Gyerünk, anyukám! – Három fontos szó, hogy a mozgás szerelmese légy!

A múlt héten már mind odaálltatok a rajtvonalhoz, a toporgásnak vége! Végigvettük, hogy milyen állapotban kezdheted a mozgást, és mi az, amire feltétlenül ruházz be. Ma beszéljünk három rövidke szóról - és ami mögöttük van. Mert ezek határozzák meg, hogy beleszeretsz-e gyerek mellett a mozgásba vagy múló fellángolás lesz.

Ez a három szó pedig: hogyan, hol, mit?

Most még nem is gondolnád, hogy tényleg ez a lényeg, ha türelmes vagy magaddal, jók az első élményeid, tudatosan beépítheted, a heti 2-3 sportolást az életedbe. Ha mondjuk, a gyermeked féléves korában nekiállsz, mire visszatérsz dolgozni, már természetes lesz, hogy ugyanúgy az életed része - hangsúlyozom kötelező része -, mint a mosás vagy a főzés.

Vegyünk példának egy olyan anyukát, aki a gyerekfelügyeletet nem tudja, vagy nem akarja megoldani. Igen, nehezített pálya, de tény, hogy ők - és én voltam - a kifogásgyártás nagymesterei.

1. Hogyan?

Okos döntés, ha előre meghatározod a sportolós napokat. Kijelölöd azt a keddet és csütörtököt, vagy hétfőt, szerdát és pénteket, amikor sportolsz minimum 20-30 percet. Így elkerülhető a "majd holnap" effektus. Jó, ha nemcsak te tudod, hanem a család többi tagja is képben van. Nagyobb nyilvánosságnál nő a nyomás, illetve elkerülhetőek az olyan helyzetek, hogy "ma nem tudtam tornázni, mert az anyósomnak segítettem lekvárt főzni".

Kezdő anyukáknak tudom, hogy hiába mondom, menjenek a szabadba nyugodtan. Az első szárnypróbálgatások nyilván a négy fal között fognak történni, hacsak nem a kocogás a választott sport.

Én az első edzéseimet úgy szerveztem, hogy az adott sportolós napon az alvásidőben szitkozódtam halkan.

Fontos, hogy öltözz edzéshez! Ne állj oda az aznapi otthonkádban vagy bugyiban és mezítláb, mondván, hogy úgysem látja senki. Vegyél sportruhát és cipőt. Vedd komolyan, add meg a módját!

Ne akard meghatározni a napirendben vagy napirendetlenségben a sport helyét. Tudd, hogy ez egy olyan nap, készítsd elő a ruhád, és amikor alkalom adódik, kezdd el. Azonnal!

+1 tipp: Biztosan sokan felhördülnek, de én sok sportolós napon adok üveges bébiételt a gyerekeknek. Megérkezem a futásból, leveszem a polcról és mindenki boldog. Persze, főzhetnék előre, fagyaszthatnék, meg minden, de nem vagyok jó szervező és időbeosztó. Hogy drága a babakaja? A két üveg és utána esetleg valami nyalánkság még mindig nem egy aerobic óra ára.

2. Hol?

Ezekben a nyári hónapokban nem is kérdés, hogy a szabadban. Keress egy zárt és tiszta parkot, ahol az edzőpartnered a babakocsiban vagy a fűben, esetleg egy takarón megvár. Megértem, ha kezdőként, esetlennek vélt mozgással vagy túlsúllyal nem szeretnél nézőket. Sokat segít a helyzeten, ha nem vagy egyedül! Győzd meg egy barátnődet, egészen más hangulata van a közös edzésnek. Ha nincs partnered, kezdetben maradj otthon.

Ha csoportos óra után kutatsz, rengeteg baba-mama torna, jóga, hordozós torna és alakformáló közül választhatsz – meg persze csatlakozhatsz hozzánk is! Jó, ha kifejezetten babás órát keresel, nehogy egy olyan edzésen vagy teremben találd magad, ahol nem néznek jó szemmel egy kúszó-mászó, nyálcsíkot húzó babát.

3. Mit tegyél, ha jelentős túlsúlyod van?

Ha 10-15 kilónál nagyobb a súlyfelesleged, ne akarj step aerobiccal vagy 100 síkkal kezdeni. A célod nyilván a fogyás és a megfelelő erőnlét elérése. Anélkül, hogy teljesen felesleges sportélettani dolgokba belemennénk, jó, ha tudod, hogy a zsír égetéséhez oxigén kell. Szóval, ha nyomsz egy olyan sprintet, aminek a végén újra kell éleszteni, azzal sokat nem érsz el. Az aerob mozgás lényege, hogy a pulzus emelkedik, de lehetőleg ne kapkodj levegő után. Mondjuk, képes legyél beszélgetni közben. Haha. Hahaha. Ha van pulzusmérő órád, könnyen a zsírégető tartományban maradhatsz. Ha 220-ból kivonod az életkorod - nem, itt most nem 18 -, máris megvan a maximális pulzus. Ennek a 65-75%-a a te zónád.

Otthon erre remek lehet egy futópad, szobabicikli, ellipszis tréner vagy lépcsőző gép, esetleg egy internetről választott torna. Ha kimerészkedsz, gyalogolj, ússz, túrázz, táncolj, kerékpározz, lépcsőzz. Fontos, hogy hetente háromszor szánj legalább fél órát erre, amikor már megy.

Ne lepődj meg és eszedbe se jusson feladni, ha a választott mozgásformát kezdetben 5 percig tudod csinálni. Legyen az a célod, hogy apránként, mondjuk, 5 percenként emeld az edzésidőt, egészen addig, amíg nem okoz gondot 30-40 percet edzeni.

És íme még pár tipp:

  • Betegen, lázasan neki se kezdj!
     
  • 1-1.5 óra mindenképp teljen el az aktuális étkezés és a mozgás között!
     
  • A bemelegítés és a nyújtás minden alkalommal kötelező!
     
  • Az izzadással elvesztett folyadékot, ásványi anyagokat pótold!

Ez a cikk kezd nagyon hosszú lenni, lefolyik az oldalról, ezért most abbahagyom. Viszont jövő héten innen folytatjuk, próbálok még az eddigieknél is konkrétabb cselekvési tervet adni a kezedbe.

Kádár-Papp Nóri
Gyerünk, anyukám!


Kádár-Papp Nóri , 2014. július 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó