Szülők és szeretők egyszerre

Szokásos hétvégi jelenet: eltörött a kedvenc kisautó, dinoszaurusz, malacorr, fúrótorony, mire anyuka: - Ne sírj, apa majd megjavítja. Pár perccel később immár az apuka felé fordulva: - Apa, délután ugye tényleg megcsinálod?

Szinte mindennapos ez a párbeszéd, de keressük csak meg benne a hibát! Bizony, megvan! Gyakran előfordul, hogy a szülők akkor is Apának és Anyának szólítják egymást, amikor kettesben vannak, pedig szakemberek szerint ez nem túl jó ötlet.

Az életünkben jelenlévő szerepeket nagyon nehéz összeegyeztetni: legyünk határozott, magabiztos munkaerő, törékeny, bájos nő, jó szerető, igényes háziasszony, és még anyuci pici lánya is néha. Ha ebbe a körbe bekerül még az anyaszerep is, az aztán minden eddigi rendszert fel fog borítani. Sajnos könnyen előfordulhat, hogy új szerepünk éppen a „szerelmes feleség” attitűdöt fogja kiszorítani.

Egy ilyen változás előbb-utóbb mindenképp következményekkel jár. Természetesen az teljesen normális, ha egy ideig a kisbaba köti le minden figyelmünket, de egy idő után vissza kell találnunk arra az útra, ahol a szülők mellett házaspár is vagyunk.

Néhány tipp, hogy ez könnyebben menjen!

 • Ne szólítsátok egymást Apának és Anyának, ha kettesben vagytok. Hiszen a gyerek születése előtt sem tettetek így. Helyette elevenítsétek fel a régi, kedves becéző szavakat, vagy mondjátok ki egymás keresztnevét. Talán korábban nem is nagyon tettetek így.
   
 • Amikor hazaértek, üdvözöljétek először a párotokat. Persze, a gyerek biztos azonnal el akar mondani valami fontos dolgot, de egészen nyugodtan megmondhatod neki: kérlek, várj egy pillanatot.
   
 • Tegyetek zárat a hálószoba ajtóra. A bezárt ajtó fontos üzenetet hordoz: a személyes teret tisztelni kell. Ezt jó, ha a gyerek is megtanulja.
   
 • Néha elégedj meg azzal, hogy „elég jó” szülő vagy, és nem tökéletes. Vedd néha kicsit lazábban a dolgokat, ne akarj mindent szuperül csinálni. Az így felszabaduló időben pedig bújjatok össze, nézzetek meg egy filmet.
   
 • Kérj segítséget! Emlékszel, hányan mondták, hogy csak szólj, ha segítség kell? Itt az idő behajtani ezeket az ígéreteket. Bízd rá nyugodtan a gyereket a nagyszülőkre, a barátokra, akár csak pár órára is, ti pedig menjetek el egyet sétálni a közeli parkba, fagyizzatok, nevessetek mint rég. A mosogatnivaló is meg fog várni.
   
 • A legfontosabb azonban mindezek közül: akard, hogy legyen kettesben eltöltött idő. Ha a vágy megvan, igenis ki tudtok találni olyan apróságokat, melyekkel azt közvetítitek egymásnak: ugyanolyan fontos vagy számomra, mint régen.

Nektek milyen tippeitek vannak arra, hogyan legyetek több időt kettesben?

Mátyás Lara , 2014. augusztus 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó