Jó apa akarok lenni! Mit tegyek?

Apának lenni sem könnyű. Hányan gondolkodtok el azon, hogy milyen út vezet az apasághoz pocakban fejlődő magzat nélkül? Hányan kérdezitek meg a leendő vagy a már apától, hogy hogyan tud helyt állni, amikor neki kell erősen tartania a családot, gondoskodóan és védelmezően bolyongani az egyébként viszonylag ijesztő új terepen, ahol nehezen fér össze a hideg racionalizmus az érzelgős félelmekkel…

Mert a férfinak helyt kell állnia? Mert a nőnek is helyt kell állnia a terhesség és a szülés alatt? Valóban, mindenkinek helyt kell állnia, ki-ki a saját szerepében. Ugyanakkor szomorú azt látni, hogy sok családban kerülnek konfliktusba egymással a szülők csupán csak abból kifolyólag, hogy valaki nem érti, nem ismeri a szerepét, és mindketten aggódnak, haragszanak, kétségbe esnek, ahelyett, hogy megtanulnák, mit is kell csinálni, s azután csinálnák boldogan együttműködve.

Az „apa-coach” Vajda János a szeptemberi hot! magazinban adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy ma Magyarországon minden második házasság válással végződik. A szakember szerint: „Ennek oka, hogy a felek „szétfejlődnek” egymástól. Ha viszont mi, férfiak vállaljuk a felelősségét annak, hogy nekünk is fejlődnünk kell, az a kapcsolatot is erősíti.”

Ahogyan meg kell tanulnunk anyaként működni, ugyanúgy meg kell tanulni az apáknak is, hogy mi a szerepük, feladatuk. A nők teste, szervezete, az agya és minden, ami ebből fakad a lélek útjain pont úgy lett megalkotva, hogy utódokat hozzon világra, s azután anyai ösztönökkel gondoskodjon róla, nevelje, biztosítsa a létfenntartást. Ahhoz, hogy ezzel tudjon foglalkozni, a férfinak más teendői vannak, másra kell koncentrálnia. Olyan dolgokkal kell foglalkoznia az apának, ami nem menne könnyen, ha hasonló fizikai vagy lelki állapotban lenne, mint az anya. Tehát a szerepek adottak, és ezzel lehet aztán mindenféle eszmék és elvek ismeretében és vallásában küzdeni, hogy hogyan is érdemes ezeket a szerepeket keverni vagy felcserélni. A mai világban már sem anyagilag, sem társadalmilag nem evidensen jó opció, ha a nők csak a gyermekekkel, a férfiak pedig csak a családfenntartással foglalkoznak. Azonban a legtöbb esetben, amikor a feladatok torlódni kezdenek, mégis ehhez az alapfelálláshoz térünk vissza, és vagy azért szomorkodunk, mert kénytelenek vagyunk belátni, hogy minimum egy rövid, pár hónapos időszakig mégiscsak ezzel a szerepfelállással tudunk jól élni, vagy éppen azon sirdogálunk, hogy nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy „csak” gyereket neveljünk, és gondoskodjunk a háztartásról.

Ha mindezt belátjuk, hogy a gyermekvállalásban bizony vannak anyás és vannak apás feladatok, akkor miért nem látjuk be azt is, hogy ezeket megtanulva, felismerve sokkal ügyesebbek leszünk, és sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a szerepünkben.

Jó apa akarok lenni! Mit tegyek?

Vadas János, coach belátta ezt, és jelenleg arra tette fel élete jelentős részét, hogy segítsen azoknak a férfiaknak, akik jobb apák szeretnének lenni. Foglalkozásain felkészíti apa társait a terhesség, a szülés és a gyermekágyi időszakokra, valamint az utána következő szakaszokra is. Megtanítja hallgatóinak, hogyan érdemes egy családi költségvetést összeállítani és fenntartani, hogyan lehet összeegyeztetni a munkaidőt és a családra fordítható időt. A képzésen megtanulhatják a pelenkázás, a fürdetés és a kisgyermekek körüli egyéb feladatokat, továbbá rengeteget beszélgetnek arról, hogy egy gyermek számára mit jelent az apa, és hogyan tudják az apák kivenni a szerepüket a nevelésből együttműködve az anyákkal. Sok férfi nem is gondol bizonyos dolgokra, amikor a hisztérika kedvesét nézni, hogy vajon mi baja lehet. A megértés sokat segít, hogy a jövőben csökkenjen a kisgyermekes válások száma. „Az Apa Közösség azért jött létre, hogy mi: férfiak, apák, férjek, pasik meg tudjuk osztani egymással a gyerekvállalással és házassággal kapcsolatos élményeinket, kérdéseinket, aggodalmainkat, tudásunkat, örömünket.” – olvasható a coach weboldalán.

 

SZHK , 2019. október 01.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?