Ne gyere nekem azzal, hogy simán lehetek 40 felett is anya! - 2. rész

Sarah Kowalski a negyedik x tájékán ráébredt, hogy babát szeretne. Azzal tisztában volt, hogy megfelelő partner híján, egy spermadonorra lesz szüksége, az azonban teljesen lesokkolta, amikor az orvos közölte, hogy petesejtdonorra is…

Kis kitekintés Sarah történetének kapcsán:

Az alternatív családi formák kora

A legtöbb nőben gyakorlatilag már gyerekkorban kialakul egy határozott kép arról az idilli állapotról, hogy férje, gyermeke, családja lesz – a klasszikus minta szerint, ami az elmúlt évszázadok során (kisebb-nagyobb sikerrel) működött, bevált.

Aztán közbeszól egy karriercél, az önmegvalósítási törekvés, és korunk egyik központi kérdése: mi is a szerepe, feladata egy nőnek a társadalomban. Mindezek boncolgatása, ki/beteljesítése közben szépen lassan telnek az évek, és sokan a megfelelő partner megtalálása és a gyermeknemzés előtt szeretnénk kipipálni a karriercéljainkat, minek eredményeképpen az elképzelt kép a családról, sosem valósul meg.

Egy 2015-ös statisztika szerint a modern országokban a 40 feletti nők 20%-a még hajadon, míg a ’80-as években ennek pont fele: 10 %-uk volt az. Az első gyermek szülésének időpontja is jócskán megváltozott: míg 1970-ben csupán ezerből két nő hozta a világra gyermekét 35-39 évesen, addig 2012-ben már tizenegy első gyermekes anyuka esett ugyanezen korosztályba. (Hasonló a tendencia a 40-44 évesek körében is.) És bár a gyermeküket egyedül nevelő nők száma összességében csökkenni látszik az elmúlt pár évben, egyetlen korosztály (a 35 éves és a felettiek) kivételt képez.

A megfigyelések arra engedtek következtetni, hogy minél több hölgy vállal gyermeket 40 év körüli korban, annál magasabb ugyanebben a korcsoportban az egyedülálló anyukák száma. A New York Times szerint az ebbe a kategóriába eső anyák még mindig csak egy elenyésző kisebbséget képeznek, ám ha ez az irányvonal erősödik, az a klasszikus családmodell instabilitását fogja jelenteni.

Ne gyere nekem azzal, hogy simán lehetek 40 felett is anya!

Szégyen és ítélkezés

A körvonalazódó tendenciával lehet egyet érteni és elítélni is, ám azt tudni kell, hogy ezutóbbi csak rosszabbá teszi a helyzetet. A témakörről negatívan gondolkodók erős véleménynyilvánítása csak azt eredményezi, hogy a későn szülő, adoptáló, gyermeküket egyedül nevelők szégyenérzetük miatt nem mernek nyíltan beszélni érzéseikről, problémáikról, így a világ nem tudja hitelesen megismerni a jelenség előnyeit, hátrányait.

Sarah úgy érzi, mintha a világ „némasági fogadalmat tett volna” az ügyben és általános lenne az a közvélekedés, hogy egy szingli anya keze alatt nevelkedő gyermek nem lehet teljesen ép, egészséges (lelkileg).

Abba persze senki nem gondol bele, hogy a mai világban sajnos bárkiből válhat egyedülálló szülő, egy válás vagy baleset következtében, sem pedig abba, hogy árva gyerekek ezrei tennék össze a két kezüket csupán egy szülőért is.

„Csak halvány elképzeléseim vannak arról, hogy mennyi szívfájdalmat (időt és pénzt) spórolhattam volna meg, ha lett volna olyan a környezetemben, vagy olvashattam volna más asszonyok igaz történetét arról, hogy milyen fantasztikus és különleges kapocs alakult ki köztük és az adoptált/donorok által létrejött kisember között. Rengeteget segített volna, ha többet hallok arról, hogy mennyire tökéletesen járható út az anyaság felé minden ilyen modernkori alternatíva!

Kezdetben én is hallgattam a fiam „származásáról” a barátok és ismerősök előtt, hogy elkerülhessem a megvető pillantásokat. De végül megírtam a könyvem (Motherhood Reimagined: When Becoming a Mother Doesn’t Go as Planned), amiben megosztom a világgal a gyötrelmes és a gyönyörű perceket is, amiket egyedülálló, terméketlen anyaként éltem (élek) meg.”

            Sarah, és a mi reményeink szerint is, minél több ilyen bátor nő áll ki a támadó, negatív felhangok ellen, annál több asszony tud kiteljesedni, terméketlensége és családi állapota („single”) ellenére is!

Az eredeti cikket itt olvasatjátok: scarrymommy.com 

 

Plézer Panna , 2017. december 29.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?