Útmutató feleségekhez

Majd’ 20 évnyi együttélés után is gyakran kívánom, hogy bárcsak lenne egy könyvecske, melyben a férfiak számára útmutatót adnak a felségekhez - barátnőkhöz, kolléganőkhöz, lánytestvérekhez stb. Persze nyilván vannak okos tanácsadó kiadványok, de le merném fogadni, hogy ezeket szinte kivétel nélkül mind férfiak írták. Ezért most én vállalkozom erre a lehetetlen küldetésre.

Ha pasi lennék, akkor talán azt a címet adnám az útmutatómnak, hogy ,,Így neveld a házisárkányodat”, de mivel nőből vagyok, ezt nagyon ronda dolognak tartanám, ezért  inkább ezt hagyjuk is. Ugorjunk inkább az érdemi részre.

 1. Ha a nő azt mondja: ,,Nincs semmi bajom.”

  Naná, hogy van baja. De azt akarja, hogy Te jöjj rá, kedves férfiú, mi lehet az. És ha már rájöttél, akkor tegyél ellene, oldd meg a problémát. Elvégre Te vagy a herceg a fehér lovon!

  Tapasztald ki, hogy a veled kapcsolatban lévő feleség - barátnő, kolléganő stb. - hogyan is lel vigaszra. Vannak, akik baj esetén dédelgetésre, tutujgatásra vágynak - NEM szexre –vagy nem feltétlenül arra -, néhány kedves szó, ölelés elfújja a viharfelhőket. Ha viszont a Te nőd azt szereti, hogy hagyod kicsit bezárkózni, elbújni a világ elől, akkor engedd meg neki. De légy kéznél!

  Fontos, hogy ne a magad habitusa szerint intézd a vigasz-nyújtást, hanem a partnered igénye szerint.
   
 2. Szeretünk hangosan gondolkodni

  Ha egy problémát, eseményt, történést, bármit - de tényleg bármit - szeretnénk elmesélni, akkor Te, rendíthetetlen férfiú, hallgasd meg! Nem kell beleszólni, nem kell kéretlen tanácsokat adni – annak különben sincs semmi konstruktív hatása, ha azt dünnyögöd az orrod alatt, hogy ,,de miért nem mondtad meg ott és akkor a főnöknődnek, hogy a Manci 2 órán át ebédelt és azért csúsztatok meg a heti jelentéssel?” Ez nem segít, és nem is azért beszéljük el ezeket, hogy bizonyíthasd problémamegoldó képességeid. Mi egyszerűen csak szeretünk beszélni, hangosan átgondolni.

  Ugyanakkor azt nagyon utáljuk, ha nem figyeltek arra, amit mondunk.
   
 3. Ne kezeld a nőt gyerekként!

  Fórumokon járva számtalanszor olvasom, hogy egy-egy adásvételnél azt írja a nő: ,,Stopizhatnám egy kicsit? Még megbeszélem apával”. És itt nem a saját apjára gondol, hanem a vele kapcsolatban élő és vele mindenben egyenrangú férfira. Mert erről szól a házasság, nem? Egyenlő félként igazgatjuk a közös háztartást, neveljük közösen a gyerekeinket, nincs okunk úgy érezni, hogy engedélyt kellene kérnünk egy textilpelenka vásárlásához, és visszafojtott lélegzettel várni, hogy Te, kedves pátriárka, igent mondasz-e rá.

  Sose bánj lekezelően a pároddal.
   
 4. Nincs rajtunk ON és OFF gomb

  Annyiféle szerepnek kell egy nőnek megfelelnie. Anya, nő, társ, kolléga, háziasszony, menedzser, koordinátor, ápolónő, mediátor, katasztrófa-elhárító… Ugye világos, miről beszélek? De néha nem könnyű egyik szerepből átbillenni a másikba. Engedtessék meg nekünk, hogy ha éppen az egyik funkciónk van előtérben, akkor az a másik rovására mehessen. Ha egész délután a gyerekeket korrepetáltuk matekból, nyelvtanból és környezetből - néha érthetetlen számomra, hogy mit is tanulnak egész nap az iskolában -, akkor lehet, sőt biztos, hogy magától nem teremtődik rend és tisztaság. A fontossági sorrend eldöntése hadd legyen a saját jogkörünk, és Te, kedves Ház ura, ne gondold, hogy rossz főnökként ezért kioktathatod a párodat. Ha mégis megteszed, akkor viszont ne csodálkozz, ha visszaszól, agresszívvá válik, sárkányosodik vagy sírni kezd.

  Inkább kérdezd meg: tudok valamiben segíteni?

Kedves férfiak, biztos vagyok benne, hogy a fentebb leírtak semmi újdonságot nem hordoznak a számotokra, hiszen sokszor hallhattátok már feleségetektől, lánytestvéretektől, anyukátoktól, a szomszéd lánytól, bármelyik nőnemű ismerősötöktől. De talán egyszer meg is jegyzitek majd, a mi legnagyobb örömünkre és elégedettségünkre.

Nőtársaim, bővítsük a sort - és aztán terjesszük az útmutatót szórólapokon és óriásplakátokon is!

Zsuzska

Zsuzska , 2012. május 21.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(6 hozzászólás) 

2012 05 22. 10:01
Na akkor
1, Nem vagyunk gondolatolvasók nekünk a SEMMI BAJOM azt jelenti semmi bajom. szívesen megteszek bármit a kedvesem boldogságáért csak mondja meg.
2, (itt már maga a cikk író is ellent mond magának :D) Ezt írja : hallgassuk meg , Ne oldjuk meg , figyeljünk oda! NA most minek figyeljek oda a GONDOLKODÁSRA ha nem adhatok tanácsot és jót nem mondhatok? :D Engem nem zavar,hogy elmeséli ,hogy a Jolánka lefeküdt a Józsival aki Béla Huga csak éppen nem érdekel! Szóval beszéljetek ,de ne várjatok figyelmet felesleges dolgokra. ( beszélnétek inkább arról mi a bajotok "1.-es pont" bezzeg azt találjuk ki...
3,
Nálunk ez a jelenség nem áll fent. De vannak nők aki korlát nélkül nem tudnak uralkodni és csak költenek :) Ebből fakadhat a 3. pont.
4. Ezintén nem érzékelem ezt a mi kapcsolatunkba mert igaz hogy több házi munka jut a páromra ,de amibe tudok segítek. Szóval itt fent a cikkben az valóban nem jogos elvárás.
csók a hölgyeknek
→ válasz erre
2012 05 22. 10:47
Köszi darel :)

Amúgy a 3. pontban szerintem nem a férfi kezeli a nőt gyerekként, hanem a nő saját magát... úgy kell neki :)
→ válasz erre
2012 05 22. 21:09
Zsuzska, az 1) ponttal nem értek egyet. Nem így működnek a pasik :-) Magyarázhatjuk nekik ítéletnapig, csak semmi értelme. Érdemesebb nekünk megtanulnunk "férfiérthetően" kifejeznünk magunkat. Sok gondnak vesszük elejét és ők is nagyra értékelik (mármint a rendes pasik :-))). Ők biza ideggörcsöt kapnak attól, hogy "...naaaa??? Mit látsz rajtam...?"
inkább: - Nézd, milyen szép ez az új kékpöttyös felső, olyan szép vagyok benne! Ugye?
"Semmi bajom..." helyett: "Olyan otrombának éreztem, amikor ezt meg ezt mondtad...",
vagy nem jó: "ááá, nem kérem ezt a sálat szülinapomra" (mert akkor tuti, hogy nem fogja megvenni...); inkább: "nagyon tetszik ez a sál, úgy örülnék, ha meglepnél vele, vagy esetleg anyukád meglephetne vele a szülinapomra".
→ válasz erre
Összes hozzászólás (6) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó