Már az előemberek is megosztották a gyerek körüli teendőket

Már a modern ember elődje is - a majmokhoz képest - nagyobb gyermekeket hozott a világra. Ezt a tényt hozta fel bizonyítékul egy amerikai kutató arra, hogy a korábban feltételezetteknél hamarabb jelentkezett a gyermeknevelésben a munkamegosztás.

Jeremy DeSilva, a Bostoni Egyetem munkatársa kutatásai során többek között fosszilis csontokat, korábbi tanulmányokat, valamint az emberszabású majmok agytérfogatának méretével foglalkozó modelleket vizsgált. Eredményeit az amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában mutatta be.

DeSilva szerint a ma születő gyermekek anyjuk súlyának hat százalékát nyomják. A csimpánz-újszülöttek viszont csupán az anya súlyának három százalékát. A nagyobb gyermek világra hozatalához a szülési technikák, az energiaháztartás és a mozgás megváltozása volt szükséges a tudós véleménye szerint.

A kutatók szerint a viszonylag nagyobb születési súly együtt járt a felegyenesedett járással és azzal, hogy a család több tagja is részt vett az újszülött ellátásában.

DeSilva többek között az Australopithecus comb- és bokacsontjait vizsgálta - írja az MTI. Ez az előember mintegy hárommillió évvel ezelőtt élt, újszülöttjei az anya súlyának öt százalékát nyomták - többet, mint a majomgyerekek és kicsivel kevesebbet, mint a mai embergyerekek.

A 4,4 millió évvel ezelőtt élt Ardipithecus újszülöttjeinek súlya viszont még a majmokéhoz volt hasonlatos.

Babanet / MTI , 2011. január 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó