Gyerünk, anyukám! - És akkor beszéljünk a kajálásról...

A sportolós nyomulásom már a könyökötökön jöhet ki, ezért most beszélhetnénk kicsit a kajáról. A sport mellett a másik, amiről mindenki tudja, hogyan kell, de kevés csinálja. Ne ijedjetek meg, nem lesz itt kalóriaszámolás, meg keményvonalas kókuszzsírral főzés. Csak józan ész!

Ha jelentős, akár 20-30 kiló súlyfelesleged van, a legjobban teszed, ha dietetikushoz fordulsz, aki megtanít a megfelelő étkezésre és kalóriabevitelre.

Amennyiben a babaháj nem több 10-15 kilónál, ésszerű étkezéssel és heti 2-3 sportolással egyedül is boldogulni fogsz. Az a helyzet, hogy amit a szülés után hat hónappal mutat a mérleg és a tükör, az a nagybetűs valóság. Ott már nem nagyon reménykedhetsz hormonokban, vizesedésben, megnövekedett mennyiségű keringetett vérben, szoptatással leolvadásban. Ami ott van, az ott is marad, ha hagyod.

Mind túlvagyunk már a káposztalevesen, léböjtön, szétválasztón, norbiápdéten, csak salátán. Az a helyzet, hogy hosszútávon egyik sem tartható, így az elért eredmény hamar el is tűnik, mikor visszatérsz a "normális" étkezéshez.

Ezekkel a rossz tapasztalatokkal és egy babával a tarsolyodban a helyzet még sokkal nehezebb. Én is ismerem azokat a napokat - nem is egyet a héten -, amikor a lehető leggyorsabban megkenhető vajas kenyér, mirelit pizza vagy zacskós tésztaleves kerül elő, mert semmi máshoz nincs alapanyagod, kedved vagy időd. Arról nem is beszélve, hogy akkor mostantól cékla krumplival és csirkével a gyereknek, pörkölt a férjednek, neked meg az okoskaja? Hogy háromfélét? Na, ne! És igazad is van. Szerencsére nálunk a férjem szívesen eszik salátát és nem üti az asztalt vagy engem (bocs) minden este meleg, kétfogásos vacsoráért.

Viszont azokon a napokon, amikor éppen nem vagyok fáradt és türelmetlen, cucc is van a hűtőben, igyekszem okosan enni. Nem, nem fogyókúrázom, hanem próbálom megreformálni az étkezéseimet. Ezt is eleget hallhatod mostanában, hogy a koplalás helyett válts életmódot. Unalmasan hangzik, de akik ebben hisznek, tényleg tudhatnak valamit. Ha a súlyvesztés és az elért eredmény megtartása a cél - és nem egy kéthetes brutál fogyókúra a strandszezon előtt -, a logika is azt diktálja, hogy ne kampányszerűen változtass az étkezéseiden, hanem dolgozz ki egy rendszert, ami fenntartható és egészséges.

A kajával kapcsolatban is vannak azok a régi, jó kifogások.

"Nincs pénzem egészségesen étkezni, mert a sok bio, meg öko megfizethetetlen."

"Nem tudok lemondani az édességről."

"Nem tudok főzni."

"Nincs időm főzni."

"Nem szeretem a salátát és a tonhalat."

"A Juli is mióta fogyózik, folyton kínozza magát, aztán egyre kövérebb."

Kell, hogy először nevess egyet magadon, aztán a jövő héten jövök a konkrétumokkal, amiket akár már a szoptatás alatt bevethetsz a későbbi siker érdekében.

Kádár-Papp Nóri
Gyerünk, anyukám!


Kádár-Papp Nóri , 2014. augusztus 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó