Kíméletlen, de ökobarát tippek mosáshoz

A mosás, mint házimunka, az anyukát ugyan nem kíméli, de van egy-két praktika, ami lehetővé teszi, hogy legalább gyermekünk egészségét hatékonyabban óvja.

A ’babapopsi’ fogalmát már-már éteri magaslatokba emeli a köztudat. Minden nő arról ábrándozik, hogy a csecsemőkéhez hasonlóan finom textúrájú, makulátlan bőrrel rendelkezzen, ám annak vékony és érzékeny természetével igazán csak az édesanyák vannak tisztában. Nem elég arra ügyelni, hogy milyen fürdetőkkel, krémekkel érintkezik közvetlenül a kicsi a mindennapok során, azt is szem előtt kell tartani, hogy a ruháit mivel tisztítjuk. Létezik pár olyan egyszerű és hatékony megoldás, amivel nem csak gyermekünket, hanem pénztárcának is kímélhetjük.

Az alternatív mosószerek terén a legnagyobb divatja manapság a mosódiónak van, és ez nem véletlen. Az Indiából származó bogyós termés nem tartalmaz allergén anyagokat, és természetes mivoltából kifolyólag a környezetet sem szennyezi. A héjában található szaponin vízzel reakcióba lépve enyhe habzásba kezd, tisztít, feloldja a zsíros szennyeződéseket, de nem roncsolja a textíliát. Fél kiló mosódióval akár fél évig is megoldhatjuk a mosás problémáját, és mivel természetesen puhává teszi a ruhákat, még öblítőre sincs szükség. Héját és filteres változatát egyaránt lehet kapni.

Ha igazán makacs szennyeződésekkel találjuk szembe magunkat - mert ilyeneket bizony már a kisbabák is képesek létrehozni- erős folttisztítót kell segítségül hívnunk. Ezekben az esetekben hatékonyan orvosolhatja a problémát a mosószóda, ami nem csupán tisztít, fertőtlenít, de fehéríti a ruhákat és lágyítja a vizet is. A nátrium-perkarbonát ennek az erősebb változata, mindent tud, amit az elődje, csak intenzívebben.

A mosószappan már nagyanyáink idejében is mindennapos megoldásnak számított. Bár akkor még állati zsírokból főzték ki, mostani növényi zsiradékokat tartalmazó változata is megállja a helyét, főleg, ha együtt alkalmazzuk a fent említett mosószódával. Reszelt, folyékony és krém állagú változata is létezik, tökéletesen lebomlik a vízben.

Bár az utóbbi két módszer is helyettesítheti az öblítőt, a jól bevált és klasszikus ecetről sem szabad megfeledkezni erre a célra. Fertőtlenít, segít a ruhák színének megőrzésében, puhábbá teszi az anyagot és szagtalanít.

Ez csak pár volt azok közül a természetes mosási praktikák közül, amelyek megkönnyíthetik az anyukák és a babák életét, egy kis kérdezősködéssel egészen biztosan kaphatunk hasznosabbnál hasznosabb tippeket a saját környezetünktől is.

Ti milyen alternatív tisztítási módokat ismertek? Van valami jól bevált trükkötök?

Vörös Dóri , 2013. február 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?