Kedves szülő, törődj magaddal is! 5 dolog, amire érdemes odafigyelni

Gyereknevelés, háztartás, munka, ügyintézés, bevásárlás, etetés - komoly teendők, amivel minden szülő szembesül, együtt él, megold, teljesít, kipipál. Igen ám, de ugyanilyen fontos magunkkal is törődni, akármilyen kevés idő áll rendelkezésünkre.

Enni, enni, enni!
 
Ezt valahogy hihetetlen könnyű kihagyni: elég egy kis reggeli sietség, ebédidőben becsúszott munka, még bébipapin élő kicsi, meg nem rendelt ebéd - számos ok és indok, hogy kihagyjunk egy vagy akár több étkezést, pedig nem éri meg, a nemevés  a teljesítményünkre is komolyan kihat. Egy kiadós reggelit bármilyen áron fontos beiktatni a reggeli programok közé: a közös étkezés mindig jó alaphelyzet a napi program megbeszéléséhez, arról már nem is beszélve, hogy a megszokás hatalma talán örökre szól és nem fogják a gyerekek sem kihagyni.
 
 
 
Saját idő
 
Talán a legkomplikáltabb ügy, hogy szánjunk magunkra némi időt, ráadásul olyasmire szánjunk időt, ami feltölt minket. Hogy ez mozgás, olvasás, barátokkal találkozás, koncert, játék, alvás, mozizás, bármilyen egyéb szórakozás, fontos döntés, a lényeg, hogy egyéni döntés egyéni igények alapján. A kikapcsolás, kötelességek és teendők száműzése rövid időre jótékony hatása felbecsülhetetlen és a gyerekek is jobban járnak, ha egy kicsit kipihentebb szülőt kap akár annak árán is, hogy délután, este vagy hétvégén kicsit nélkülöznie kell a szülőjét/szülőit - mert az már a netovább, ha közös kikapcsolódásra van lehetőség.
 
 
 
Bölcs belátás
 
A mumusok mumusa a tökéletességre törekvés minden szinten - lássuk be, lehetetlen vágyálom, nem lesz mindig minden kerek. Persze nagyon fontos előre nézni és törekedni arra, hogy jobbá tegyük az életünket, de érdemes hosszasan és együtt gondolkodni, megbeszélni, hogy mik a legfontosabb dolgok a családban, a családnak és azokra helyezni a fókuszt - kinek a vasalt ruha, kinek a közös program minden héten; másnak pedig a mozgás és az egészséges ételek beszerzése, főzése, nem vagyunk egyformák. Nem mellesleg, ha ezt tisztázza a család, akkor rengeteg konfliktushelyzet is kikerülhető.
 
Nevessünk néha magunkon is
 
Kapcsolódik a tökéletességre törekvéshez: a legjobb szándékkal is csodálatos bakikat lehet lőni egy gondosan kitervelt ajándékkal, egy rosszul szervezett meglepetéssel, 50 fokos vízben mosott angórapulcsival, új recepttel készült elsózott vacsorával, eltévesztett évfordulós időponttal -  bár sírni lenne kedve a szülőnek, hogy bármennyire igyekezett, nem úgy sült el a dolog, ahogy szerette volna, nem érdemes nagyon szigorúnak lenni magunkkal, hanem nevetni egy jót és persze tanulni a történetből (ha van mit). Csak lazán!
 
 
 
Egy fontos ügy
 
Mindenkinek van egy fontos ügye: saját indíttatásból, élményekből, traumákból, a gyerekek kapcsán - álljunk mellé akármilyen kicsi szinten és segítsük, ez nem feltétlenül jelent anyagi terhet vagy különösebben sok idő ráfordítását, a mai kommunikációs csatornákban dús világban néha egy jó helyen, jókor elszórt információ, kérés, figyelemfelhívás is sokat tud segíteni, ha pedig sikerül a gyerekeket is bevonni ebbe, sokat tanulhatnak egymásról, az empátia szükségességéről, arról, hogy segíteni jó és fontos és az is, hogy kiálljunk amellett, amiben hiszünk. Azzal, ha egy számunkra fontos ügyet felkarolunk, saját magunkba és az ügybe vetett hitünk is erősödik.
 
Ti hogy figyeltek magatokra?
bambina , 2015. február 04.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó