Hétköznapi konyhatündér - Variációk palacsintatésztára

Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy az ember a palacsintával nem tud melléfogni, ha gyerekekről van szó. Nincs a földön olyan aprótalpú, aki ne enné szívesen, én legalábbis nem ismerek egyet sem.

Nálunk egy ideje nem a hagyományos, vékony tésztájú, feltekert változat a menő, hanem a vastagabb, laktatóbb, amerikai típusú palacsinta. Mondjuk amellett, hogy kiadósabb, több anyag is kell bele, kvázi drágább, de azért még mindig megéri.

Most egy olyan csuda trükköt mutatok, amit csak így magunk közt osztok meg, és ígérjétek meg, hogy lakat lesz a szátokon! Egy tésztából kétféle finomságot készítek, a palacsintasütő mellett a gofrisütőt is beizzítom - gofri, goffri, waffel, mindegyik változat a belgák nagy kedvencét jelenti, így most ebbe ne tessék belekötni, nincs egyezményes megállapodás az elnevezésre és írásmódra.

Sőt, továbbmegyek, ugyanezt a tésztát ki lehet sütni muffin-formában is, pontosan megfelel minden muffin-készítési aranyszabálynak a tésztája, tehát még magam is meglepődöm rajta, de egy tésztával három legyet is (s)üthetünk!

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 2-3 evőkanál cukor (én most szőlőcukrot használtam)
  • 1 kisdoboz tejszín (2 dl-es, 30%-os)
  • 2 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj (ezt inkább ne helyettesítsük más zsiradékkal!)
  • csipet só (a múltkor már megbeszéltük, hogy minden édes tésztának jót tesz)
  • egy negyed citrom kifacsart leve
  • liszt, amennyitől sűrűbb palacsintatésztát kapunk
  • 2 kávéskanál sütőpor

Az a helyzet, hogy ennek a tésztának jót tesz, ha áll, mert a lisztszemcsék meg tudnak duzzadni, a sütőpor is jobban tud dolgozni. De semmi baj nem lesz akkor sem, ha nem akarjuk, hogy álljon.

Ezután verzió 1: palacsintasütőben kis adagonként kisütjük - a teflont nem kell olajozni sem alá -; verzió 2: gofrisütőben kis adagonként kisütjük; verzió 3: muffinformában 20 perc alatt, 175 fokon készre sütjük.

Hogy mit teszünk rá feltétnek, az egyéni ízlés kérdése. Nálunk a roppant fantáziátlan lekváros és kakaós változat dívik, de mehet rá puding, tejszínhab, gyümölcs, joghurt (gyümölcsös joghurt), túró, bármi, ami általában a palacsintával kompatibilis.

Babakonyha kisokos

A palacsinta 1 éves kor után adható.

  • tojás: 1 éves kor után
  • vaj: 10 hós kortól
  • tej, tejszín: 1 éves kor után
  • liszt: ekkora mennyiségben 1 éves kor után

Bármilyen, a családban előforduló allergia esetén még később kerüljenek bevezetésre ezek az összetevők.

Váljék kedves egészségetekre!

Zsuzska - Az én kis tavernám


Zsuzska - Az én kis tavernám , 2012. június 21.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2012 06 24. 19:57
dia
Zsuzska, én megcsináltam, most ettük meg. Mit ne mondjak, isteni volt!:) Köszi a receptet!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?