Mi elmondjuk, amiről (talán) még a védőnő se világosít fel – 15 változás, amelyen a tested átmegy várandósan

A terhesség nem csak csodaszép hajjal és egészséges körmökkel (meg persze ragyogó kisugárzással) jár, hanem bizony a legtöbb nő jónéhány „furcsaságot” is tapasztal magán: szó, mi szó a tükör nem mindig jóbarát!

Ha az első babádat hordod a szíved alatt, nem biztos, hogy minden lehetséges testi változással tisztában vagy. Szerencsére tapasztalt anyukák összeszedték nekünk a leggyakrabban előforduló fizikai jelenséget; ők már csak mosolyognak rajta, hiszen a karjukban tarthatják a világ legnagyobb kincsét – és ez az érzés semmiség a csíkokhoz, pattanásokhoz képest. Ha az alábbiakat észleled magadon, ne aggódj, ez teljesen normális a várandósság idején (kérdezd csak meg Édesanyádat róla):

15 változás, amelyen a tested átmegy várandósan

1. Előfordul, hogy egy kaméleonhoz hasonlítanád magad, ha tükörbe nézel: annyi pigment- elváltozás, stria jelenik meg rajtad (igen: még „odalent” is megváltozhat a bőröd színe!).

2. Nem csak az arcodat, de a cicidet is aknék lephetik el.

3. A melleid nem szimplán eressé válnak, hanem olyan feltűnően sötét erekre leszel figyelmes, amik leginkább egy „országúti térképre” emlékeztetnek.

4. És ha már a ciciknél járunk… Hirtelen hatalmasra duzzadhatnak (aminek a párunk nagyon örül), ám sajnos nem pont ugyanakkorákra; gyakran az egyik kicsit nagyobb lesz, mint a másik.

5. A bokáid gyakorlatilag eltűnnek, a vizesedéstől annyira „egybeolvadnak” a vádliddal.

6. A hajad hihetetlen gyors növekedése miatt Jetinek érezheted magad (ráadásul mindenhonnan haj nő, szinte még a homlokod közepén is).

7. Az egész pocakodon egy sötét vonal húzódik végig hosszában.

8. Az ún. nyákdugó 1-2 héttel szülés előtt távozik (barnás, rózsaszínes folyás kíséretében).​

 15 változás

9. Mind a melleidből, mind „alulról” váladékot bocsáthat ki a tested (jobb felkészülni megfelelő bélésekkel).

10. A hasad a baba mozgásai közben néha igazán furcsa alakot ölt: legkevésbé sem hasonlít egy tökéletes félgömbre.

15 változás

11. A hőháztartásod is megváltozik: mintha álló nap a szaunában ülnél, folyton meleged van – és ettől még a combodról, lábfejedről, melledről is folyik a víz, nem csak a hónaljad izzad.

12. Hiába zuhanyoznál legszívesebben öt percenként, jó, ha napi egyszer rá tudod szánni maga, mert annyira, de annyira megterhelő (és akkor az epilálásról, hajmosásról még nem is beszéltünk).

13. Állandóan pisilned kell: ha sétálni mentek a pároddal, tuti, hogy be kell kéreckedj majd egy-egy pizzériába, étterembe úton-útfélen.

14. Olyan érzésed van, mintha a bébi tüzes labdákat dobálna felfelé a torkodba – és borzasztó gyomorégést tapasztalhatsz.

15. A combjaid a többletsúlytól összeérnek és a fülledt nyári napokon akár össze is tapadhatnak, ki is dörzsölődhetnek.

15 változás

… Igen –igen, még napestig sorolhatnánk, mégis: a lista, amiért érdemes gyermeket vállalni (persze, csak ha belülről jön az anyai vágy); ezerszer ilyen hosszú!

Plézer Panna , 2017. június 07.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?