Játszótér, gyerekek, szülők Kis játszótéri illemtan

Itt a jó idő, végre kiszabadultunk a szobafogságból. Egész nap lehet a játszótéren sütkérezni: élvezzük, a gyerek is élvezi, szocializálódunk és a gyerek is szocializálódik. De nekünk, szülőknek még ebben az idilli helyzetben, még a játszótéren is tudja néha bökni valami a csőrünket. Hát persze: a viselkedéskultúra nem jár automatikusan a gyerek mellé. De még mennyire nem! Íme egy lista arról, mit illik és mit nem illik – a játszótéren.

 • Nem illik, jobb helyeken tilos is dohányozni a játszótéren, annak környékén és egyáltalán bárhol, ahol gyerekek vannak. Nem is beszélve a többi felnőttről. Alkoholt fogyasztani nyilvánvalóan nem illik.
   
 • Illik érkezéskor és távozáskor becsukni magunk mögött a kaput, ha van ilyen – akkor is, ha nyitva találtuk, sőt, akkor is, ha mi gyerekünk még túl kicsi ahhoz, hogy a nyitott kapun át egy szempillantás alatt az autók elé motorozza magát.
   
 • Illik érkezéskor és távozáskor köszönni. Nagyjából hasonló korú szülők a játszótéren rendszerint tegeződnek.
   
 • Nem illik szemetelni, a kisgyerek által elhullajtott szemetet is illik kidobni, vagy vele kidobatni a kukába. A rágóguminak is ott a helye.

 • Nem illik a játszótérre állatot vinni, még ha nem is tiltja tábla. Más gyermek félhet a mi házi kedvencünktől, nem is beszélve a higiéniai szempontokról. Hasonló megfontolásból nem szerencsés a játszótéren galambokat vagy macskákat etetni.
   
 • Nem illik, sőt, nagyon csúnya dolog beteg gyermeket vinni a játszótérre! Aki még lábadozik, köhög, azt vigyük inkább sétálni. A játszótéren a gyerekek, még ha nem is zárt térben vannak, de közös hintát, közös játékokat használnak.
   
 • Nem illik a játszótéren csúnyán beszélni, persze máshol sem, de a játszóra ez fokozottan igaz, hiszen nem szép dolog más szülők gonddal nevelt gyermekét kitenni a nemkívánatos hatásoknak.
   
 • Szabad a játszótéren szoptatni, pelenkázni, ezen csak egy földönkívüli csodálkozna. Esetlegesen szégyenlős apukákra, pláne nagypapákra való tekintettel azért lehetőleg igyekezzünk minél kisebb feltűnéssel megoldani a szoptatást.
   
 • Illik ügyelni arra, hogy gyermekünk ne tegyen kárt más gyerek testi épségében - a homokot véletlenül a szemébe szórhatja, motorral nekiütközhet, stb. - , ruházatában, játékaiban. Különösen figyelni kell a kisebbekre.
   
 • Szabad a homokozóban szertehagyott játékokkal játszani, akkor is, ha nem a miénk, nem illik viszont elvinni a homokozóból, és nem illik kivenni más kezéből a játékot.
   
 • Illik arra ösztönözni a gyermekünket, hogy ő is megengedje másnak, hogy használja a játékait - persze amennyiben nem rongálja. Méreg drága, féltve őrzött, pótolhatatlan játékokat ne vigyünk a játszóra.
   
 • Nem illik engedni, hogy gyermekünk más babakocsiját fogdossa, tologassa, mert a babakocsi nehezen tisztítható, és nem játék. Nem szabad a kocsi kosarában hagyott játékokat sem kivenni.
   
 • Nem illik órák hosszára kibérelni az egy szem hintát vagy más játékot.
   
 • Nem illik engedni, hogy a gyerekünk a hinta előtt állva, toporzékolva kiszekírozza a másik gyereket a hintából.
   
 • Illik a motort, rollert, bicajt, labdát, játék babakocsit, stb. lehetőség szerint kölcsönkérni, az elutasítást is tudomásul venni. Ha kölcsön is adták, ne vigyük a játékot messzire, és rövid időn belül köszönettel vigyük vissza oda, ahonnan elhoztuk. Ha viszont a játék tulajdonosa nem található a közelben, tapasztalatom szerint senki sem bánja, ha egy-két percre kipróbálják más gyerekek is a játékot, különösen kisebbek, akikkel nehéz még megértetni, hogy ez nem a miénk.
   
 • Illik fél szemmel más gyerekére is vigyázni – ha épp leesni készül valahonnan, vagy a lengő hinta felé szalad, inkább kapjuk el, minthogy tétován keresgéljük szemünkkel az anyukáját. Különösen igaz ez testvérrel, ikertestvérrel érkezőkre, hiszen az ő anyukájuk sem tud két helyen lenni egyszerre.
   
 • Nem illik más szülőt hosszas beszélgetéssel feltartani, ha a gyermeke már eltávolodott tőlünk. Szabad ilyen esetben a feltartót faképnél hagyni.
   
 • Nem illik más gyerekének a kezéhez, arcához nyúlni. Ha nagyon aranyos is, inkább érjük be a gyönyörködéssel. Babakocsiban fekvő picikékhez semmi esetre se nyúlkáljunk.
   
 • Nem illik megkínálni más gyerekét semmivel anélkül, hogy előzetesen a szülő engedélyét kértük volna. Gondoljuk meg, a gyermek akár allergiás is lehet az adott ételre.
   
 • Illik a gyermek pisiltetéséhez olyan helyet választani, ahol vélhetően nem közlekednek a négykézláb mászó apróságok.
   
 • Illik tekintettel lenni sejthetően sérült vagy problémás gyerekekre, ne tegyünk megjegyzéseket, ha például nehezebben válnak meg a mi játékunktól, mikor már indulnánk haza. Ráadásul sok sérült gyermek esetében semmiféle külső jel nem árulkodik a problémájáról, mindössze a viselkedése lehet furcsa vagy szokatlan számunkra.
   
 • Nem illik annyira hangoskodni még a játszótéren sem, sem a gyerekeknek, pláne nem az őket fegyelmező felnőtteknek, hogy a környező házakban élők nyugalmát zavarjuk.

Szerintetek mit hagytam ki?

kisgigi

kisgigi , 2011. április 28.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(32 hozzászólás) 

2011 08 26. 13:42
Nekünk nagyon cuki kis játszóterünk van. Ezer éves nem EU szabvány, de szeretjük:D Oda kijár a kemény mag ami az itteni 4-6 családból áll össze. Viszünk ki kekszet ,almát,sütit,ropit...stb-t kipakoljuk és az vesz aki akar....és igen mi kint vagyunk délután 4től este 8ig fél9ig....nekünk is jó és a gyerekek is élvezik. A "jöttmentekkel" vannak ugyan problémák, gondolok itt arra hogy amikor időnk engedi lefestjük a játékokat,levágjuk a füvet,hozatunk homokot a homokozóba,és mikor jön egy valaki és talál egy kóbor szemetet,akkor hangosan megjegyzi : Miért nem lehet rendbe tartani ezt a játszóteret.....na akkor le tudnám szúrni :D De alapvetően jó kis társaság jár oda. És a SAJÁT szabályainkat be is tartjuk :D
→ válasz erre
2011 08 26. 13:49
dia
Hajni, és mik azok a saját szabályok? Amúgy tök jó, hogy ennyire közösséggé kovácsolódtatok, és így törődtök a játszóteretekkel! Le a kalappal!
→ válasz erre
2011 08 28. 07:29
Sziasztok!
Szerintem ahol ezeket a dolgokat magyarázni kellene, ott nem is foganasodik meg. Egyszerűen nincs értelme, ezeket a dolgokat vagy tudják és nem érdekli őket, vagy nem tudják de kérdem én akkor honnan is jöttek? Én bagózok sajnos bár már bánom hogy vissza szoktam viszont mindig kimegyek a játszótérről a cigivel max ha egyedül mi vagyunk akkor nem. Én is kész vagyok tízre a kajával szóval d.e. is egy órát kint vagyunk az én csemetém hatkor kel. Utána délután négy fél öt fél hat attól függ milyen meleg van kint vagyunk akár nyolcig is viszont így sokszor kint uzsonnázunk ill. csak a gyerek. Ezért még senki nem szólt és mindig megkínálunk mást is. Amúgy jól össze van szedve de sajnos nem olyan világban élünk ahol az emberek másokkal is törődnének inkább csak saját magukkal. Ők így gondolják a többiek meg elmehetnek.... És szerintem ez a legnagyobb baj, ha legalább egy kis kompromisszumot lehetne mindenkivel kötni nem csak a játszin hanem mindenhol már más lenne az egész világ nem csak a játszótér. De ez az én szerény véleményem.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (32) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó