AZ APÁK UGYANOLYAN JÓL GONDOSKODNAK A GYEREKRŐL, CSAK NEM HISSZÜK EL NEKIK

Mennyire érzed magad egyedül anyukaként? Milyen részt vállal a gyereknevelésből a párod? Az apaforradalom itt zajlik körülöttünk, ám még mindig egy sor vitás kérdésre kell választ kapnunk. Hogy változik a férfiak szerepe a családban, és miért akarják maguk mögött hagyni a rájuk erőltetett macsó viselkedést? Erre keressük a választ új sorozatunkban.

 
 

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia nonprofit szervezet alapítója, maga is két kislány édesapja, több mint húsz éve foglalkozik az apaság kérdéseivel. Még akkor kezdte kutatni ezt a területet, amikor hazánkban teljes értetlenség övezte a modern, gondoskodó apa gondolatát. A megrögzött mintát követtük: az apa dolgozik, eltartja a családját és csak minimálisan vesz részt a gyereke életében, az anya pedig otthon marad a gyes idejére, majd visszatér a munka világába. Nem volt szokás az apás szülés, sőt a férfiakat sokszor az újszülött közelébe sem engedték. Az óvodás- és iskoláskorban az apa volt a nemtörődöm rossz zsaru, aki az újságja mögül odamorogta: kérdezd meg anyádat, utóbbi pedig az önfeláldozó, gondoskodó, teljes időhiányban és fáradtságban úszó, szinte egyedülálló szülő.

Aztán a dolgok elkezdtek változni, begyűrűzött a nyugaton elkezdődött apaforradalom. A férfiak egyre több részt vállalhattak a család életében, amire egyébként nekik éppúgy szükségük van, mint az anyáknak. Az apák külön újságokat, online felületeket böngésznek, s miközben a Playboy megszűnt létezni, az apasággal foglalkozó magazinok egyre népszerűbbé váltak. Mi pedig itt ülünk a változás elsöprő szelében, és László segítségével válaszokat keresünk a miértekre.

Nyugat-Európában, az angolszász és a skandináv országokban a hetvenes években indult el ez a lassú folyamat. Ekkor már beengedték az apákat a szülészetekre, és megszületett a felismerés, hogy ez nagyban segíti a szülést és az anyákat. Elkezdődött egy újfajta gondolkodás, egyfajta apaemancipáció, ahol a férfi nem másodrangú szülő. Nem véletlenül van két szülője az embernek, mindkettőre nagy szükség van az egészséges fejlődéshez – fejti ki a szakértő. Ez a gondolatvilág és mozgalom az elmúlt 15-20 évben szivárgott be Magyarországra, és körülbelül öt éve robbant is, azaz mára megkerülhetetlenné vált a téma. Változott a pszichológia, a kórházak hozzáállása, még a hollywoodi filmekben is megjelent a gondoskodó, szerető apa képe.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

 
 
2021. február 15.
 
 
 
Címkék:  

apaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó