Játszótér, gyerekek, szülők Kis játszótéri illemtan

Itt a jó idő, végre kiszabadultunk a szobafogságból. Egész nap lehet a játszótéren sütkérezni: élvezzük, a gyerek is élvezi, szocializálódunk és a gyerek is szocializálódik. De nekünk, szülőknek még ebben az idilli helyzetben, még a játszótéren is tudja néha bökni valami a csőrünket. Hát persze: a viselkedéskultúra nem jár automatikusan a gyerek mellé. De még mennyire nem! Íme egy lista arról, mit illik és mit nem illik – a játszótéren.

 • Nem illik, jobb helyeken tilos is dohányozni a játszótéren, annak környékén és egyáltalán bárhol, ahol gyerekek vannak. Nem is beszélve a többi felnőttről. Alkoholt fogyasztani nyilvánvalóan nem illik.
   
 • Illik érkezéskor és távozáskor becsukni magunk mögött a kaput, ha van ilyen – akkor is, ha nyitva találtuk, sőt, akkor is, ha mi gyerekünk még túl kicsi ahhoz, hogy a nyitott kapun át egy szempillantás alatt az autók elé motorozza magát.
   
 • Illik érkezéskor és távozáskor köszönni. Nagyjából hasonló korú szülők a játszótéren rendszerint tegeződnek.
   
 • Nem illik szemetelni, a kisgyerek által elhullajtott szemetet is illik kidobni, vagy vele kidobatni a kukába. A rágóguminak is ott a helye.

 • Nem illik a játszótérre állatot vinni, még ha nem is tiltja tábla. Más gyermek félhet a mi házi kedvencünktől, nem is beszélve a higiéniai szempontokról. Hasonló megfontolásból nem szerencsés a játszótéren galambokat vagy macskákat etetni.
   
 • Nem illik, sőt, nagyon csúnya dolog beteg gyermeket vinni a játszótérre! Aki még lábadozik, köhög, azt vigyük inkább sétálni. A játszótéren a gyerekek, még ha nem is zárt térben vannak, de közös hintát, közös játékokat használnak.
   
 • Nem illik a játszótéren csúnyán beszélni, persze máshol sem, de a játszóra ez fokozottan igaz, hiszen nem szép dolog más szülők gonddal nevelt gyermekét kitenni a nemkívánatos hatásoknak.
   
 • Szabad a játszótéren szoptatni, pelenkázni, ezen csak egy földönkívüli csodálkozna. Esetlegesen szégyenlős apukákra, pláne nagypapákra való tekintettel azért lehetőleg igyekezzünk minél kisebb feltűnéssel megoldani a szoptatást.
   
 • Illik ügyelni arra, hogy gyermekünk ne tegyen kárt más gyerek testi épségében - a homokot véletlenül a szemébe szórhatja, motorral nekiütközhet, stb. - , ruházatában, játékaiban. Különösen figyelni kell a kisebbekre.
   
 • Szabad a homokozóban szertehagyott játékokkal játszani, akkor is, ha nem a miénk, nem illik viszont elvinni a homokozóból, és nem illik kivenni más kezéből a játékot.
   
 • Illik arra ösztönözni a gyermekünket, hogy ő is megengedje másnak, hogy használja a játékait - persze amennyiben nem rongálja. Méreg drága, féltve őrzött, pótolhatatlan játékokat ne vigyünk a játszóra.
   
 • Nem illik engedni, hogy gyermekünk más babakocsiját fogdossa, tologassa, mert a babakocsi nehezen tisztítható, és nem játék. Nem szabad a kocsi kosarában hagyott játékokat sem kivenni.
   
 • Nem illik órák hosszára kibérelni az egy szem hintát vagy más játékot.
   
 • Nem illik engedni, hogy a gyerekünk a hinta előtt állva, toporzékolva kiszekírozza a másik gyereket a hintából.
   
 • Illik a motort, rollert, bicajt, labdát, játék babakocsit, stb. lehetőség szerint kölcsönkérni, az elutasítást is tudomásul venni. Ha kölcsön is adták, ne vigyük a játékot messzire, és rövid időn belül köszönettel vigyük vissza oda, ahonnan elhoztuk. Ha viszont a játék tulajdonosa nem található a közelben, tapasztalatom szerint senki sem bánja, ha egy-két percre kipróbálják más gyerekek is a játékot, különösen kisebbek, akikkel nehéz még megértetni, hogy ez nem a miénk.
   
 • Illik fél szemmel más gyerekére is vigyázni – ha épp leesni készül valahonnan, vagy a lengő hinta felé szalad, inkább kapjuk el, minthogy tétován keresgéljük szemünkkel az anyukáját. Különösen igaz ez testvérrel, ikertestvérrel érkezőkre, hiszen az ő anyukájuk sem tud két helyen lenni egyszerre.
   
 • Nem illik más szülőt hosszas beszélgetéssel feltartani, ha a gyermeke már eltávolodott tőlünk. Szabad ilyen esetben a feltartót faképnél hagyni.
   
 • Nem illik más gyerekének a kezéhez, arcához nyúlni. Ha nagyon aranyos is, inkább érjük be a gyönyörködéssel. Babakocsiban fekvő picikékhez semmi esetre se nyúlkáljunk.
   
 • Nem illik megkínálni más gyerekét semmivel anélkül, hogy előzetesen a szülő engedélyét kértük volna. Gondoljuk meg, a gyermek akár allergiás is lehet az adott ételre.
   
 • Illik a gyermek pisiltetéséhez olyan helyet választani, ahol vélhetően nem közlekednek a négykézláb mászó apróságok.
   
 • Illik tekintettel lenni sejthetően sérült vagy problémás gyerekekre, ne tegyünk megjegyzéseket, ha például nehezebben válnak meg a mi játékunktól, mikor már indulnánk haza. Ráadásul sok sérült gyermek esetében semmiféle külső jel nem árulkodik a problémájáról, mindössze a viselkedése lehet furcsa vagy szokatlan számunkra.
   
 • Nem illik annyira hangoskodni még a játszótéren sem, sem a gyerekeknek, pláne nem az őket fegyelmező felnőtteknek, hogy a környező házakban élők nyugalmát zavarjuk.

Szerintetek mit hagytam ki?

kisgigi

kisgigi , 2011. április 28.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(32 hozzászólás) 

2011 04 28. 15:11
Ez nagyon jó. Viszont szomorú, hogy van olyan szülő, akinek ez nem egyértelmű. Ezt legszívesebben kinyomtatnám, és a babakocsimra ragasztanám:) De egy példányt mindenképp kiraknék a játszóterekre. Bár sajnos fölösleges lenne, ha már a tiltó táblákat sem veszik észre bizonyos szülők...:/
→ válasz erre
2011 04 28. 19:27
Szerintem ha a kedvenc játszónkra tartósan betelepedett egy ilyen "gyökér", és nem nagyon tudunk máshova menni, lehet, hogy érdemes lenne vinni egy kinyomtatott példányt és a tanácsát kérni (akár a kommentelős játékra hivatkozva), hogy szerinte még mit kellene hozzátenni :-)
Lehet, hogy nem is gyökér, csak nem volt rendes gyerekszobája...
→ válasz erre
2011 04 29. 07:48
Nagyon jó cikk. Kellene egyet összeállítani a játszótér környékén lakóknak is! pl: nem illik a fenyőfát a játszótérre a sokadik emeletről lehajítani,kissé balesetveszélyes! nem illik a mászókát,csúszdát olajjal,zsírral,egyéb csúszós anyaggal bekenni,némi csöndet kisajtolva az ott(nem)játszó gyerekekből. erkélyről cigicsikket pöckölni stbstb..
→ válasz erre
2011 04 29. 09:04
Nagyon szuper lista, gratulálok! Lehet, hogy kifüggesztem a mi játszóterünkön, mert néhány anyuka és apuka szem előtt tarthatná. Legutóbbi "élmények":
- 2 éves forma kis srác masszívan dobálja a murvás kavicsokat a játékcsúszdára, apuka pedig megdicséri, sőt még oda is engedi a gyereket a csúszdára, hogy az had karcolja fel szépen a lábbal görgetett kavicsokkal a műanyag játékot - rosszalló tekintetek -> apuka felkapja a gyereket és tüntetőleg elvonulnak;
- a minap a mellettünk hintázó tipegő copfos szépség egyszer csak "ugató" hurutos köhögésbe kezd, anyuka pedig leteremti, hogy már megint összeszedett valamit a bölcsiben és neki újfent táppénzre kell mennie stb. -> diszkréten megkérem, hogy a beteg gyereket esetleg vigye odébb, netán haza, mire anyuka társam elküld a ká anyukámba.
Nos nekik (is) ajánlanám szeretettel és melegen a fenti listát!
→ válasz erre
2011 04 29. 10:55
Nagyon jó a cikk, főleg a fegyelmezzük meg a gyerekünket, hogy ne bántsanak más gyereket. A minap történt, hogy a két éves lányomat lelölkték a csúzdáról. Egy kb. 4-5 éves fiúcska, úgy, hogy anyuci ott állt mellette, és még az én lányom volt a hibás, hogy fel mert mászni. 1,5 métert zuhant, mikor szóvátettük a mamival, hogy azért elmagyarázhatná a fiának, hogy ilyet nem szabad, még az anyukának nem tetszett és ő kezdett el sírni, hogy hát hogy lehetünk mi ilyenek. Talán nem ártott volna a fiacskájára figyelni, esetleg szólni neki, hogy nem szabad, és nem az én lányomnak mondogatni, hogy miért mászott fel...
Sajnos vannak felháborító esetek, és jó lenne ha ezt minél többen olvasnák...
→ válasz erre
2011 04 29. 14:03
Az én kétévesemet is fellökte egy 15 forma fiúcska a minap, hogy majd' a focipálya rácsán csapódott a fejecskéje, ekkor sajnos hirtelen felindulásból megszegtem a csúnyán beszélésről szóló részt, bár nem is vagyok biztos benne, hogy egy azanyádistenit kimeríti-e a csúnyán beszélés fogalmát. Viszont a nagyfiú később bocsánatot kért, ez is hozzá tartozik az igazsághoz.
Én nem szoktam szó nélkül hagyni, ha köpködnek, vagy kutyát hoznak a játszóra, vagy a kicsik között bőrfocit rúgdosnak, vagy kiáll mellettem más szülő is, vagy nem. Nem vagyok egy konfliktuskereső alkat, sőt, de azér' nehogy már nekem kelljen félnem egy csapat kölyöktől. Miért mindig a normális többség csinál úgy, mintha kisebbségben lenne?
→ válasz erre
2011 04 29. 14:23
oui
Tényleg nagyon jól összeszedted a lényeget!
Én a játszótéren való evéssel vagyok bajban, a gyerekeim mindíg ott uzsonnáznak, nem tudom ez mennyire gond, egyszerűen akkor éheznek meg, mikor ott vagyunk.
A másik, hogy mi van akkor ha a másfél éves visszaveszi a saját játékát a másiktól, és a másik sírni kezd.
→ válasz erre
2011 04 29. 14:53
Szerintem a játszón evést senki sem kifogásolhatja. Bennem fel se merülne, hogy ezzel bármi gond lehet.

Hát, a saját játékát joga van visszavenni a gyermekednek, de azért illik persze megpróbálni lebeszélni róla. Ma nem divat a gyerekeket önzetlenségre, nagylelkűségre nevelni, talán nem is célravezető a mai világban, de nem akarok filozófiai mélységekbe menni, lényeg, hogy ez egy erény, és ha te is annak tartod, akkor úgyis csak erre tudod hitelesen nevelni a gyerekedet. A lebeszélés persze eleinte nyilván nem jár eredménnyel, szerintem ezt minden szülő megérti, mivel minden gyerek átesik hosszabb-rövidebb "irigységi" fázisokon. Viszont a másik szülőnek is illik segítenie neked oly módon, hogy pl megpróbálja másfelé terelni gyermeke figyelmét, vagy ha nagyobb, megértetni vele, hogy az a játék a tiétek, plusz a te gyereked kisebb, tehát vissza kell adnia.
Amikor látjuk, hogy más anya ilyen szituban kínlódik, vagy pl hiszizik a gyereke és úgy érzi, mindjárt elsüllyed, szóval ilyenkor egy anya inkább együttérez a másikkal, semmint pejoratív megjegyzéseket fogalmazna meg. Kivéve persze a gyevi bíró :o)
→ válasz erre
2011 04 29. 15:36
Én nem csak a gyerekeket szoktatnám illemre, hisz ők még gyerekek, sok idő eltelik, amíg rutinból helyesen cselekszenek, de néhány anyuka egyszerűen kriminális a játszótereken. Arra használja csak, hogy órákig pletykáljon másokkal (nem a beszélgetéssel van a baj, hanem azzal, hogy csak azt csinál), közben a gyerekére nem figyel és ha olyat csinál a gyereke és ezért más szülő rászól a gyerekére, még ő van felháborodva. De tudnék még erre jó példákat!

A lista különben nagyon tetszik!
→ válasz erre
2011 04 29. 16:30
én rettenetesen utálok játszótérre járni, valószínűleg nem is tartanám be az összes ,,illendő dolgot" :) úgyhogy inkább nem járunk (emiatt kaptam mostanság virtuális döbbent hozzászólásokat, de én nem járok, ez van)
→ válasz erre
2011 04 29. 20:29
jamina, nem vagy egyedül, én is utálom a játszóterezést, de nagyokat sétálni, kirándulni a gyerekkel nagyon szeretek.
felénk sokan vannak a játszótéren, stresszes, állandóan minden mozdulatra figyelni kell, egy óvodás gyerek már nem molyol el a homokozóban hosszú percekig, hanem rohangál, mászik, csúszik, kúszik.
→ válasz erre
2011 04 30. 07:21
irina, mi is inkább sétálunk, no meg van egy hatalmas udvarunk, tehát nincsenek a gyerekek bezárva. egyszerűen számomra a játszótér egy mesterséges közeg, aminek semmilyen elemét nem kedvelem-
→ válasz erre
2011 04 30. 07:53
Amikor olvastam az első mondatokat, arra gondoltam, amik később sorba is lettek szedve, kb ezek kellenének.És a szomorú h a legközvetlenebb barátaim is mind elkövették már ezeket a hibákat, mnid vitték már betegen a gyereket, mind gyereki lökték már a fel a kisebbet, persze mikor a mienk a kicsi akkor fel vagyunk háborodva, de aztán ő is lesz figyelmetlen 4 éves és mi se örülünk ha leteremt egy másik szülő.Tapasztalataim szerint olyankor nem vagyunk éppen higgadtak.
És bár vidéki vagyok és sosincs tömeg a játszótéren, én sem szeretem ,én is inkább sétálok ha kell sok kilométert.
Kell a gyereknek a játék a játszón a többiekkel, de nem hiszem h napi több órát.
→ válasz erre
2011 04 30. 13:11
Nálunk most dühöng a játszóterezési kor (3 éves csajszi).Az itt felvonultatott szabályok 99%-át betartjuk,és be is tartják a játszón,legalább is itt.Kivéve,mikor anyuka rágyújt az elkerített játszón belül,miközben az én uram kiballag kerítésen túlra füstölögni.
A kissebbeket zsigerből fél szemmel lesem,mert imádnak a mozgó hinta elé ballagni.Lehet,ez velemi "anya-gén" miatt lehet.

Egyébként Gödöllőn rendelet tiltja a játszótéren való bagózást,max 50 rugó,ha a közteres vagy rendőr feljelent (helyben max. 20).
→ válasz erre
2011 04 30. 14:03
Egyetértek Borsival, a legtöbb szülő normális, viszont a nem normális ugye mindig feltűnőbb :o) Én azt is természetesnek tartom, hogy ha én hintáztatom a gyerekemet, akkor én is figyelek máséra, nehogy a hinta elé kerüljön, mert egy pillanatnyi figyelmetlenség bárkivel megeshet, még ha nem is több gyerekre figyel.
Mi eléggé bent lakunk a városban, mindennap nem tudunk kirándulni, viszont fontosnak tartom a gyerek testi-lelki egészsége szempontjából, hogy levegőn legyen, hogy mozogjon, ügyesedjen, hogy más gyerekek között legyen, ezért én napi több órát töltök vele a játszón, igényli is. Éppen elég a téli időszakban a viszonylagos bezártság, nem jó az egyikünknek se hosszú távon. El se tudnám képzelni, hogy folyton itthon szüttyögjünk, mikor szép az idő.
→ válasz erre
2011 04 30. 18:33
na de most minden piszkálódás nélkül: hogy van időtök erre napi több órán át? nekem nem lenne.
→ válasz erre
2011 04 30. 21:31
Hát így: gyerkőc kel hétkor. Pisilünk, kajálunk, ebéd fölrak, kilencre kész, közben egy kis takarítás, mindennap egy kevés, plusz zuhany, öt perc. Max tízkor lent vagyunk, ebédre haza, kaja, szundi. Ezalatt nekem két-három óra szabadidőm van, amit hasznosan vagy a net előtt :o) töltök, utána ismét levegőzés, majd esti program mint mindenki másnál.
→ válasz erre
2011 05 01. 08:35
Jamina ezen gondolkodtam én is,h hogy van erre idő napi több óra.mondjuk nekem később kel és nappal ott kell aludni(feküdni) mellette, ha kis is tudok jönni, a legkisebb zajra megébred, tehát olyankor max. vasalni tudok, mert az csendes.És nekem nem elég 1 óra az ebédkészítésre, csak alkalmanként készítek egyszerűbb ételt, ha megcsúsztam vmiért.Szóval nekem délelőtt max bolttal összekötött kis séta, max 40 perc, délután fér bele hosszabb, kb másfél 2 óra.De ő még másfél éves sincs, nem élvezi a játszóteret hosszútávon, minden nap bemegyünk ,de kb 20 percre csak.
Persze ha nagyobb lesz és jobban élvezi, hétvégenként v ha szabadnapos a férjem, vagy ha az egyszem nagyszülője itt van ,akkor jobban ráérek.
Őszintén csodálom azokat az anyukákat, akik nálamnál jobban szervezik a napjukat, nekem sajna ennél többre nem futja.De már nem stresszelek ezen, legfeljebb megtanulja az önálló játékot a szobájában:)
→ válasz erre
2011 05 01. 15:22
én azt hiszem, elég jól szervezem a napjaimat, de mégsem férne bele napi 2-3 óra játszóterezés -de persze nálam mások a prioritások.
→ válasz erre
2011 05 01. 16:59
Jamina,mi kb. 4-re érünk haza a melóból.bölcsiből,1/2 5 körül kiballagunk,de legkésőbb 6-kor irány haza.Amíg apa lefoglalja a gyereket,gyorsan kiteregetek,vagy elmosogatok.Viszont menzás kaján élünk (nesze neked 8 órás meló,viszont egy részét a cég állja).Ja, a játszó gyalog kb. 3 percre van.

→ válasz erre
2011 05 01. 17:10
Nem is tudom h lesz, ha majd már dolgozom is:(
Férjem nem enné meg a menzás kaját, válogatós a szentem,meg elég sokat dolgozik is, csak minden harmadik héten van otthon délután elfogadható időben.
Remélem h majd a bölcsiben kijátszózza magát:) Ahogy figyeltem itt a helyiben elég sokat kint vannak a gyerekek, az utcánkban van, látom, minden nap játszani őket.
→ válasz erre
2011 05 03. 12:42
Én is utálom mikor anyuka vagy apuka, vagy mindkét szülő, ott füstölög, és a földre dobja a csikket! Ezért mi nem is nagyon járunk, sőt az a legjobb mikor kutyuskával mennek a játszótérre, és a kutya odapiszkol a homokozóba!
→ válasz erre
2011 05 03. 22:16
Kíváncsi vagyok, ehhez mit szóltok: anyuka és/vagy apuka itthon, és a nagyszülők is szinte mindennap jönnek. A háztömb kerítéssel lezárt, füves belső "udvar" van, azért az idézőjel, mert inkább egy közepes méretű park. Csúszdával, hintával, mászókával. A gyereket a legritkább esetben viszik le, a lakásban rohangászik álló nap, mert azért, van mozgásigénye... Szerintetek...?

A kutyához annyit, hogy (nekünk is volt gyerekkoromban, meg játszótér is volt a ház előtt), mindig póráz nélkül sétáltunk, de eszébe nem jutott bemenni a játszótérre, pláne nem a homokozó közelébe, ahol az orra telemegy porral. Szóval normális család normális kutyája kizárt, hogy magától kedvet kapna játszózni, az az emberek helye :-)
→ válasz erre
2011 05 03. 22:28
Még az jutott eszembe, hogy nincs abban semmi rossz, ha a tűrhetetlenül viselkedő gyerekekre időnként rászólunk. Szerintem. Gondoljunk bele, például Németországban vagy ahhoz hasonló helyeken ez nem kérdés, csak mi vagyunk amolyan, ál-tapintatosak. Arra gondolok például, hogy a fent említett parkos játszón olyan 10 év körüli gyerkőcök irdatlanul unatkoznak és elkezdik teljes erőből a csemete bokrokba rúgni a bőrfocit, azt vizsgálva, mitől törik le. Fogtam magam, és megkérdeztem tőlük, hogy szerintük ez jó és helyes dolog-e. Döbbenet volt látni az elgondolkodást. És ők maguk mondták ki, hogy hát nem, és maguktól belekezdtek valami más, nem-rongálós játékba. Igénylik pedig az iránymutatást, és van, hogy túl ritkán kapják meg, tisztelet a kivételeknek.
→ válasz erre
2011 05 04. 18:47
Gigi, gratula :) ez (is) nagyon ott van ha szabad így fogalmaznom ;)
Nekem "rémálmom" a kaja...persze csak ha fél órával ebéd előtt kínálgatják a Csajokat mondjuk vmi csokis sütivel pl. :(
És igen nagyon igaz, hogy meg kell kérdezni Anyukát, hogy ehet-e azt a valamit a gyerkőc mert van aki nem ad ezt vagy azt allergia vagy más miatt.
"Illik fél szemmel más gyerekére is vigyázni ... Különösen igaz ez ... ikertestvérrel érkezőkre, hiszen az ő anyukájuk sem tud két helyen lenni egyszerre." szívemből szóltál :)
köszi ;)

→ válasz erre
2011 05 05. 06:49
Nagyon hasznos és jó cikk! Már csak egy játszótér kellene hozzá :S
→ válasz erre
2011 05 16. 14:30
Szuper a lista, ami számomra természetes, de sajnos nem mindenkinek, ezért én is kitenném a játszótérre, ha lenne :( ! Bár nem hiszem, hogy akikkel "gond" van, azok elolvasnák vagy ha még is lesz*rnák ... ha egyáltalán tudnak olvasni *-* !
→ válasz erre
2011 05 20. 16:16
A kicsiknek semmivel nincs több joga a játszótéren, 1-2 éves gyerek még nem is tudja használni, ők jönnek a nagyobbak nyakára (azaz anyuka vezeti őkez kézen fogva mert járni még nem tudnak egyedül sok esetben) és sajátitanak ki mindent mert ők még kicsik...
→ válasz erre
2011 05 20. 16:22
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=280267
→ válasz erre
2011 08 26. 13:42
Nekünk nagyon cuki kis játszóterünk van. Ezer éves nem EU szabvány, de szeretjük:D Oda kijár a kemény mag ami az itteni 4-6 családból áll össze. Viszünk ki kekszet ,almát,sütit,ropit...stb-t kipakoljuk és az vesz aki akar....és igen mi kint vagyunk délután 4től este 8ig fél9ig....nekünk is jó és a gyerekek is élvezik. A "jöttmentekkel" vannak ugyan problémák, gondolok itt arra hogy amikor időnk engedi lefestjük a játékokat,levágjuk a füvet,hozatunk homokot a homokozóba,és mikor jön egy valaki és talál egy kóbor szemetet,akkor hangosan megjegyzi : Miért nem lehet rendbe tartani ezt a játszóteret.....na akkor le tudnám szúrni :D De alapvetően jó kis társaság jár oda. És a SAJÁT szabályainkat be is tartjuk :D
→ válasz erre
2011 08 26. 13:49
dia
Hajni, és mik azok a saját szabályok? Amúgy tök jó, hogy ennyire közösséggé kovácsolódtatok, és így törődtök a játszóteretekkel! Le a kalappal!
→ válasz erre
2011 08 28. 07:29
Sziasztok!
Szerintem ahol ezeket a dolgokat magyarázni kellene, ott nem is foganasodik meg. Egyszerűen nincs értelme, ezeket a dolgokat vagy tudják és nem érdekli őket, vagy nem tudják de kérdem én akkor honnan is jöttek? Én bagózok sajnos bár már bánom hogy vissza szoktam viszont mindig kimegyek a játszótérről a cigivel max ha egyedül mi vagyunk akkor nem. Én is kész vagyok tízre a kajával szóval d.e. is egy órát kint vagyunk az én csemetém hatkor kel. Utána délután négy fél öt fél hat attól függ milyen meleg van kint vagyunk akár nyolcig is viszont így sokszor kint uzsonnázunk ill. csak a gyerek. Ezért még senki nem szólt és mindig megkínálunk mást is. Amúgy jól össze van szedve de sajnos nem olyan világban élünk ahol az emberek másokkal is törődnének inkább csak saját magukkal. Ők így gondolják a többiek meg elmehetnek.... És szerintem ez a legnagyobb baj, ha legalább egy kis kompromisszumot lehetne mindenkivel kötni nem csak a játszin hanem mindenhol már más lenne az egész világ nem csak a játszótér. De ez az én szerény véleményem.
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó