Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, szerinte mi a legnehezebb az anyaságban: elképesztő válaszokat kaptunk!

Az AI-jal, azaz a mesterséges intelligenciával való beszélgetés ma már bárki számára elérhető, aki egy regisztrációt követően belép a chat-robot oldalára. Mindamellett, hogy nem csak a használatáról, hanem már a puszta létezéséről is erősen megoszlanak a vélemények, a területen dolgozó szakemberek javarészt úgy látják: van jövője a chat-robotoknak, nekünk embereknek mindössze meg kell találnunk az arany középutat arra nézve, hogy mikor, mire, milyen módon használjuk a tudásukat. 

Gyermekportál szerkesztői lévén, – és persze mert mi magunk is édesanyák vagyunk –, az érdekelt leginkább bennünket, vajon milyen válaszokat adna a mesterséges intelligencia, ha kerek-perec megkérdeznénk tőle, szerinte mi a legnehezebb az anyaságban. Vajon képes lenne-e felmérni a kérdés súlyát, tudna-e érzelmeket átadni egy-egy válaszban, és ha igen, vajon mennyire lehetnek validak azok a válaszok. Nem késlekedtünk hát, és feltettük a Chat GPT-nek a kérdést.

Ezekre a válaszokra azonban bevalljuk, nem számítottunk.

Íme a Chat-robot válasza:

"Az anyasággal kapcsolatos kihívások minden nő számára egyediek lehetnek, és attól függenek, hogy milyen körülmények között és milyen személyes helyzetben van az anya. Mindazonáltal néhány általánosan nehéznek tartott aspektust említhetek az anyaságban:

  1. Felelősség és elkötelezettség: Az anyaság nagy felelősséggel jár. Az anyának számos döntést kell meghoznia a gyermekével kapcsolatban, például az egészségügyi, oktatási és nevelési kérdésekben. Az anya hosszútávú elkötelezettséget vállal a gyermekével, és számos szerepet tölt be, például támaszt, gondviselőt, nevelőt és tanítót.

  2. Alkalmazkodás az új szerephez: Az anyaság az élet egy jelentős változása, és sok nő számára komoly alkalmazkodást igényel. Az anyának hozzá kell szoknia a szülői szerephez kapcsolódó fizikai, érzelmi és pszichológiai változásokhoz. Az időbeosztást is át kell alakítania, hogy összeegyeztethető legyen a gyermekével való gondoskodással.

  3. Kimerültség és áldozatok: Az anyaság időigényes és energiát követelő feladat. Az anyák gyakran hajlamosak feláldozni a saját pihenésüket, szórakozásukat és személyes időt a gyermekük érdekében. Az állandó odafigyelés, éjszakai ébrenlét és az esetleges alváshiány fárasztó lehet.

  4. Szülői bizonytalanság: Az anyák gyakran küzdenek a szülői bizonytalanság érzésével. Az új szerepben való navigálás során kétségek merülhetnek fel arról, hogy helyesen cselekszenek-e, vagy hogy megfelelően gondoskodnak-e a gyermekükről. Az anyák gyakran összehasonlítják magukat más anyákkal, ami tovább fokozhatja a bizonytalanságot és a stresszt.

  5. Társadalmi elvárások és nyomás: Az anyasággal kapcsolatban sok társadalmi elvárás és nyomás is létezik. Az anyák gyakran szembesülhetnek azzal a kihívással, hogy megfeleljenek a társadalom által meghatározott szerepeknek és elvárásoknak."

NOS? MIT GONDOLTOK? KIHAGYOTT VALAMIT, AVAGY TELJES A LISTA?

Véleményünk szerint az anyaság természetesen ennél jóval összetettebb dolog, így nem is elvárható egy robottól, hogy akár megközelítőleg is le tudja festeni mit érzünk, mit élünk meg nehézségnek mi, édesanyák. Mégis elgondolkodtató, hogy miért éppen ezeket a témákat találta fontosnak kiemelni a mesterséges intelligencia...talán általuk akar nekünk üzenni valamit? ;-) Mondjátok meg ti!

 

K.V., 2023. június 04.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?