Bloggerek az apaságról: apablogokat ajánlunk

Az Apanet nevű facebook oldalon sok-sok apatéma gyűlik, többek között magyar apablogok is a szemlézés részei. Klassz olvasnivalók, ajánljuk őket.

Éljenek az apák, akik hallatják hangjukat s rajtuk keresztül kicsit azt is megismerhetjük, milyen apának lenni.

 

Papinapló

Gumikrumpli naplóját Mimóról bő  egy évig olvashattátok itt a Babaneten, első gyerek, első rácsodálkozások, felismerések és kalandok, az egész annyira személyes és nyitott, hogy néhány poszt után úgy érezhetjük, hogy egészen közelről szemléljük a kiscsalád történetét s gumikrumpli valójában nekünk-velünk gondolkodik hangosan. 

"Megvolt az első néhány apa-fiú óránk. Az elején általában csak fetrengtünk, de aztán Rinya úr elkezdett nyekeregni, így magamra vettem. Kölyökkoromban sokat laktam Papa pocakján, így emlékszem rá, hogy ha ritmusra mozgatom a testem, a rajta fekvő gyerek azonnal megnyugszik. Így tulajdonképpen a közös kalandjaink nagy, közös ritmusos henyélések lettek."

Apapara

Pszichológus és apa blogja, kifejezetten szórakoztató, ahogy ezek határmezsgyéjén lavírozik Szél Dávid, a blog szerzője. Apapara c. könyvét már ajánlottuk korábban (a könyv a korábbi blogposztok alapján készült), posztjai tanulságosak, rendszeresen érzékenyítőek, rendszeresn a nagy képet vizsgálva jut el az egyénig, így komplex képet kapunk fontos témákról, megnyugtató, hogy ő is humorral old fel dolgokat. A non plus ultra, hogy jelenleg második gyermekével gyeden van s ilyen tapasztalatairól is sokat mesél. Nehéz lenne 3 mondatot idézni pont azért, mert nem igazán kiemelhetők a részletek a kontextusból, így saját bemutatkozása került ide:

"Pszichológus vagyok és apa. Utóbbival kapcsolatban ezt a blogot olvasva szerintem egész sok kiderül. Ha viszont az előbbi is érdekel, akkor látogass el a honlapomra."

 

Világetető

A világevő gasztrobloggere, Jókuti András apablogja elsősorban apablog és egyelőre főleg gyerekdalokban vagy cuki fotókon jelenik meg az evés-téma (bár nagyon várjuk, hogy a hozzátáplálásról s receptekről is sok bejegyzés szülessen), praktikus holmik, az élet nagy kérdései és időnként kitekintés a nagyvilágba, természetesen itt is a gyerektémák kerülnek elő.

"Annál nincs gyönyörűbb, miközben valószínűleg te is épp a könnyeiddel küzdesz apaként, amikor odaadják a feleségednek a gyereketeket. Helyére kerül.
Ez is beégett a retinámba, a jelenet és az az arckifejezés, ahogy először ’látótávolságba’ kerül anya és gyereke."

 

Apává vált

Y-generációs apa első gyermekéről, családról, az apaságról szóló heti bejegyzései személyes vallomásokkal, már-már olyan, mint egy titkos naplót olvasnánk. Morfondírozások az apává válás folyamatának mozzanatairól.

 "Magáról a szülőségről amit leginkább nem gondoltam, az az, hogy attól, hogy az ember szülő lesz, nem fogja hirtelen misztikus módon megtudni, hogy hogyan csillapítsa a lázat, melyik cipőt érdemes megvenni, beadassa-e a Rotát, estebé..., valójában nem lesznek meg a válaszai mindenre. Ember marad továbbra is. Csak most már szülő is. "

bambina , 2016. május 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?