15 DOLOG, AMIT MINDEN LÁNYOS APÁNAK TUDNIA KELL

Ha apaként fontos neked, hogy közel kerülj a lányaidhoz, hogy jó példával járj előttük, hogy egyáltalán férfiként szót érts velük, akkor ez a cikk neked szól. Elmondjuk, mik azok a dolgok, amiket mindig szem előtt kell tartanod.

15 DOLOG, AMIT MINDEN LÁNYOS APÁNAK TUDNIA KELL

Justin Ricklefs, a Medium A Parent Is Born szerzője négy lányt (és egy fiút) nevel, így igazán sok tapasztalata van abban, milyen lányos apának lenni. Írásában elmeséli, mi az a tizenöt legfontosabb dolog, amit megtanult az apa-lánya kapcsolatokról.

#1 Legfőképp szeretetre vágynak

Sok mindenre vágynak a lányaid – útmutatásra, ajándékokra –, de mindennél fontosabb számukra, hogy törődj velük, éreztesd, hogy szereted őket és fontosak neked. Tudniuk kell, hogy akármit is csinálnak, ha hibát hibára halmoznak is, a te szeretetedre mindig számíthatnak.

#2 Befolyással vagy a későbbi párválasztásukra

A lányoknál a gyerekkorban kialakult apakép fontos szerepet játszik abban, hogy felnőttként milyen férfit választanak maguknak társul. Nem véletlen, hogy sok kislány, amikor megkérdezik tőle, kihez szeretne feleségül menni, rögtön az édesapjára mutat. Ijesztő lehet a gondolat, hogy ennyire nagy hatással vagy a lányod jövőjére, de éppen ezért olyan fontos jó apának lenni.

15 DOLOG, AMIT MINDEN LÁNYOS APÁNAK TUDNIA KELL
Legyél jelen az életükbenFotó:  Gettyimages.com

#3 Hallgass velük olyan zenét, amit ők szeretnek

Az apa-lánya kapocs erősítésében sokat segít, ha azt mutatod, figyelsz az őket érdeklő dolgokra. Hagyd, hogy ők válasszanak zenét az autóban, és közösen rázzátok a fejeteket a ritmusra, akár Taylor Swiftről, akár One Directionről van szó.

#4 Szemmel tartják, milyen a viszonyod az édesanyjukkal

Ez kétségkívül a legfontosabb pont a tizenötből. A gyerekek alapos megfigyelők, és folyamatosan szemmel tartják a szüleiket. Megjegyzik, hogyan viselkednek egymással a szülők, és jókora negatív hatással van a személyiségükre, ha azt látják, hogy folyamatosan vitázol a pároddal, elhanyagolod, semmibe veszed a kéréseit. A lányaid iránti szeretet az édesanyjuk iránti szeretetben is megmutatkozik. Sohase hanyagold el a párodat még a gyerekeid kedvéért sem, és ne hagyd, hogy a családi élet nyüzsgésében kimúljon a szerelem lángja kettőtök között.

Ezt már olvastad? 4 dolog, ami csak azokkal a gyerekekkel történik, akikkel ordibálnak a szülei

#5 Kamaszként is állj mellettük

Kisgyerekkorban az apák és a lányok gyakran elválaszthatatlanok, tinédzserkorban azonban az apa sokszor inkább zavaró tényezőnek tűnik egy lánygyerek életében. Sok apa ezért ilyenkor inkább hátralép egyet, és hagyja, hogy megszűnjön a korábbi kötelék. Pedig kamaszkorban is ugyanúgy szükségük van arra a támaszra, amelyet egy apa tud nyújtani a számukra. Éreztesd velük, hogy bármikor megbeszélhetik veled a problémáikat, és továbbra is szívesen töltesz velük időt.

#6 A lányoknak is fontos a testmozgás

Nem csak a fiúk lehetnek jó sportolók. A lányokat ugyanúgy megtaníthatod rá, hogyan csináljanak felüléseket, vagy fussák veled együtt körbe a háztömböt. A testi és szellemi egészséghez fontos a rendszeres testmozgás, ezért érdemes hamar megtanítani őket a sportolás örömére. Hagyd a hercegnős és divatbabás sztereotípiákat, és nevelj erős lányokat!

#7 Tedd emlékezetessé a gyerekkorukat

Fontos, hogy minél több élményben legyen része a gyerekeknek, amikre aztán később nosztalgiával és örömmel gondolhatnak vissza. A legrosszabb az unalmas, négy fal között eltöltött gyerekkor. Nem kell azonban drága és bonyolult dolgokra gondolni. A legegyszerűbb közös családi programok, mint a kirándulások vagy a péntek esti filmnézés is megannyi örömöt adhatnak, és erősíthetik a közted és a gyerekeid között lévő kapcsolatot.

A cikk teljes terjedelmében a divany.hu oldalán olvasható

2020. március 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó