A mamák terhessége nem befolyásolja a papák szokásait

Azok a fiatal nők, akik dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, vagy könnyű drogokkal élnek, általában felhagynak ezekkel a szokásaikkal, ha terhesek lesznek. Ám egy új tanulmány szerint a mamák terhessége nem befolyásolja a partner dohányzási vagy ivási szokásait.

Dr. Jennifer A. Bailey, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa szerint az eredmények kétségbeejtők és rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos a megelőzés szerepe.

Dr. Bailey és csapata úgy találta, hogy míg a nők a terhesség során erősen visszaszorították káros szenvedélyeiket, a gyermek megszületése után meglehetősen gyorsan visszatértek a terhességet megelőző szintre.

A kutatás kimutatta, hogy ha egy nő partnere a terhesség folyamán ugyanúgy iszik és dohányzik, mint azt megelőzően, akkor az asszony is hajlamos a terhesség alatt folytatni, vagy a szülés után nem sokkal visszaszokni káros szenvedélyeire.

A kutatásban 412 férfi és 396 nő adatait értékelték ki, akik 24 évesek voltak és hosszú távú magatartáskutatásban vettek részt. Közülük 77 férfinek és 131 nőnek született gyermeke az elmúlt három évben. Az újdonsült apák 35 százaléka fogyasztott alkoholt rendszeresen, partnerük terhessége alatt is. 20-30 százalékuk ugyanúgy folytatta a dohányzást is, ahogy partnerük terhessége előtt. De a dohányzó férfiak közül többen hagytak fel káros szenvedélyükkel a gyermekvárás ideje alatt, mint az alkoholt fogyasztók. A kutatók szerint a terhesség során a dohányzók aránya 42-ről 37 százalékra csökkent. Sajnos, a baba megszületését követő 10. hónapra viszont ismét 42 százalékra növekedett ez a szám.

A nőknek csak hat százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen ivott a terhesség előtt és ez a szám a várandósság ideje alatt 2 százalékra csökkent. Ám a szülés után három hónappal már ismét növekedés mutatkozott az alkoholfogyasztásban, és a gyermek 20 hónapos korára már ismét a terhességet megelőző százalékot érte el.

Minden tizedik nő fogyasztott marihuánát a baba megfogantatása előtt és hét százalékuk még a terhesség alatt is rágyújtott egy-egy cigarettára. Aztán a szülés után 2 évvel már ismét ugyanolyan szinten hódoltak ennek a szokásuknak, mint a várandósság előtt.

A kutatás eredményei rávilágítanak arra, mennyire fontos, hogy a férfiak figyelembe vegyék, partnerük terhessége során folytatott káros szokásaik milyen negatív kihatásokkal lehetnek.

Ha a fiatal apukák lemondanak, vagy jelentősen csökkentik szenvedélyeiket partnerük terhessége alatt és gyermekük megszületése után, azzal hozzájárulnak ahhoz, hogy az anyák is felhagyjanak a várandósság alatt és után káros szokásaikkal, ezzel pedig csökken a gyerekekre káros vegyi anyagok hatása és mennyisége is.

Forrás: www.canada.com

2008. május 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó