Újabb 10 téma, amitől egymás torkának ugranak az anyák

Úgy másfél hónapja írtam arról, hogy vannak bizonyos megosztó témák a gyereknevelés-gondozás területén, amik mentén mi, anyák vajmi kevés toleranciát vagyunk képesek mutatni egymás felé. Mondjuk ki, tépjük egymás haját rajtuk rendesen. Vérre menő módon védjük a magunk igazát, és nem kicsit ítéljük meg azt magunkban és a kommentjeinkben, aki a másik oldalra helyezkedik.

Hogy a cikk segített-e az ellentétek feloldásában, vagy legalább az egymás iránti tolerancia elmélyítésében, azt nem tudom – gyanítom, hogy nem -, de rengeteg hozzászólást írtatok. Annyit, hogy már akkor tudtam, bizony a téma megérdemel még egy cikket, még egy tízes felsorolást minimum. Lássuk hát akkor, szerintetek mik azok a témák, amik miatt simán egymásnak esünk.

1. Orvosválasztás: Manguszta szerint ez is megosztó téma lehet, szabad-e úgy bevállalni a szülést, hogy nem választunk és fizetünk meg mellé egy orvost? Rábízhatjuk-e ezt az igencsak fontos eseményt egy ügyeletes orvos gondjaira, vagy feltétlen mód kell hozzá az a szakember, aki végigköveti a terhességünket – sok más kismama mellett -, és aki mindezért komoly pénzt kap a szülés után?

2. Magzatvédő vitamin: Mimi felvetése volt a Facebookon, és valóban, kicsit sem egyeznek a vélemények. Akadnak, akik szerint csak oda kell figyelni a táplálkozásra, és igyekezni minél egészségesebben enni-inni, lehetőleg a biopiacról vásárolni. Míg a másik oldal szent meggyőződése, hogy manapság a zöldségek-gyümölcsök csak töredékét tartalmazzák a vitaminoknak, és felelőtlen, aki nem veszi meg a megfelelő tablettákat a gyógyszertárban.

3. Háziállat: Manguszta meglátása szerint ez is kemény vitákat generál. Vajon egy kisbaba érkezése miatt el kell-e ajándékozni az addig dédelgetett házikedvencet? Felelőtlen-e az, aki nem hajlandó megválni házi kedvencétől a baba miatt, vagy pont az lenne az, aki igen?

4. Oltások: Andrea és andeeka1 kommentelte be ezt az igen megosztó témát, amiről hosszasan lehet vitázni. Az oltáspártiak hálát adnak a modern orvostudománynak, hogy nem kell végignézniük, ahogy a gyermekbénulás napok alatt tönkreteszi egy gyerek életét. Az oltásellenesek viszont meg vannak győződve róla, hogy a gyógyszeripar globális összeesküvése áll a háttérben, és pusztán gazdasági megfontolásból nyomják a gyereküket féltő szülőknek a különféle veszélyes kemikáliák ajánlását.

5. Ideális korkülönbség: andeeka1 és manocska20100801 is úgy látja, ez is megosztó téma. Nyilvánvalóan vannak előnyei annak, ha kis korkülönbséggel vállalnak a szülők még egy gyereket, de nyilvánvalóan annak is akad, ha a gyerekek között nagy a korkülönbség.

6. Fityma: Mondhatnánk, hogy milyen semmiség, amit bixi vetett fel, de miért tennénk, amikor valóban két táborra szakadtak az anyák ebben a témában is? Egyik szerint bizony húzogatni kell a kisfiúk fitymáját minden este, fürdetésnél, nehogy letapadjon és később kellemetlenség legyen ebből, a másik szerint nem szabad, a baj úgysem megelőzhető.

7. Óvodaválasztás: Ayse úgy gondolja, az ügyben is képesek vagyunk pár ütésváltásra. Vajon állami óvodába írassuk a dedet, ha itt az ideje, vagy irány a Waldorf? Vajon az állami óvodában kap-e annyit  a gyerek, mint egy alternatív intézményben? Vajon az alternatív intézményben nevelődött gyerek képes lesz-e beilleszkedni később egy másik rendszerű intézménybe, vagy annyira speciális nevelésben részesül, hogy már nem képes megállni a helyét ezekben?

8. Különórák: Szintén ayse hozta fel a témát, mert bizony, a szülők nagy része már az óvodás kölök órarendjét is feltölti mindenféle szervezett elfoglaltsággal. Néptánc, lovaglás, úszás, korcsolya, nyelvtanulás – ezek csak a legalapvetőbb különórák, amik egy ovis délutánjaiban szerepelhetnek. Nyer ezekkel a gyerek, és van-e annyi hasznuk, mint ahogy állítják, vagy jobban járnának csemetéink azzal, ha hagynánk nekik szabadidőt, és csak a játszótérre vinnénk le, ahol szabad játékkal fejleszthetné saját magát? Vajon aki csak a játszóra járt, az végleg lemarad a különórákon trenírozott gyerekekkel szemben?

9. Bébiételek: Picuralmos és Ibolya úgy gondolják, bizony ebben is állandó a vita! Ha már hozzátápláljuk a gyereket, vajon csak az otthon főzött étel a megfelelő számára – amihez az alapanyagot a biopiacon vagy a zöldségestől szerezzük be? Lusta és felelőtlen lenne az az anya, aki bemegy a boltba és megveszi a kész, üveges bébiételt?

10. Alternatív gyógymódok: Semmi sem osztja meg annyira a szülőket, mint a gyerek betegsége – erre ismét Ayse érzett rá a kommentelők közül. Ha letámadja valami dög a gyereket, szinte mindenki azonnal orvoshoz viszi, csak nem mindegy, hogy milyenhez. Van, aki a körzetes gyermekorvoshoz rohan, és bízva a nyugati orvoslásban és annak medicináiban adott esetben akár antibiotikumot is ad a kis betegnek mielőbbi gyógyulása érdekében. Mások viszont a gyógyszertári, ma már hagyományosnak tekinthető készítményeket a gyerekektől távol tartják, mondván mérgek azok, és inkább a homeopátia és egyéb irányzatok felé van bizodalmuk.

Természetesen a fenti újabb tíz ponttal sem merítettük ki ezt a témát, így hát a kérdés még mindig áll: mivel egészítenétek ki a két listát?

Szilágyi Diána , 2014. március 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó