Ezért olyan különleges az apa-lánya kapcsolat

Az édesapák szerepe a gyermekek életében rendkívül fontos és ez különösen igaz a lány gyermekekre. Egy kislány számára az édesapa jelenti az elsődleges férfi példát. A hercegről való álmodozáshoz ugyanis kell egy igaz király képe alapnak.

Éppen ezért szükséges, hogy apa és lánya között egy egészséges és szerető kapcsolat alakuljon ki, hiszen a leendő nőt ez a kötelék kiemelkedő módon fogja formálni.

Az apai jelenlét fontossága gyermekkorban

Ezért olyan különleges az apa-lánya kapcsolat

Szinte tagadhatatlan, hogy a kislány életében az első szerelmet az édesapa testesíti meg. Az apán keresztül fogja felfedezni, hogy milyen is a férfi viselkedés, a férfi gesztusok, hogy milyennek kell lennie egy férfinek. Ha egy lánygyermek szerető és védelmező édesapa mellett nő fel, akkor a férfiakról alkotott képe is teljes és pozitív lesz és sokkal könnyebben fog kialakítani párkapcsolatokat felnőtt nőként. Jobban fogja tudni, hogyan kell nőnek lenni egy férfi mellett.

Az apamodell az elmúlt évtizedekben sokat változott és a gyermek nevelésében mondhatni egyenlő félként van jelen az édesanya mellett az apuka is. A születéstől kezdve be van vonva a kicsi életébe, pelenkáz, fürdet, ringat és megnyugtat. Az a kép, amikor csak az édesanya foglalkozik a kicsivel és teljesen kimerül a nap végére, amely kis szünetekkel tűzdelve egy örökkévalóságnak tűnik, kezd teljesen szertefoszlani.

Nélkülözhetetlen szerep a gyermek fejlődésében

Fontos, hogy a gyermek életének minden szakaszában jelen legyen az édesapa, mint aktív résztvevő. Az apa, aki játszik, kommunikál a kislányával, tanítja őt és érzelmeket oszt meg vele, lehetővé teszi számára, hogy felnőttként magabiztos és kiegyensúlyozott nővé váljon.

Természetesen a kezdeti szakasz egyszerűbb, hiszen a kislánynak csupán szeretetre, sok nevetésre és játszásra van szüksége. Ilyenkor az apuka a szuperhős. Aztán elérkezik a tinédzser kor, a hormonális változások, a felnőtté válás felé vezető út, amikor a lány hajlamos eltávolodni az apukától, mert az már kevésbé tudja megérteni, ilyenkor mi történik.

Pedig ilyenkor is kritikus az apa szerepe, támogatása és védelmezése. Fontos, hogy törekedjen a lány megértésére és fenntartsa a kapcsolat erősségét. Hogy biztosítsa a leányát róla, mindig mellette van, és rá bármikor számíthat. Annak tudatában, hogy egy erős váll áll mögötte, a kamasz lány könnyebben tudja venni az élet akadályait.

A felnőtt nőben jelen van édesapja hatása

Az apa szerepe tehát esszenciális ahhoz, hogy a kicsi lányból magabiztos nő váljék, aki képes két lábbal megállni a földön. A nyelvi megerősítés, bátorítás, a folyamatos jelenlét, a védelem, az odafigyelés és odaadás hozza létre majd azt a nőt, aki soha nem fog kételkedni önmagában, képességeit a lehető legjobb módon kamatoztatja majd és helyt fog állni az élete bármely területén.

 

A cikk forrása: tudasfaja.com

2020. január 23.
 
 
 
Címkék:  

apaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó