Hogy menj szabadságra anyaként?

Maradjunk a realitás talaján. Az anyák nem mennek szabadságra, akkor sem ha betegek, akkor sem  ha összeszaladnak a dolgok és a világból is kifutnának legszívesebben. Akkor sem, ha tele a hócipőjük és akkor sem, ha járna neki egyébként évi 31 nap! Ohhh! Vagyis nem jár, az a munkahelyeden volt. Mégis érezheted úgy, hogy egy jó kávé után, amit fél óra alatt csacsogva ittál meg egy barátnőd társaságában egyenesen kicseréltek! Ez teljesen normális! Az is totálisan normális, ha üvöltő zenével a kocsiban rallizol a városban mielőtt leugranál tejért a Tescoba. (Persze csak akkor ha a gyerekre épp apa vigyáz otthon… smiley)

Ha pedig még eddig nem jöttél volna rá bemutatlak az új szabadságodnak az „énidőnek”. Ugyan ezt nem napokban kell mérni, és nem fogsz lelépni a balcsira vagy egy jó kis tengerparti városba, de látjátok mi anyucik milyen picikével is beérjük, hogy feltöltődjünk? Nem kellenek már nagy túrák, nem kellenek napok, csak pár órácska és teljesen feltöltődünk! Hogy teremts magadnak énidőt? Megmutatom, hogy mennek „szabira” a mamik!

  1. Nagyon kellenek a támogató nagyszülők. Ha problémások, akkor fektesd le a szabályokat mit lehet és mit nem. Beszéljétek meg mikor viszi vagy jön el hozzátok, meddig kell, hogy segítsen, mit ehet a gyerek… A nagyszülők ha ráérnek néha és aktívak még akkor a legnagyobb segítségedre lehetnek. Ne várj el tőlük viszont napi segítséget, elvégre a gyereket magadnak szülted, de normális keretek között biztos nagyon szívesen segítenek.
  2. Ha távol a mama és a papa akkor nincs mese, a lelkes barátokra vagy rokonokra kell bízni néha a lurkót. Ha ennyire jó fejek a barátok akkor bizony élni is kell a lehetőséggel. Nekik, ha még nincs gyerek, legalább némi rálátást eredményez a mindennapjaitokra. Ha megbízhatóak, akkor nem gáz, ha egy órácskára vagy kettőre kisegítenek. Ne felejtsd el! Te sem a Kanári szigetekre készülsz, ha bármi gond van maximum hazaugrasz.
  3. Ha egyik út sem járható, és megoldható anyagilag akkor keress egy megbízható dadust. Ez a megoldás bizony sokba fog kerülni, de egy joker verzió marad, ha hirtelen kell valaki, és sem a rokonok sem a barátok nem mozgathatóak. Fontos, ha már dadusod van, hogy hetente egyszer legalább találkozzanak a picivel, így marad igazán harmonikus a kapcsolatuk.
  4. Apa idő! Amikor apa fog a gyerekekre vigyázni akkor ne moziba akarj menni, különben egyedül kell beülj a legújabb filmre. Ezek lesznek azok az énidők amikor beiktathatsz egy gyors fodrász, futást vagy bevásárlást egyedül. Meglátod, hogy milyen értékesek ezek a percek is, és milyen hatékony és gyors vagy egyedül.
  5. Amikor a babák alszanak, akkor hetente legalább egyszer ne épp a világot akard megváltani otthon. A ruhákat később is bedobhatod, a vasalás is várhat még egy napot. Néha dőlj le ilyenkor pihenni, egy jó könyvet olvasni, vagy egy filmet nézni. Egyszer egy héten ez neked is kijár. A többi alvóidőben majd lehozod a lemaradást.

Énidőt teremteni, azaz szabadságra menni egy gyerek mellett lám nem is olyan egyszerű. De ezt minden anyuka nagyon is jól tudja. Extra szervezést és egyeztetést igényel, de nagyon megéri. Néha menj egy picit így szabadságra! Töltődj fel, és próbált a legjobban kihasználni ezeket az ajándék perceket. Boldog babázást és énidőt mindenkinek!

 

Juhász Nóra , 2016. november 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?