Egy 3 gyerekes apuka tanácsai a fiús anyáknak

            Thomas Matlack-nek két házasságából három gyermeke született. Bár mindig is azon a véleményen volt, hogy az Édesanyák pótolhatatlanok és „ügyesebb” szülők, mint az apukák, kamaszfia nevelése közben jó néhány tapasztalatot felszedett, amit most szívesen megoszt Veletek.

Egy 3 gyerekes apuka tanácsai a fiús anyáknak

  1. Légy ösztönös (és kevésbé emocionális)!

A nők (és a kislányok) érzelmi skáláján több száz „szín” létezik, míg a pasik (főleg a tizenévesek) mindössze pár hangulati állapottal működnek: öröm, idegesség, szomorúság. Anyaként próbáld megkímélni a gyermeked attól, hogy folyton áttold rá a saját érzelemvilágod, egyszerűsítd le a kettőtök kapcsolatát: ha a kisfiad valami rossz éri, nem biztos, hogy lelkizni akar órákon át, valószínűbb, hogy egy olyan szimpla dolog, mint a kiskocsijával való játék; feldobja – és a helyzet pillanatok alatt meg is oldódik.

  1. A gyerkőc testére figyelj, ne a szavaira

Az előző tanácsból következik, hogy a kissrácok testbeszéde és viselkedése sokkal többet elárul aktuális hogylétükről, mint a szavaik. Ha egy lurkó vidáman ugrándozik fel-le, vagy épp hangoskodik, az normális, viszont ha leszegi a fejét és vállait, és túlságosan csendben van, az gyanús. Azt is tapasztaltam, hogy az ölelés sokszor mindenre gyógyír!

  1. Igen: most tényleg miden a „nagydolog” elvégzéséről szól!

A kislányok általában kb. fél évvel korábban rászoknak a bilire, mint a fiúk. Ha viszont egy apró pasi egyszer elkezdi a „szobatiszta” életet, hatalmas sikernek éli meg azt és a napja fénypontja, ha telerakja a bilit. Márpedig ha így van, miért is ne osztaná meg ezt az élményt az egész családdal? A kisfiamnak tök mindegy, hogy épp a vacsihoz készülődünk, vagy a reggeli rohanás közepén tör rá a szükség, megfogja a kezemet, és már visz is magával; a fürdőben pedig kommenteli, hogy épp hogy áll az ügy. De ez teljesen normális, hatalmas lépés ez a gyermekek fejlődésében!

  1. A szuperhősök nagyon is fontosak – ezt kéretik komolyan venni!

Az apróságoknak szükségük van a hitre, hogy létezik egy mindenek felett álló JÓ erő. Minden kisfiú választ az általa ismert hősök közül egyet, és azután az lesz a példaképe. Az én fiam batman-mániás, a bábukon kívül van egy rakat batman-es pólója, zoknia, és jelmeze is (amit bármikor hajlandó felvenni, akárhova is indul a család). A pozitív minta a személyiségfejlődés egy kritikus pontja; hagyd, hadd élj ki magát a kicsi!

  1. Ami számodra értelmetlen játék – számukra kitűnő szórakozás

A kissrácoknak a szabályok nem igazán fontosak, a saját kis elképzeléseik szerint, hatalmas fantáziájuk segítségével újabb és újabb játékokat találnak ki, amibe beavatják pajtásaikat is. Ne próbáld meg megérteni a móka lényegét, egyszerűen csak engedd meg, hogy azt tegyék, amit szeretnének – persze, amíg az nem veszélyes. Hidd el, garantáltan kifárad estére a lurkód és boldogan fog álomba szenderülni!

  1. Győzni jó, de kevésbé központi kérdés, mint azt hinnéd!

A kiskrapekokban erősebb a rivalizálás, a versenyszellem, mint a csajokban – ez persze vitathatatlan. Ám, azt is jó, ha tudod, hogy sokkal kevesebbet szomorkodnak azon, ha veszítenek, vagy hibáznak, inkább tanulnak az esetből, leporolják magukat és már indulnának is neki rögtön az újabb próbának. Az anyukáknak nehéz megállni, hogy ne dramatizálják túl a csalódásokat, pedig nem szabad!

            További hasznos tippeket itt olvashatsz Thomas tollából:     

 

Plézer Panna , 2017. július 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?