7 tipp, ami a gyermeket és az apukát közelebb hozza egymáshoz

„Anya csak egy van!” – így szól a mondás, de mi elkötelezett hívei vagyunk a papa-baba kapcsolat ápolásának is, hiszen szerintünk két szülőtől kaphatja meg a gyerkőc együttesen mindazt, amire szüksége van. Most nézzük meg, mik is azok a dolgok, amik közelebb hozzák egymáshoz kettejüket (segíts nekik!).

7 tipp, ami a gyermeket és az apukát közelebb hozza egymáshoz

Egy 2012-es statisztika szerint nem is olyan rémes a helyzet: 16%-kal több apuka marad otthon a gyerkőccel, annak születése után, a korábbi évtizedekhez képest. Talán a nők egyenjogúsági vívmányai is erősítik a tendenciát, hiszen a legtöbb állás ma már nem nemhez kötött – mondjuk ezzel nem feltétlen értünk egyet, de az biztos, hogy az apukák otthoni feladatvállalására pozitívan hatott ez a folyamat!

Azt is be kell látnunk, hogy bár van benne némi igazság, hogy a férfiak egy része hajlamosabb a lustulásra, de ami ennél is inkább jellemző az az, hogy mi nők; immáron anyukák mindent a kezünkben akarunk tartani, mindent magunk akarunk csinálni és sokszor nem csak gondoljuk, de éreztetjük is a másikkal, hogy mi sokkal jobban tudjuk csinálni azt – értve ezt mindenre, ami a babával kapcsolatos. Bizonyos pároknál azt tapasztaljuk, hogy a pelenkázást, popsi ápolást nem; csak a kakis pelus kidobását bízzák a pasira.

Kedves Anyukák, tessék hagyni kibontakozni az apukákat is, és kedves Apukák, íme ennek a módja:

  1. Alakítsatok ki saját rituálékat: például az esti altatás előtt vedd kezedbe a picit és vidd ki pár percre a szabad égre, hogy a csillagok alatt, a holdfényben búcsúzhass el tőle és kívánhass neki jó éjszakát!
  2. Ne félj kimutatni az érzelmeidet, babusgatni, puszilgatni, meghatódni, ha olyat tesz!
  3. Mondj történeteket a babádnak, lehet az valódi mese, vagy ha már picit idősebb, akkor mesélj neki a Te gyerekkorodról, arról; mivel és hogyan játszottatok akkoriban, milyen tévés sorozatok voltak, milyen szuperhősök… stb. Közelebb tudja magához érezni a „kicsi éned”, és ezáltal Téged is.
  4. Dicsérd a gyermeked! De ne csak a „szemébe”: a gyerekek imádják a titkokat és kihallgatni a felnőttek beszélgetését: beszélj szeretettel és elismerő szavakkal; dicsekedj a barátaidnak, hogy milyen szuper kilányod/kisfiad van, akkor, amikor ő is hallja!
  5. Építs ki bizalmi kapcsolatot szemed fényével, hallgasd meg mindig és próbáld beleérezni magad a helyébe, úgy adj tanácsot!
  6. Beszélj Neki a munkádról! Már egy egyéves porontyot is érdekel, hol járt apa, mit csinál éppen (például, amikor a háztáji munkád végzed), a nagyobbaknak pedig a hivatásodról is mesélhetsz. Én mindig szívesen hallgattam Édesapámat, amikor beszámolt róla, aznap mi történt a cégnél; fontos embernek láttam, és azáltal, hogy megosztotta velem, mit is csinál, magamat is fontosnak érezhettem!
  7. Állj ki a párod mellett mindig, a gyereknevelési kérdésekben! Ne játszatok „jó zsaru-rossz zsarut”, hiszen ha azt látja a lurkó, hogy meghazudtolod vagy megcáfolod az édesanyját; lehet, h nem fogja majd annyira tisztelni (és esetleg később a nőket sem). Ha kettesben vagytok is a fiaddal/lányoddal, akkor is állj ki e mellett és próbáld elmagyarázni neki, mit miért tesztek.

Ti mit tapasztaltok, milyen a viszony a kicsi és az apja között? Lehetne még javítani rajta, vagy tökéletes?

 

Plézer Panna , 2017. augusztus 22.
 
 
 
Címkék:  

apaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó