Gyerünk, anyukám! – Táplálkozási 1x1

Tisztázzunk valamit az elején! Nem, nem készülünk beach body versenyre, és nem is cél egy hét alatt öt kilót ledobni. A tuti recepteket sem tőlem fogjátok megtanulni, mert a legtöbbször sajnos nincs időm-kedvem-alapanyagom, de gondolatébresztőnek jó lehet ez az írás.

Ha ott van még az a "csodálatosan nőies", "ugyan, drágám, észre sem lehet venni" 5-15 kilócska és hetente mozogsz 2-3 alkalommal, akkor az alábbi útmutatás segíthet észrevétlenül olvasztani a kis dögöket. Hangsúlyozom, hogy a mozgás az mozgás - valamiféle sport, nem porszívózás, meg teregetés. Hanem valami olyan, ami hetente 2-3 alkalommal megizzaszt és elfáraszt.

A virgoncok itt most a szexre gondolnak? Én azt se bánom, de kérjétek meg az edzőpartnereteket, hogy ne ötperces legyen!

A kiegyensúlyozott táplálkozás talán a legjobb kifejezés arra, amit csinálni kell. Kéne. Gyerek és háztartás mellett. Persze.

Amire érdemes figyelni:

1. Többször keveset!

A nem evés, keveset evés és rosszkor evés mind elég nagy baklövés. Igyekezz naponta 4-5 alkalommal enni. Időzítheted az etetések környékére a saját evéseidet. Ugyanúgy próbálj reggelizni, tízóraizni, ebédelni, uzsonnázni és vacsorázni, mint a gyerek. Figyeld meg, milyen napi ritmustól érzed magad jól. Ha nem bombákat adsz a testednek, hanem a napi energia- és tápanyagbevitel egyenletes, az jócskán megkönnyíti a szervezeted működését. Elkerülheted a vércukorszint drasztikus ingadozásait és a falási rohamok is maximum idegi alapon törnek rád.

2. Mindenből!

Ne dőlj be azoknak, akik azt mondják, hogy szénhidrátot ne, mert az maga az ördög. Azoknak se, akik a zsírt teszik tiltólistára. Van, amiből mértékkel, de a szervezetnek minden tápanyagra szüksége van. Nem iktatható ki sem a fehérje, sem a zsír, sem pedig a szénhidrát. Az általános ajánlás, amivel csak szigorú kalóriaszámlálásnál lehetsz következetes, a 12% fehérje, 30% zsír és 58% szénhidrát.

3. A "mellékesek"

A folyadékfogyasztásról és a vitaminokról se feledkezz meg! Jó lenne napi 2-2,5 liter vizet, cukrozatlan teát, 100%-os gyümölcs- és zöldséglevet meginni. Nekem van egy kb. 1 literes kancsóm, azt reggel kiteszem a konyhapultra, karikázok bele citromot, majd amikor arra járok, iszom egyet. Ennek várható következménye a sokat, sőt rengeteget pisilés, ezért sokan nem szeretnek inni. Pedig az a rossz hírem, hogy amikor eljutsz odáig, hogy szomjúságot érzel, már dehidratálódtál. Érdemes választani egy multivitamint, ebben akár kérheted a gyógyszerész segítségét. De hívd fel a figyelmét, hogy ne az aktuális akciókat darálja, hanem a hatóanyag tartalom alapján tegyen javaslatot.

4. Kerüld a felesleges zsírokat!

Persze az olajban, sőt a bő olajban készített ételek a legfinomabbak. Ha a család nem követeli, kerüljön ritkábban az asztalra olajban sütött vagy egyébként is zsírban gazdag étel. Kiiktatni nem szabad a zsírt, mert a benne oldódó vitaminok - A, D, E, K - különben hoppon maradnak, de érdemes új módszerekkel próbálkozni. Gondolok itt a gőzölésre, párolásra, grillezésre, pirításra, fóliában vagy sütőzacskóban sütésre, minőségi teflonedényekre és bónuszként olajsprayre.

5. Ízek

Próbáljunk ne a só vagy a cukor után nyúlni, ha hiányzik valami. A feldolgozott élelmiszerekkel egyébként is a kívánatosnál több sót juttatunk a szervezetünkbe, ami nem tesz jó a vérnyomásnak, a szívnek és a veséknek. Állítólag a sószegény étkezést 3-4 hét alatt meg lehet szokni, de helyettesíthetjük a nagyon fehér, nagyon jódozott, nagyon egészségtelen asztali sókat tengeri sóval, nátriumszegény sóval, illetve fűszernövényekkel. Egy pillanat alatt terelheti el a figyelmet a sóról a vöröshagyma, fokhagyma, póré, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, szerecsendió, oregánó, és azok a fantasztikus, már itthon is kapható keleti meg ázsiai fűszerek.

A cukrozás nehezebb ügy, de forgalomban van sok cukorhelyettesítő, melyekre jellemző, hogy lassabban emelik a vércukorszintet, mint a cukor. Mindenki maga kísérletezze ki, hogy sütésnél, főzésnél melyik íz a legtermészetesebb. Nekem a xilit - leánykori nevén nyírfacukor - minden fronton bizonyított, állítólag élesztős süteményekhez nem jó, de próbálkozhatsz steviaval, gyümölcscukorral, eritrittel, illetve mértékkel mézzel (melegítve elveszíti minden jótékony hatását).

Érdemes viszont elkerülni a barna cukrot, amit talán a kristálycukornál magasabb ára miatt tartunk egészségesebbnek. Lehetne, ha a feldolgozás során, a tisztítási folyamat megállna, mikor még nem fehér a cukor. Sajnos azonban jellemzően utólag színezik, így nem veszünk mást, mint "lebarnult" kristálycukrot sok pénzért.

A jövő héten beszéljünk majd arról, hogy mit érdemes enni és mi az, amit jobb elkerülni. Sokunk tudása megáll ott, hogy a tészta az szénhidrát. Nem is kell nagyon beleásni magunkat, de végigvesszük, hogy tápanyagszükségletünket hogyan elégíthetjük ki minőségi alapanyagokkal.

Kádár-Papp Nóri
Gyerünk, anyukám!


Kádár-Papp Nóri , 2014. augusztus 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó