Nagyon érdekes! Ezeket a dolgokat kizárólag az apától örökölhetik a gyerekek!

Hol is lennénk az édesapánk nélkül? Akár olyan szerencsés vagy, hogy még mindig az életed része, akár már lejárt a közös földi életetek, kétségtelen, hogy a világot teljesen máshogyan látnád az ő hatása nélkül.

Honnan is tudnánk, hogy hogyan kell bicajozni vagy kivel veszekednénk, hogy ne mondjon már olyan szörnyű vicceket?

A nyugtalanító igazság az, hogy az apa szerepe sokat változott az utóbbi évtizedekben. Az 1960-as években egyedülálló anya mellett a gyermekek mindössze 10%-a nevelkedett. Napjainkban ez az arány 40%-ra emelkedett. Apakép nélkül egy gyermek valószínűleg kevésbé lesz érzelmileg és szellemileg teljes.

Sokat köszönhetünk az édesapáknak, de nézzük most azt, hogy a lelki, szellemi és anyagi támaszon kívül mi az, amit csak nekik köszönhetünk. Azaz a DNS-üknek.

1. Genetikai mutációk

A Nature Genetics egy 2015-es tanulmányában a tudósok rájöttek, hogy az egerek több ezer különböző génjének kifejeződése megváltozott attól függően, hogy azok mely szülőtől származtak. Az apai gének mintegy 60%-a sokkal inkább kifejeződött, mint az anyáké. Más szavakkal, technikailag igaz, hogy a génállomány felét kapjuk az édesapánktól, viszont az, hogy ez milyen arányban fejeződik ki, már nem ennyire szabályos eloszlású.
Ha genetikai mutációt örökölsz az apádtól, akkor sokkal valószínűbb, hogy az valóban ki is fejeződik, mintha az anyádtól örökölted volna.

2. Nem

Ez az egyik legismertebb dolog, amit az apukák számlájára írhatunk. A csecsemők mindkét szülőtől származó kromoszómák kombinációját kapják meg. A nők szex kromoszómák tekintetében csak X-szel, míg a férfiak X-szel és Y-nal is rendelkeznek. A fiú babák XY kromoszómájúak lesznek, míg a lányok XX. Ebből következik az, hogy az apa hímivarsejtje “dönti” el, hogy egy gyermek fiú vagy lány lesz, mivel az anya az egészhez csak X-et, míg az apa X-et és Y-t is adhat.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az Y-on lévő gének csak az apától származhatnak.

3. A szívbetegség kockázata

Sajnos a genetikai anyag nem csupán azt határozza meg, hogy az anyánk szemét, az apánk orrát vagy a nagyapánk észvesztően göndör haját örököljük-e. Azok a férfiak, akik az I haplocsoport Y kromoszómát hordozzák, 50%-kal nagyobb valószínűséggel rendelkezhetnek szívbetegséggel és ezt átadhatják fiaiknak is. Mivel ez egy Y kromoszómához kapcsolt öröklődés, ezért az apák a lányokra nem jelentenek kockázatot.

4. Mentális egészség

Skizofréniában vagy ADHD-ban (figyelemhiányos hiperaktivitás) szenvedő  idősebb férfiak továbbadják ezt gyermeküknek. Érdekes, hogy ez az idősebb apákkal történik, mivel a DNS-ük megváltozik az életkorral. Mivel a nők már úgy születnek, hogy az összes petesejtjük megvan, ezért az azokban tárolt DNS, amit továbbadnak gyermekeiknek, nem változik az idő előrehaladtával.

5. Kusza fogak vagy jó fogászati ​​egészség

Még egy rossz hír, uraim. A férfi gének a fogászati egészségi állapotokra nézve szintén sokkal nagyobb valószínűséggel fejeződnek ki, mint az nőké. Viszont ez jó hír, abban az esetben, ha az édesanyádnak szabályozni kellett a fogsorát, de az apádé eredetileg is rendben van és nincs is igazán szüksége fogászati beavatkozásra.

6. Az apaság maga

Szerencsére a meddőség nem feltétlenül szab gátat az embereknek, hogy szülőkké váljanak. Ugyanakkor azoknak az apáknak a fiai, akik mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, nagyobb valószínűséggel fognak meddőségi problémával küzdeni a Journal of Human Reproduction (Az emberi reprodukciós folyóirat) tanulmánya szerint.

 

A cikk forrása: tudasfaja.com

2019. szeptember 03.
 
 
 
Címkék:  

apaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó