Útmutató kismamáknak, a szülés utáni első 6 hétre 1. rész

Még a legoptimistább, legfelkészültebb anyukák számára is valóságos (érzelmi és fizikai) hullámvasút egy újszülött érkezése. A valódi kihívások a kórház óvó falain túl, az otthonunkba hazatérve várnak ránk. Mi most megpróbáltunk összeállítani egy kis „használati útmutatót” magunkhoz és a csöppséghez, az első hat hétre.

Útmutató kismamáknak, a szülés utáni első 6 hétre 1.	rész

Maximalizmus helyett kompromisszumok

A baba világra hozatalakor át is estél az első érzelmi csúcson; megható ünneplés, intim pillanatok, a világ egyik legnagyobb csodájának megélése. Az első mélypont pedig akkor érhet, amikor –immáron az új jövevénnyel együtt- átléped az otthonod küszöbét. Egy teljesen új ritmus, rutin, új kihívások és készségek várnak Rád, és mégha maximálisan is támogat a párod és a család, akkor is úgy érezheted, hogy ezt Neked egyes egyedül kell teljesítened – vagy legalábbis Neked kell a leginkább „topon” lenned.

Az első pár hétben kénytelen leszel sutba dobni azt a fajta maximalizmust, ami a korábbi életedre jellemző volt: a tökéletes munkatársnő, feleség, szakácsnő, háziasszony és barátnő helyett leginkább „csak” anya vagy most, aki akkor kel, amikor etetni, pelenkázni kell, és akkor fekszik, amikor a picúr alszik. Az étrended is kaotikusan alakul, leginkább lopott falatokból szerzel energiát. A mosatlan és a piszkos edények is váratnak magukra, a vasalást meg egy ideig most el is felejtheted! Az időd és erőd a legalapvetőbb tevékenységekre szükséges korlátoznod. Kulcsfontosságú, hogy képes legyél feladatokat delegálni!

Foglalkozz a szülés utáni fájdalmaiddal

A császárral szülő kismamák felépülési ideje sokkal hosszabb, mint a természetesen szülőké. Míg az utóbbi csoportba tartozó nők teljes regenerálódási ideje kb. 5-6 hét, a sebek, hegek a legnagyobb odafigyelés mellett is akár egy évig is gyógyulhatnak, az érintett izmok megerősödése pedig még tovább eltarthat.

Ne felejtsd el, hogy ez egy nagyműtétnek számít, így a lábadozást is komolyan kell venni. Az első hat hétben rengeteget kell pihenned, és bizonyos mozdulatok kerülendők: ne nyújtózkodj erősen (a felső polcokra nyúlnod most tilos), ne hajolgass (kényelmesen állítsátok be a babaágy magasságát), ne emelj. Ne félj, ettől nem leszel rossz mama, inkább arra gondolj, hogy pár hónap múlva egy sokkal erősebb, egészségesebb anyukát kap gyermeked, ha vigyázol magadra ebben az időszakban.

Ha van hozzá affinitásod (mondjuk, ha előtte is sportos életet éltél), finom nyújtásokat, légző- és keringést javító gyakorlatokat nyugodtan végezhetsz: a sebek jobb vérellátása gyorsítja a gyógyulást. A műtét során megbolygatott bélflórád helyreállítását pedig a rostos ételek támogatják.

A seb kezeléséről feltétlen konzultálj orvosoddal, de olyan alapvető szabályok betartása elengedhetetlen, mint az ülőfürdő mellőzése, az érintett terület folyamatos tisztán tartása, a kötés rendszeres cserélése, az UV sugárzás kerülése.

Intimitás

A kórház utáni első pár hónap a házas élet szempontjából leginkább az ismerkedés kezdeti fázisához hasonló: ismét eljött a lágy ölelkezések, simogatások ideje! Minden nagyon érzékeny és sérülékeny most az intim területeken.

A szakértők szerint, ha ismét szexuálisan aktívnak érzed magad, akkor sem árt, ha a szoptatás ideje alatt kerülöd a fogamzásgátló tablettát. Helyette inkább az óvszer használatát javasolják.

            Cikkünk folytatásában a szoptatásra, a fürdetésre és a nagyobb testvér bevonásának módjára is kitérünk.

Plézer Panna , 2017. augusztus 06.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?