MITŐL LESZ VALAKI JÓ ANYA? ELÉG CSAK SZERETNI?

Annyi kérdés és annyi kétség öleli az anyaságot, hogy gyakran amiatt nem működik, mert annyira jól akarjuk csinálni. A szülőségben az a legnagyobb nehézség, hogy bármennyire is szeretnénk tökéletes munkát végezni, csak nagyjából 2o évvel később derül ki az, hogy sikerült-e. Persze ez megannyi aggodalmakkal telt éjszakát vonz maga után, vajon mi lehet a megoldás? Melyik nevelési elv válik be a legjobban? Hogyan lesz a törékeny, szinte magatehetetlen csecsemőből erős, kreatív, spontán, boldog felnőtt? Hogyan neveljük a gyermekeink, egyáltalán lehet-e nevelni őket?

MITŐL LESZ VALAKI JÓ ANYA? ELÉG CSAK SZERETNI?

A jó és a rossz hírem is az, hogy hiábavaló minden szónoklat vagy demagóg nevelési elv, a gyermek a példamutatásból tanul. Olyan szinten másolja le azt, amit szüleitől érzékel, amit szerintem leírni, sőt talán elképzelni sem tudnánk. Minden, ami az energetikai terében megtörténik, rögzül. A jó is, a rossz is. Átveszi azt, ahogyan a szülei a viágot látják, azonosul a gyengébb szülővel, megpróbál minden szinten segíteni nekik. Minden szinten szeretne megfelelni nekik, hiszen ők azok, akik számára a világot és a biztonságot jelentik. Figyeli a mozdulataikat, a gesztusaikat, a krízishelyzetekre adott válaszaikat és ezeket tartja normálisnak, beteszi a hátizsákjába, és amint hasonló helyzetbe kerül, előveszi. Így tanítjuk meg a gyerekeinket arra, hogyan éljenek a világban. A modern kor egyik kihívása azonban az, hogy amikor a gyermek igazából azt tanulná meg, hogyan állja meg a helyét a világban, messze kerül a szüleitől. Legalább napi 8 órát pedagógusok, tanárok veszik körül, és állandó libikóka az élete, nehéz átlátni a rendszereket, az élet mozgatórugójait kamaszként. Hiszen, ahogy a dackorszakban, a kamaszkorban is a szülő szeretetére van a gyereknek a legnagyobb szüksége, csakhogy ezt ekkor már nehéz kimutatni, bevallani.

Nekünk is volt nem egy problémásabb korszak. Lesz is még ilyen, amikor valahogy nem talál a szó. Amikor egymásnak feszülünk, és nem találunk egymásra. A megoldás, amit Vekerdy Tamás könyvében olvastam és maximálisan bevált a szeresd jobban technika. Ha nyűgös, zaklatott, elviselhetetlen a gyermek, mit tegyek vele? Szeresd jobban... Neked mikor van a szeretetre a legnagyobb szükséged? Akkor, amikor a tüskéid már-már a saját bőröd is átszúrják, vagy nem? Amikor félsz, hiányzik valaki, amikor fáj a csalódás, neked mi a módszer, ami megnyugtat? Ha tudod, hogy szeretnek. Ha bizonyítékot kapsz arra, hogy értékes vagy, helyed van a világban, tőled lesz több, szebb, csillogóbb. A gyereknek ugyanúgy vannak érzései, sőt... sokkal mélyebben érzékelnek, mint felnőttkorban. Csak a verbalitás világában nem annyira mozognak stabilan és nem tudnak annyi maszkot felvenni, mint mi felnőttek.

A cikk további folytatása: ujegyensuly.hu

Dézsi Réka , 2017. július 15.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó