő? 

Ja, és a húskockák gyors elcsomagolásának titka? Egy tiszta uzsonnás zacskóba rakok egyet, csavarok rajta, majd rakom a következő húsdarabot, megint csavarok, és így tovább. Nem ragadnak össze a húsok, és nem kell egyenként kis darabka folpakba csavargani őket, ami elég macerás. 

húskockák lefagyasztása

Kristályvíz , 2016. szeptember 27.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?