Családtámogatási változások 2012-ben

Annyi változás történt az elmúlt egy évben, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és küzdünk azzal, hogy kihámozzuk a sok új szabályból és paragrafusból, mi az, ami ránk is tartozik. Mert fontos tudni, hiszen a családtámogatás változásait a saját bőrünkön is érezzük, és ki akarna rosszabbul járni, mint eddig. Szóval, vegyük át a fontosabb változásokat, hogy senkit se érjen meglepetés.

A TGYÁS-ban és GYED-ben részesülők esetén megszűnt az adójóváírás. Ez akár tízezres kiesést is jelenthet egy-egy család esetében, de a kormány a jövedelemcsökkenést kompenzálni tervezi (itt olvashatjátok a törvénytervezetet), igaz, csak bizonyos feltételek mellett – ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk.

Csak azok kérhetnek kompenzációt, akik 2011. december 31-én már, vagy 2012. január 1-jén még ugyanazt a juttatást, vagyis TGYÁSt vagy GYEDet kaptak – vagyis azok, akik december 31.-énmég TGYÁSt, január 1-től viszont már GYEDet kaptak, nem vehetik igénybe a kompenzációt. Ahogy azok sem, akik a 2012-es évben szülnek vagy szültek.

Nem régi az a hír, miszerint a babakötvények – más néven életkezdési támogatások – kezelését az állam saját kezébe venné a különféle számlavezető bankoktól azzal a céllal, hogy a számlákra érkező, államilag támogatott befizetéseket ne a kereskedelmi bankok forgassák, hanem az államnak származzon haszna belőle. A babakötvény 2006 óta minden magyar állampolgárságú, hazai lakóhellyel rendelkező újszülöttnek jár, az induló támogatás 42500 forint összegű. A kötvényt a szülők eseti és rendszeres befizetésekkel gyarapíthatják, miközben az az ötéves államkötvények kamata szerint kamatozik, a gyerek pedig 18 évesen juthat hozzá a rajta összegyűlt összeghez. Eddig az állam összesen hatvanmilliárd, a szülők pedig további 15 milliárd forintot fizettek be a babakötvények számláira.

További változás – amint arról mi is hírt adtunk -, hogy az önkormányzati-állami bölcsődékben ezentúl a szülőknek az étkezési hozzájáruláson kívül is lehet, hogy fizetniük kell – a fenntartó ugyanis külön térítési díjat, úgynevezett személyi térítési díjat állapíthat meg. Ez a díj nem lehet több, mint a családban az egy főre eső jövedelem maximum 25 százaléka, és csak azok mentesülnek alóla, akik három vagy annál több gyereket, vagy gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kicsit, esetleg fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyereket nevelnek.

Bár a híradásokban elhangzott az is, hogy a családi pótlékra való jogosultság is változna aszerint, hogy a családnak hány gyermeke van és azok hány évesek, egyelőre – a Magyar Államkincstár oldala szerint – ez a juttatás nem változik.

Van teljes mértékben pozitívan értékelhető változás is: 2012-től – ellentétben az eddigiekkel – már mindkét szülőnek jár a pótszabadság a gyerek után. Egy gyermek után 2, két gyermek után 4, kettőnél több gyerek esetén pedig 7 nap jár pluszban a szülőknek a gyerek születésének évétől addig az évig, míg a gyerek be nem tölti a 16. életévét. Ez az intézkedés kiegészül majd azzal, amit a 2012. július 1-én életbe lépő új Munka Törvénykönyve tartalmaz, miszerint a fogyatékos gyereket nevelők a fogyatékos gyermek után két nappal több pótszabadságra jogosultak.

Titeket hogyan érintenek a fenti változások?

Babanet , 2012. január 30.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 

2012 01 31. 22:19
dia
Borsi76, ha milyen a gyerek? Ha közös, akkor jár és kész.
→ válasz erre
2012 02 01. 18:28
Dia!Panka után emberemnek is jár a + két nap,mert végtaghiányos,vagy csak nekem?

→ válasz erre
2012 02 01. 20:50
dia
Borsi, vagyis elvileg Neked pl. +4 nap jár? Ezt nem tudom, de holnap utána nézek, jó?
→ válasz erre
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
X
EZT MÁR OLVASTAD?