Anya spórol Hová megy el a pénz?

Az adójóváírás kivezetésével sok kisgyerekes család havi költségvetése lett kevesebb átlagosan 10-12 ezer forinttal, s bár elviekben van lehetőség kompenzációra, gyanítható, hogy egyéb okok miatt – áfa-emelés, áremelések - a családok mégis kénytelenek lesznek szorosabbra húzni a nadrágszíjat. De hogyan lehet spórolni az amúgy is kevésből? Ehhez ad segítséget mindenkinek a következő hetekben az Anya Spórol blog szerzője, Annamari.

Mi a cél? Mennyit spóroljunk? Mi első célként azt tűztük ki, hogy ne kelljen a hitelkártyához nyúlni. Második célunk pedig az, hogy tartalékot képezzünk. Az első megvalósítása úgy, ahogy ment, a másodiké még nem annyira, de jó úton haladunk. Egy biztos: hajlamosak vagyunk a pénz beérkezése után gyorsan költekezni - láss engem -, de ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire mennyit költhetünk, akkor tudjuk azt is, hogy mihez tartsuk magunkat.

Először is: ismerjük meg a költségeinket! Ehhez legjobb, ha 1-2 hónapon keresztül mindent összeírunk, részletesen, egészen a legkisebb kiadásig. Ezt vagy egy füzetben, de talán még jobb, ha egy excel táblázatban vezetjük! Hónap végén így könnyedén összesíthetjük a költségeket. (Ehhez segítségül tudok küldeni xls táblázat-mintát, ha írtok az email címemre!)

Mivel elvileg mindenhol tételes számlát kapunk, így otthon bepötyöghetjük a gépbe, hogy mit, hol és mennyiért vettünk. Így a hónap végén az is világosan látszódni fog, mire ment el a pénz! A pontos összesítéssel át tudjuk nézni, megtalálhatjuk a gyenge pontokat, és megtudhatjuk, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre a fix költségek levonása után – vagyis az is ki fog derülni, hogy min tudunk spórolni!

Ha pedig ezt már tudjuk, tisztán látjuk, mi az, amire feleslegesen sokat költünk, akkor jöhetnek az akciótervek, és azok megvalósítása! Senkinek ne legyenek illúziói, ez lesz a legnehezebb, mert nagyfokú önuralom kell hozzá, ráadásul több munkával is jár, ha mondjuk, bizonyos dolgokat nem készen veszünk, hanem magunk kezdjük el készíteni. De megéri! Már csak azért is, mert ott a sikerélmény, hogy milyen ügyesek vagyunk és már megint mennyit spóroltunk. Emellett sok esetben ezzel nemcsak a pénztárcánkat védjük, de még a környezetünket is!

Tehát első lépésként ismerjük meg a várható költségeink fajtáit. Lesznek ezek között olyanok, amiken tudunk majd változtatni, olyanok, amiket akár már másnap nem veszünk meg - mondjuk a rágcsákat -, de olyanok is, amit mindenképp fizetnünk kell. Ezek a fix költségek: hiteltörlesztés, biztosítás, tévé, internet, kocsi-hiteltörlesztés, ha van, stb. Vagy ott van a rezsiköltség: villany, fűtés - bár ezeknek van alapdíja, ám az, hogy mennyit fizetünk ezen felül a fogyasztásunkért, megint tőlünk függ!

Az sem mindegy, milyen előfizetéseink vannak: tévére, mobilra, internetre, vonalas telefonra is sokszor feleslegesen sokat fizetünk. Ahogy az sem mindegy, mennyit költünk a bankkártyánkra, folyószámlánkra, biztosításokra! Ezekre hajlamosak vagyunk nem odafigyelni, és megszokásból vagy kényelemből nem változtatni rajtuk, pedig ezekkel is ezreket lehet megtakarítani!

Végül, de nem utolsó sorban minden családban vannak változó költségek: például az élelmiszer – ráadásul erre költünk a legtöbbet -, a háztartási vegyszerek, a pipere cuccok, babás családokban a pelenka. És akkor még nem voltunk szórakozni, nem használtuk a telefonunkat, nem tankoltunk benzint, nem költöttünk ruhára, gyógyszerre.

A spórolást nem muszáj szenvedésnek felfogni! Tekinthetjük egy különleges utazásnak is! Hiszen a tudatos költéssel, a tudatos pénzkezeléssel kezünkbe vesszük az életünket, tudatosabbak leszünk, és meg kell tanulnunk előre gondolkodni. A cikksorozat végére talán még az is kiderül, hogy még a környezetünkért is tudunk tenni.

Nem mástól kell várni a megoldást - a megoldás a mi kezünkben van, csak élnünk kell vele és a kezünkbe kell venni a saját sorsunkat. Ez viszont egyedül nem megy, érdemes hát a társunkat beavatni és a támogatását kérni. Hiszen együtt ez is könnyebb!

Anya Spórol - Annamari


Anya Spórol - Annamari , 2012. február 16.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 

2012 02 16. 21:13
Szia!
Én bármilyen tippet fogadok! Hová írhatom az emailcímem hogy más ne lássa?

→ válasz erre
2012 02 16. 21:40
Szia!
Írjál nekem egy levelet az anya.sporol@gmail.com -ra! Üdv: Annamari
→ válasz erre
2012 03 08. 17:03
Gyed-kiegészítéshez szeretném írni, hogy nagyon rossz ötlet volt ez az állam részéről, és nagyon nagyon rosszul szervezett dolog,nem tudom hogy tehetik ezt a kismamákkal. Én kértem de még most is anélkül kaptam gyedet így múlt hónapban is és ebben a hónapban is 12.000 ft-tal kaptam kevesebbet és az nekem sovány vigasz hogy majd utólag megkapom ezekre a hónapokra is, hiszen a lakástörlesztést már másodszorra fogják azóta vonni, és a gyereknek se mondhatom hogy majd eszel ha megkapom a kiegészítést.
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó