Gyerünk, anyukám! – Te szereted magadat?

Hetek óta próbállak rávenni, hogy megmozdulj. Nem tudom, hogy az írásaim, esetleg a Facebook-os Gyerünk, anyukám! projekt segített-e neked. Igen, pont neked! Sok levelet kapok anyáktól, akiket sikerült motiválnom, megadtam a kezdő lökést és a napi barátokköztnyi időt mára mozgással töltik.

Nem vagyok egy fitnesz náci - ezt már korábban is mondtam -, de tudom, hogy a sportolással formálódom, erősödöm, és levezetem a stresszt. Tudom, hogy néztem ki a gyerekek előtt, főleg az ikerterhesség előtt és azt is, hogy olyan már soha nem leszek. Ha bátor lennék, mutatnék most nektek egy minimál ruhás, teljesalakos képet, hogy értsétek, miről beszélek. De nem vagyok.

Mert ma arról szeretnék mesélni, hogy van, amin még a sport sem segít...

A mondat, amitől üvölteni tudnék: "Kit érdekel, hogy nézel ki, hisz ott a három gyönyörű gyereked!"

Szóval kötelező szeretnem a tükörből visszaköszönő lógó mellű/kötényhasú/visszeres lábú/striás - nem kívánt törlendő - nőt, önmagamat, az összes rombolással, amit a terhesség és az azt követő év okozott, csak azért, mert ott az a három szép gyerek? Te elfogadod magad? Továbbmegyek, szereted magad? Ugyanúgy képes vagy egy bugyiban végigsasszézni a lakásban a férjed jelenlétében,mint korábban? Égve lehet hagyni a villanyt?

Mert megoldás mindenre van, kend be, tekercseltesd be, tegyél bele szivacsot, nyomd le, szorítsd össze, húzd le, told fel. A mai csodamelltartók és nagyibugyik világában egész jól lehet kinézni. De mi van, amikor mindent leveszel? Ez megint egy olyan téma, amiről nem beszélünk, tehát nincs. A francokat!

Fogalma nincs a gyerekre vágyó nőnek és a férfiaknak, hogy a nők többsége hogyan is néz ki a szülés után egy évvel. Hogy a terhesség, a szülés és a szoptatás olyan hormonális és mechanikus változásokat idézhetnek elő, melyeket csak a sebész kése vagy még az sem képes eltűntetni. Azok mondják, hogy fogadd el és szeresd magad, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mit takar a ruhád.

Azt hiszem, az elégedetlenségi listát a mell és a has vezeti. De ott van még a csípő, a visszerek, a bőrelváltozások és bónusznak a láb deformálódása.

A mellek ugyan a terhesség és a szoptatás alatt sokak örömére kikerekednek, feszesek lesznek, de a szoptatás befejezésével, pláne, ha több gyereket szoptattál nem feltétlenül hasonlítanak régi önmagukra. A mell növekedésekor a bőr megnyúlik és elvékonyodik, ami a végén, a mirigyállomány csökkenésével megspékelve sajnos puha, lógó ciciket eredményezhet. Némi optikai tuning remélhető a mellizmok erősítésével, de azért ne legyenek illúzióid.

A has változásai is elég szembetűnőek lehetnek. A bőr nyúlását legtöbbször a has kötőszövete nem tudja követni. A szerencsésebbek - akik nem is tudják, hogy milyen olcsón megúszták - striákat kapnak emlékbe, míg mások megnyúló, esetleg szétnyílt hasizmokat, sérvet vagy egy fenék beborítására elegendő többlet bőrt.

A visszér nem csak csúnya, de fájhat és veszélyes is lehet, amennyiben a terhesség után nem húzódik vissza. Gyakori probléma, nemcsak a terhesség alatt, a trombózis és visszérgyulladás.

Van, akit az újonnan megjelenő futószemölcsök, anyajegyek és májfoltok kergetnek az őrületbe.

És ha ez még nem lenne elég, ott a lábfej, ami akár 2-10 millimétert is nőhet, a terhesség alatt csökken a lábboltozat magassága, szétterülnek a láb csontjai. Ez, akár hiszitek, akár nem, minden ötödik nőnél cipőméret változást is jelent!

Ahogy visszaolvastam, ez most egy elég gyászos írás lett. Pedig azért ne temessük magunkat. Csak sporttal is sokat változtathatunk a testünkön - amennyiben a korrekciós műtét bármilyen okból nem jöhet szóba -, és ami még ennél is fontosabb, az önbecsülésünkön! Jó érzés tudni, hogy mindent megteszek, ami műtétek nélkül lehetséges. Könnyebb elfogadni, hogy amit látok, arról "nem én tehetek".

És akkor még nem is voltam kozmetikai vagy sebészeti beavatkozásokon, amit egyáltalán nem ellenzek. Sőt! Ha nem félnék a műtét utáni napoktól, hetektől, talán már túl is lennék rajta. Látva, hogy hogyan alakul át a nők teste, bátran mondom, hogy nem unatkozó, pink műkörmös nyafogás, ha valaki új melleket vagy hasat szeretne.

Találtam egy érdekes oldalt – a Shape of a Mother-t. Nekem nem arról szól, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is, hanem arról, hogy a számomra hatalmas problémát jelentő testrészeim állapotát reálisan lássam.

Viszont amíg összegyűjtöd a pénzt az új cicikre, gyere és tornázz velünk! Gyerünk, anyukám!

Kádár-Papp Nóri
Gyerünk, anyukám!


Kádár-Papp Nóri , 2014. július 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó